Szakértő: Kilátástalanság, feszültség és újabb incidensek várhatók Koszovóban

Szakértő: Kilátástalanság, feszültség és újabb incidensek várhatók Koszovóban

Rövid időn belül meg kell ismételni a helyhatósági választásokat, és nem kizárt a rendkívüli parlamenti választás sem – mondta a V4NA megkeresésére Dusan Janjic.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. ÁPRILIS 23. 05:59

A koszovói albánok belaknák a szerbek által hagyott űrt

Szinte a szerbek nélkül tartanak vasárnap választásokat Koszovó északi, a szerb kisebbség által lakott területén. A szavazati joggal rendelkező állampolgárok azon polgármesterek utódait kell, hogy megválasszák, akik korábban a pristinai vezetés lépéseire reagálva lemondtak posztjukról. A legnagyobb szerb tömörülés, a Szerb Lista (SL) bojkottra szólított fel.

Dusan Janjic a V4NA-nak a választásokkal kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy Pristina szeretné elkerülni, hogy szembe kelljen néznie azzal a vákuummal, amely a szerb kisebbség kivonulása után maradt, és igyekszik elkerülni a tárgyalást Szerbiával arról, hogy miként lehetne a problémára megoldást találni. A Nemzetek Közötti Kapcsolatok Fórum Igazgató Bizottságának elnöke szerint a koszovói vezetés belpolitikai szinten szeretné a saját támogatottságát növelni. A jelenlegi miniszterelnök, az államfő és az Önrendelkezés Mozgalom népszerűségét akarják emelni – tette hozzá a szakértő.

Janjic kiemelte: a Belgráddal folytatott párbeszédben is fontos számukra, hogy megerősödjenek a pozícióik, különösen a Szerb Önkormányzatok Közösségének létrehozásával, és annak hatásköreivel kapcsolatban. Ezért fontos számukra az állandó konfliktushelyzet fenntartása. Az elemző leszögezte: külpolitikai szempontból is arra törekszik a pristinai kormányzat, hogy Washingtonnak is megmutassa, hogy Albin Kurti kormányfő megkerülhetetlen partner.

A szerb jelöltek távolmaradása azt fogja eredményezni, hogy valószínűleg nagyon alacsony, mindössze pár százalékos lesz a részvételi arány a voksoláson. A belgrádi vezetés éles kritikával illette a nemzetközi közösséget is, amiért hozzájárult és támogatta a szavazás megtartását. A koszovói választásokkal kapcsolatban Aleksandar Vucic köztársasági elnök a Prva TV vendégeként úgy fogalmazott:

“Ez egy nehéz nap lesz a szerb népre nézve, és szörnyű napja lesz a demokráciának” – nyilatkozta Vucic.

A szerb államfő kiemelte: ez a voksolás Európa szégyene is lesz.

Az új vezetés nagyobb lojalitást vár majd el

A vasárnapi voksolás eredményeként új polgármesterek lesznek, akik azonban nem tudnak majd saját adminisztrációt felállítani, de komoly felhatalmazásuk lesz, munkájuk elvégzéséhez pedig elsősorban a központi költségvetésre és a koszovói rendőrség támogatására támaszkodhatnak majd. A helyi embereknek egyre nehezebb sorsuk lesz, és a pénzügyi forrásokért cserébe majd azt követelik tőlük, hogy lojálisak legyenek Pristinához – nyilatkozta az elemző.

“Összességében újabb kilátástalanság, feszültség és incidensek várhatók” – így értékelte a mostani választások lehetséges következményeit hírügynökségünkek Dusan Janjic.

A szakértő hangsúlyozta: éppen ezért nagyon rövid időn belül várható, hogy megismételjék a mostani helyi szintű választásokat Koszovó északi részén, sőt, rendkívüli országos voksolás is lehetséges.

A nemzetközi közösség szerepéről szólva elmondta: a Kvinta-államoknak (Amerikai Egyesült Államok, Olaszország, az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország) jelenlegnek sem akaratuk, sem kapacitásuk nincs arra, hogy egységes politikát alakítsanak ki a kérdéssel kapcsolatban.

Kompromisszumként csak a választások elhalasztása, egy újabb “tárgyalás a tárgyalásokról”, vagy a valóságtól való elfordulás jöhetett volna szóba.

“Közvetlen felelősségük abban van, hogy nem fordítottak figyelmet a fennálló intézményi és biztonsági vákuumra. Mindenekelőtt elutasították a tárgyalást a biztonsági kérdésekről” – fogalmazott a szakember.

Kérdésünkre, miszerint mikorra várható a Belgrád és Pristina közti viszony normalizálódása, Dusan Janjic azt felelte, hogy ez egy sokkal hosszabb út, mint azt a közvélemény számára bemutatják. Hozzátette: jelenleg fennáll a veszélye annak, hogy teljesen lejáratják a brüsszeli párbeszédet, és az Európai Unió szerepét ebben. Amennyiben ez megtörténik, akkor is megmarad a cél, de más keretet kell találni a viszony normalizálásához.

“A szerbiai és a koszovói vezetés számára is a hatalom megtartása a cél. Ez a vörös vonal a számukra. Éppen emiatt hangsúlyozza az egyik fél, hogy soha nem ismeri el Koszovó függetlenségét, míg a másik, hogy nem hozza létre a Szerb Önkormányzatok Közösségét” – mondta Janjic.

kép: Facebook, Albin Kurti miniszterelnök

A szakember szerint ugyanakkor a valóságban ez a téma nem érdemel akkora figyelmet, mint amennyit kap – nyilatkozta a V4NA-nak a Nemzetek Közötti Kapcsolatok Fórum Igazgató Biztottságának elnöke.

Mint arról korábban is írtunk, vasárnap négy községben tartják meg a rendkívüli választásokat, ezek pedig Mitrovica északi része, Zubin Potok, Leposavic és Zvecan. A szerb sajtó szerint, mivel a „Szerb Lista” bojkottál, reális az esély arra, hogy Albin Kurti miniszterelnök emberei kerülnek hatalomra a szerb kisebbség lakta részeken is.

A választási folyamat már hónapok óta húzódik Koszovóban. A pristinai hatóságok először december 18-án szerették volna a voksolást lebonyolítani, de akkor a pattanásig feszült helyzetben a nemzetközi közösség nyomására elálltak a tervüktől.

A Koszovói Központi Választási Bizottság adatai szerint az érintett négy községben több mint 45 ezer szavazati joggal rendelkező állampolgár él. A bejelentett bojkott miatt a választási bizottság úgy döntött, hogy csökkentett számú szavazóhelyet hoznak létre, a legtöbb helyen konténerekben bonyolítják le a voksolást.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

elections, janjic, kosovo, serbia