Zelenszkij filmjében az ukrán katonák csak statiszták

Zelenszkij filmjében az ukrán katonák csak statiszták

A kommunikációs hadviselés, ami az Ukrajnában megsérült amerikai Patriot-légvédelmi rendszer kapcsán kialakult egy újabb bizonyíték arra, hogy a háború valójában az Egyesült Államok és Oroszország között zajlik, egy óriási fegyverlaboratóriummá változtatva Ukrajnát, ahol a civilek élete nem számít, a katonák pedig csak statiszták az amerikai-orosz realityben, amelyben Zelenszkij a főszereplő.

POLITIKA 2023. MÁJUS 19. 16:50

A héten az orosz védelmi minisztérium azt jelentette, hogy Kh−47M2 Kinzsal típusú hiperszonikus rakétarendszerükkel eltalálták és teljesen megsemmisítették az egymilliárd dollár értékű amerikai gyártmányú Patriot föld-levegő rakétarendszer több elemét is az ukrán fővárosban. Kijev igyekezett távoltartani magától a témát, míg az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) elismerte egyes elemek megrongálódását, de az AFP francia hírügynökségnek a rendszer működőképességét közölte.

Időközben a Pentagon helyettes szóvivője, Sabrina Singh azt közölte, hogy „megjavították a kisebb sérüléseket szenvedő Patriot rendszert és az újra működőképes”.

A Pentagon közlése egyértelműen arra enged következtetni, hogy az amerikaiak kezelik az Ukrajnának juttatott Patriot rendszereket, sőt,

az, hogy Ukrajna fegyvereinek meghibásodásáról a Pentagon ad tájékoztatást újabb bizonyítékot jelent arra, hogy a háború valójában az Egyesült Államok és Oroszország között zajlik.

Az amerikai Patriot rakétavédelmi rendszer – amely különálló parancsnoki központból, radarrendszerből és akár nyolc indítóállásból áll – alapvetően nem egy új rendszer, hiszen első változatait még a nyolcvanas években rendszeresítették, kifejezetten légvédelmi célra.

„Az ukránok a harmadik generációs úgynevezett PAC–3-as változatot kapták, annak is a megnövelt képeségű MSE-változatát, amelyet kifejezetten a ballisztikus rakéták elfogására fejlesztetek ki. Az orosz Kinzsal rakétát nem is lehetne mással lelőni”, mondta Kaiser Ferenc, a magyar Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense a Magyar Nemzet című napilapnak.

Hozzátette, az oroszok 2017-ben jelentették be a Kinzsalt, amelyet lelőhetetlennek és megsemmisíthetetlennek neveztek. Ez akkor még igaz is lehetett, de azóta az amerikaiak is módosították a saját rendszerüket, jegyezte meg.

Így az, hogy – legalábbis az amerikai-ukrán fél szerint – a Patriot hatástalanítani tudott Kinzsal rakétákat hatalmas exportlehetőségeket nyit meg az amerikaiaknak, hiszen „a potenciális vevőket a hiperszonikus rakéta elleni használat jobban érdekli, mint az, hogy a Patriotot is találat érheti” – vélekedett Kaiser Ferenc.

A Patriot rakétavédelmi rendszer előző változatait már az Öböl-háborúban is bevetették, valójában akkor tesztelték először élesben a Scud-rakéták elleni védekezésben. Az új változatot pedig, valódi háborús körülmények között éppen most tesztelik az amerikaiak Ukrajnában, ahogy az oroszok a Kinzsal hiperszónikus rakétarendszereiket.

Látható tehát, hogy

Amerika és Oroszország fegyverlaboratóriumként használja Ukrajnát, ahol az amerikaiak statisztaként tekintenek az ukrán emberekre.

POLITIKA

Címkék:

patriot, russia, ukraine, usa