Újabb káosz elé nézhet a Lufthansa, most a pilóták szüntethetik be a munkát

Újabb káosz elé nézhet a Lufthansa, most a pilóták szüntethetik be a munkát

Egy lépéssel közelebb került a Lufthansa az újabb figyelmeztető sztrájkhoz, miután a pilóták arról döntöttek, hogy ha a bértárgyalások következő fordulója is megreked, akkor ideiglenesen felfüggesztik a munkát.

NAGYVILÁG 2022. AUGUSZTUS 3. 15:40

Alig tért magához a Lufthansa az előző, több mint ezer járat törlésével járó sztrájk miatt, újabb káosz fenyegeti a német légivállalatot és a nagyobb repülőtereket. A pilóták szakszervezetei ugyanis a hétvégén úgy döntöttek, hogy figyelmeztető jelzést küldenek a vállalatnak. Ha a bértárgyalások továbbra sem haladnak semerre, akkor hamarosan több mint ötezer pilóta sztrájkolhat. Az egyik bajor hírportál szerint a pilóták szakszervezetei még a nyári turistaszezon vége előtt készen állhatnak a sztrájkra. A korábbi években a szeptember is kifejezetten mozgalmas hónap volt, így ez a megmozdulás is súlyosan érintheti az országot.

Az elégedetlenség oka legfőképpen az, hogy az új kollektív bérmegállapodásról szóló tárgyalások hat tárgyalási forduló után megrekedtek. A pilóták többek között 5,5 százalékos béremelést követelnek még idén, valamint automatikus inflációs kompenzációt a jövő évtől.

A napokban a V4NA arról is beszámolt, hogy óriási káosz alakult ki a nagyobb német repülőtereken, mert a Lufthansa földi személyzete figyelmeztető sztrájkot tartott. A vállalatnak emiatt szinte az összes olyan járatot törölnie kellett, amely a frankfurti és a müncheni csomópontokat érintette. Ezernél is több járat nem indult és nem érkezett meg aznap, ami csaknem százötvenezer utast érintett.

Akkora káoszt okozott a sztrájk, hogy az azt követő napokban is rengeteg járatot törölt a Lufthansa, ezek más német városokat is érintettek, például a düsseldorfi, a hamburgi, a berlini, a brémai, a hannoveri, a stuttgarti és kölni reptereket.

A német közmédia szerint a figyelmeztető sztrájk hátterében a Lufthansa mintegy húszezer földi alkalmazottjának kollektív tárgyalása áll, amely hetekkel ezelőtt megrekedt és azóta sem sikerült megállapodni. A check-in pultosok, a repülőgép-technikusok vagy a repülőgépeket a megfelelő pozícióba toló hatalmas vontatók vezetői, az üzemanyagot szállító kamionosok és a poggyászkiadóban dolgozó alkalmazottak is béremelést és jobb munkakörülményeket követelnek. Már a sztrájkot megelőző napon is káosz alakult ki az európai reptereken, a munkabeszüntetés előhullámaként Franciaországban több mint háromszáz járatot töröltek.

NAGYVILÁG

Címkék:

airplanes, airport strike, germany, lufthansa