A vasárnapi koszovói választások után ismét destabilizálódhat a Balkán

A vasárnapi koszovói választások után ismét destabilizálódhat a Balkán

Április 23-án, vasárnap tartanak helyhatósági választásokat Koszovó északi, szerb kisebbség lakta részén. Azon polgármesterek utódairól kell a lakosságnak dönteni, akik lemondtak tisztségükről, mert Pristina nem teljesítette a szerbek követeléseit.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. ÁPRILIS 22. 08:01

Albin Kurti átveheti a hatalmat Északon is

A koszovói választás várhatóan nem lesz egyszerű, s nem oldja meg a helyzetet, mert a szerbek legtömegesebb politikai alakulata, a Szerb Lista (SL) nem vesz részt rajta. A szerb kisebbség azt szeretné, ha előbb Koszovóban létrejönne a Koszovói Szerb Önkormányzatok Közössége.

Petar Petkovic, a Szerb Kormány Koszovói irodája vezetője és a Szerb Lista képviselői, kép: Facebook

Négy községben tartják meg a rendkívüli választásokat, ezek pedig Mitrovica északi része, Zubin Potok, Leposavic és Zvecan. A szerb sajtó szerint, mivel az SL bojkottál, reális az esély arra, hogy Albin Kurti miniszterelnök emberei kerülnek hatalomra a szerb kisebbség lakta részeken is.

A négy polgármesteri helyért egyébként 11 jelölt száll versenybe. Az indulók között vannak négy albán politikai tömörülés képviselői, a szerbek közül pedig csak Sladana Pantovic független jelölt méretteti meg magát, aki Zvecan polgármesteri székébe ülne.

A helyi szerbeket aggodalommal tölti el a jelenlegi helyzet. Milan Ivanovic, a mitrovicai kórház korábbi igazgatója úgy véli, hogy a vasárnapi voksolást követően Albin Kurti emberei kerülnek hatalomra ezekben az önkormányzatokban.

„Albin Kurti úgy fogja intézni, hogy ezen községek élére ne csak albánok, hanem az ő utasításait követő szerbek is kerüljenek, olyanok, akik végrehajtják az ő politikáját. Minden elő van készítve, s ez egy nagyon veszélyes helyzet. Már csak azért is, mert az új vezetők számos, a szerbekre nézve káros döntést hozhatnak, így például határozhatnak a földek kisajátításáról, az államosításról vagy esetleg arról is, hogy az északi részt teljesen a délibe integrálják. Ugyanakkor a nemzetközi közösség nem reagál ezekre a „demokratikus” választásokra, ez pedig azt jelenti, hogy támogatják azokat. Ebből arra lehet következtetni, hogy Kurti erről már megegyezett a nyugati mentoraival, és ez további veszélyt rejt magában”

– mondta Milan Ivanovic.

A választási folyamat már hónapok óta húzódik Koszovóban. A pristinai hatóságok először december 18-án szerették volna a voksolást lebonyolítani, de akkor a pattanásig feszült helyzetben a nemzetközi közösség nyomására elálltak a tervüktől. Ezúttal azonban úgy tűnik, kitartanak elhatározásuk mellett, s megtartják a szavazást. A Koszovói Központi Választási Bizottság adatai szerint az érintett négy községben több mint 45 ezer szavazati joggal rendelkező állampolgár él. A bejelentett bojkott miatt, a választási bizottság úgy döntött, hogy csökkentett számú szavazóhelyet hoznak létre, a legtöbb helyen konténerekben bonyolítják le a voksolást.

Amíg a szerbek szerint a választások a térség destabilizálásához vezethetnek, addig a pristinai kormányfő úgy értékelte, hogy a voksolások demokratikusak és békések lesznek, s a koszovói intézmények az utolsó előkészületeket végzik jelenleg ennek érdekében.

„Együttműködünk a biztonságért felelős nemzetközi intézményekkel, s mindent megteszünk azért, hogy minden gördülékenyen, tisztességesen és demokratikus módon történjen. Nekünk nincs információnk arra vonatkozóan, hogy destabilizálódna a helyzet”

– nyilatkozta Albin Kurti.

Május 2-án folytatódhat a Belgrád-Pristina párbeszéd

A választásokat követően pedig már folytatódik a diplomáciai nagyüzem Belgrád és Pristina között. Aleksandar Vucic szerb államfő és Albin Kurti koszovói miniszterelnök a tervek szerint május másodikán ismét tárgyalóasztalhoz ül, hogy az eredetileg német-francia, de mára már európaivá vált rendezési javaslat végrehajtásáról egyeztessenek.

Gabriel Escobar, az Amerikai Egyesült Államok nyugat-balkáni különmegbízottja eddig a dátumig konkrét javaslatokat vár el a pristinai féltől a szerbek által követelt Koszovói Szerb Önkormányzatok Közösségének létrehozásáról. Szükség is van a koszovói vezetés nyitottságára, mert Belgrád sem fogja enélkül a dialógusban vállalt kötelezettségeit végrehajtani.

Erről beszélt újságíróknak Aleksandar Vucic, miután a szerb fővárosban fogadta a svéd külügyminisztert. A szerb államfő ezzel kapcsolatban elmondta, nincs helye a játszadozásnak, a szerbek már tíz éve várnak. A koszovói választásokkal kapcsolatban pedig a köztársasági elnök a Prva TV vendégeként úgy fogalmazott:

„Ez egy nehéz nap lesz a szerb népre nézve, s szörnyű napja lesz a demokráciának” – nyilatkozta Vucic.

A szerb államfő hozzátette: ez a voksolás Európa szégyene is lesz.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

Escobar, kosovo, kurti, serbia, usa, vucic