Ukrán szakértő: Kijev tart a magyar bírálatoktól

Oroszország az oroszul beszélők jogainak megsértésének érvével igazolta az inváziót, ezért az ukrán nemzeti kisebbségek félnek kritizálni Kijevet, hogy ne vádolják őket a Kreml hivatalos narratívájának támogatásával. Ez egyfajta öncenzúra, amelyet a háború eredményezett – fogalmazott a Libertatea román portálnak adott interjújában Vjacseszlav Lihacsov emberi jogi szakértő.

POLITIKA 2023. JANUÁR 16. 15:49

Kijev csak Budapesttel folytatott valódi egyeztetést az ukrajnai kisebbségek jogainak szabályozásáról – mondta a Libertatea román portálnak adott interjújában Vjacseszlav Lihacsov emberi jogi szakértő. Mint az Ukrajnai Állampolgári Jogok Központja Szakértői Tanácsának tagja fogalmazott, „Kijev tart az újabb magyar bírálatokról, amelyek Ukrajna európai vagy euroatlanti útját akadályozó kezdeményezéseket eredményezhetnek”, hívja fel rá a figyelmet a Magyar Nemzet.

A szakember szerint a magyar politikusok kompromisszumos megoldásként elfogadhatják, hogy Ukrajna területén olyan magániskolákat finanszírozzanak, ahol minden tantárgyat anyanyelven oktathatnak, erre ugyanis a törvény lehetőséget ad.

Úgy véli, Budapestnek a decemberben elfogadott új kisebbségi törvénnyel kapcsolatos visszafogott reakciója is ezt jelzi. A szakértő arról is beszélt, hogy a kijevi kormányt ukrán nacionalista politikusok bírálják, amiért túl sok jogot ad a nemzeti kisebbségeknek.

Lihacsov szerint Ukrajna nem köteles finanszírozni a teljes körű anyanyelvi oktatást, és a Budapesttel folytatott tárgyalások nyomán született megoldások megfelelnek az Európa Tanács ajánlásainak.

A politológus azt is elmondta, hogy az új jogszabály elfogadása előtt elmaradtak a valós egyeztetések a kisebbségek képviselőivel. Hozzátette: az ukrajnai magyar, román, lengyel és német közösség köréből voltak elégedetlen hangok.

Lihacsov megjegyezte: Ukrajna lerohanása után a nemzeti kisebbségek óvatosabbak, kerülik Kijev kritizálását.

Oroszország az oroszul beszélők jogainak megsértésének érvével igazolta az inváziót, ezért félnek kritizálni Kijevet, hogy ne vádolják őket a Kreml hivatalos narratívájának támogatásával. Ez egyfajta öncenzúra, amelyet a háború eredményezett. A kisebbségek igyekeznek elkerülni, hogy azzal vádolják őket: Oroszországnak játszanak

– magyarázta a szakértő.

Vjacseszlav Lihacsov elmondta: az ukrajnai társadalom számára mellékes kérdés a kisebbségi jogszabály ügye, de több ukrán szakértő is kritikus hangot ütött meg a törvénnyel kapcsolatban. Szerintük a szabályozás nem felel meg az európai szellemiségnek, és a zavaros megfogalmazások felszámolására módosításokat kellene eszközölni.

POLITIKA

Címkék:

law, minority, ukraine