Az Oroszország elleni szankciók enyhítését követelik a szenvedő német vállalkozások

Az Oroszország elleni szankciók enyhítését követelik a szenvedő német vállalkozások

A cégek úgy gondolják, hogy sürgősen újra kell gondolni az Oroszország ellen kivetett büntetőintézkedéseket, mert míg Európában a vállalkozások jelentős része a csőd szélén áll, addig Oroszország azokhoz képest jól tűri a szankciókat.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2022. AUGUSZTUS 25. 08:00

A kelet-brandenburgi vállalatok csaknem kétharmada az Oroszország elleni gazdasági szankciók enyhítését követeli, azok ugyanis sokkal jobban ártottak a német állampolgároknak és vállalatoknak, mint a moszkvai kormánynak – vélekednek az érintettek. A kelet-brandenburgi Ipari és Kereskedelmi Kamara (IHK) egyik friss tanulmányából kiderül, hogy

a vállalatok több mint fele került súlyos és bizonytalan helyzetbe a megnövekedett beszerzési költséget és energiaárak, valamint az akadozó és a már megszakadt ellátási láncok miatt. Különösen a logisztika, valamint a vendéglátóipar volt érintett. Elsöprő többségük nem tartja alkalmasnak a Nyugat által hozott intézkedéseket, mert a háborút sem sikerült befejezni azokkal és Oroszországot sem sikerült gazdaságilag térdre kényszeríteni. A tanulmány szerint a megkérdezett cégek csak tizenegy százaléka vélekedik úgy, hogy hatásosak a szankciók.

A vállalatok több mint kétharmada a Schwedt melletti kőolajfinomítóra való tekintettel az Oroszországból érkező kőolajszállítások fenntartása mellett érvel.

A diplomáciai megközelítések mellett a válaszadók 80 százaléka úgy véli, hogy a Németországban megmaradt atomerőművek üzemidejének meghosszabbítása is segíthet, de a már leállított rektorok újraindítása is megoldás lehet. A széntüzelésű erőművek későbbi leállítását 74 százalékuk szintén észszerűnek tartja az energiaellátás biztosítása érdekében.

„A szövetségi kormánynak a jelenlegi helyzetet lehetőségként kell felhasználnia arra, hogy Németországot hosszú távon stratégiailag pozícionálja a külföldről származó nélkülözhetetlen erőforrások és nyersanyagok tekintetében. A német gazdaság csak így maradhat cselekvőképes a jövőbeni konfliktusok esetén”

– összegzik a tanulmány szerzői. Jörg Steinbach szociáldemokrata brandenburgi gazdasági miniszter azonban nem értett egyet sem a tanulmánnyal, sem a vállalkozások panaszaival.

„Véleményem szerint nem lehet mérlegelni a saját gazdasági helyzetünket egy háború kérdésével szemben, ahol az emberek a saját önrendelkezésükért és a demokráciájukért harcolnak”

– mondta a közmédiának. A gazdasági miniszter kiemelte hogy a vállalkozások és az emberek számára a jelenlegi helyzet minden bizonnyal nagyon stresszes, megjegyezte ugyanakkor hogy csalódott a vállalatok által levont következtetések miatt, a tanulmányt pedig „hibásnak” nevezte.

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

brandenburg, germany, sanctions against russia