Teljes gőzzel a szakadék felé – reagáltak a jobboldali pártok Ursula von der Leyen beszédére

Teljes gőzzel a szakadék felé – reagáltak a jobboldali pártok Ursula von der Leyen beszédére

A német és az osztrák jobboldal is éles bírálatot fogalmazott meg az Európai Bizottság elnöke felé, miután Ursula von der Leyen a szankciós politikát dicsérte és bejelentette, hogy maradnak az Oroszország elleni büntetőintézkedések. Az Osztrák Szabadságpárt a Lengyelország és Magyarország ellen folytatott eljárásokról is kifejtette a véleményét.

POLITIKA 2022. SZEPTEMBER 17. 10:03

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kék és sárga ruhát viselt szerdán, és az Európai Unió helyzetéről szóló beszédének nagy részét azzal töltötte, hogy ígéretet tett arra, hogy az EU Ukrajna mellett áll, miközben az orosz megszállók visszaveréséért küzd. Von der Leyen emellett pénzt is ígért az ország újjáépítésére és megígérte, hogy nem enged az Oroszország elleni uniós szankciókból, így maradnak a büntetőintézkedések.

A balliberális frakciók állva tapsolták Ursula von der Leyen beszédét, az európai jobboldal azonban élesen bírálta Brüsszelt az ülés után. Nicolaus Fest, a németországi Alternatíva Németországért (AfD) jobboldali párt politikusa szerint a bizottsági elnök beszéde „távolságtartó, önző és a valóságtól elrugaszkodott volt„, és megjegyezte, hogy

„Ursula von der Leyen tovább akarja mélyíteni a németellenes és gazdaságromboló szankciókat, és további milliárdokat akar elpazarolni az adófizetők pénzéből Ukrajnában”.

Fest leszögezte, hogy Brüsszel öncélú politikai eszkalációt provokál, de az emberek nem akarnak eltúlzott uniós hősiességet, sokkal inkább megfizethető élelmiszert és fűtött lakásokat akarnak, mégpedig most rögtön.

„Biztosítani akarjuk a szabadságot, a békét és a jólétet. Von der Leyen asszony ezt nem akarja”

– vélekedik az AfD európai parlamenti képviselője. Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) is hasonló kritikákat fogalmazott meg Ursula von der Leyen beszédét követően. Petra Steger, az FPÖ képviselője szerint az Európai Unió teljes gőzzel halad a szakadék felé. Ahogy fogalmazott: „a jelenlegi, robbanásszerűen emelkedő energiaköltségekkel járó gazdasági válságot tekintve felelőtlenség folyton azt hangsúlyozni demonstratívan, hogy az Oroszország elleni uniós szankciók hasznosak. Az orosz gázszállítás leállása esetén – amelyet mindenekelőtt a tárgyalt uniós gázárplafon is kiválthatna – iparunk a végsőkig ki lenne szolgáltatva” – jegyezte meg, majd hozzátette hogy

„a legkatasztrofálisabb következményekkel kellene szembenéznünk, amelyeket még a Brüsszel által előírt kötelező energiatakarékossági célkitűzések sem tudnának ellensúlyozni. Általánosságban véve teljesen abszurdnak tűnik, hogy az európai lakosságot arra ítélik, hogy energiát takarítson meg Ukrajna számára, miközben a brüsszeli elit magánrepülőgépeken és limuzinokban utazik.”

– emelte ki Petra Steger, aki szerint az illetékesek még csak távolról sem tudnak megoldást találni a jelen problémáira, és a jövő problémáit sem ismerik fel. Steger bírálta azt az eljárást is, amellyel Lengyelországot és Magyarországot támadják szüntelenül a brüsszeli vezetők. Mint mondta,

„Lengyelország és Magyarország közvetett bírálata a jogállamisággal kapcsolatos állítólagos aggodalmak miatt több mint képmutató, tekintve, hogy az EU megsérti saját szerződéseit és önkényesen, folyamatosan bővíti hatáskörét. Itt az ideje, hogy véget vessünk a Brüsszel baloldali globalista menetrendjét nem támogató konzervatív nemzetállamok elleni politikai kampánynak, és foglalkozzunk a valódi problémákkal,

ilyen például az EU külső határainak védelme, amelyeket naponta több ezer, a világ minden tájáról érkező illegális migráns lep el – tette hozzá az osztrák jobboldali politikus, aki szerint a jelenlegi inflációs válság árnyékában megbújik a krízis, amely a fékevesztett migrációval fenyeget.

POLITIKA

Címkék:

austria, critics on political elite, eu, germany