Ezernél is több járatot törölt a Lufthansa – mit tehetnek az utasok?

Ezernél is több járatot törölt a Lufthansa – mit tehetnek az utasok?

A hetek óta tartó légiforgalmi káosz elszenvedői az utasok, akiknek gyakran már az elején rémálommá válik a gondosan megtervezett nyaralás – ha eljutnak egyáltalán a célországba. Napjainkban minden eddiginél aktuálisabb a kérdés: mit tehetnek az utasok és milyen jogok illetik meg hasonló helyzetekben?

NAGYVILÁG 2022. JÚLIUS 28. 08:00

Figyelmeztető sztrájkot tartott szerdán a Lufthansa német légitársaság földi személyzete, a vállalatnak emiatt szinte az összes olyan járatot törölnie kellett, amely a frankfurti és a müncheni csomópontokat érinti. Mindez azt jelenti, hogy több mint ezer járat nem indult el és nem érkezett meg ezekre a repterekre, ami csaknem százötvenezer utast érintett. A Lufthansa ráadásul bejelentette, hogy korlátozottak a lehetőségei az utazások átszervezésére.

Ha mindez még nem lenne elég probléma, a szerdai munkabeszüntetés miatt a következő napokban is számítani kell járattörlésekre, ezek más német városokat is érintenek, például a düsseldorfi, a hamburgi, a berlini, a brémai, a hannoveri, a stuttgarti és kölni reptereket.

Az alábbi fotót egy utas készítette a frankfurti repülőtéren.

A német közmédia szerint a figyelmeztető sztrájk hátterében a Lufthansa mintegy húszezer földi alkalmazottjának kollektív tárgyalása áll, amely hetekkel ezelőtt megrekedt és azóta sem sikerült megállapodni. A check-in pultosok, a repülőgép-technikusok vagy a repülőgépeket a megfelelő pozícióba toló hatalmas vontatók vezetői, az üzemanyagot szállító kamionosok és a poggyászkiadóban dolgozó alkalmazottak is béremelést és jobb munkakörülményeket követelnek.

Már a sztrájkot megelőző napon is káosz alakult ki az európai reptereken, a munkabeszüntetés előhullámaként Franciaországban több mint háromszáz járatot töröltek.

Az alkalmazottak és a légitársaságok közti feszültség legnagyobb elszenvedői az utasok, akik sok esetben hónapok óta tervezték a nyaralásukat és még annál is régebb óta gyűjtötték a pénzt az üdülésre. Az uniós állampolgárokat azonban jónéhány alapvető jog megilleti az ilyen esetekben.

Ha például a járatot röviddel az indulás előtt törlik, vagy több jegyet adtak el, mint ahány férőhely van a repülőn, esetleg több mint három órát késik egy járat, akkor az utasok 250 és 600 euró közötti kártérítést követelhetnek. Hogy pontosan mekkora ez az összeg, az a repülési útvonal hosszától függ. 1500 kilométerig 250 euróra jogosultak az utasok, 1500 és 3000 kilométer között 400 euróra, 3000 kilométeren felül pedig 600 euró illeti meg az utasokat.

forrás: euclaim.de

Ha azonban a légitársaság egy alternatív járatot ajánl az utasoknak, akik elfogadják azt, akkor máris az eredeti felére csökken a kártérítés összege. A légitársaságoknak egyáltalán nem kell fizetniük, ha a járattörlés olyan rendkívüli körülmények miatt történt, amelyeket akkor sem tudtak volna elkerülni, ha minden ésszerű intézkedést megtesznek. Ilyen például az az eset, amikor egy előre nem látható természeti jelenség, például egy óriási vihar miatt törlik a járatot.

Ha a járat jelentősen később indul, mint ahogy az a menetrendben szerepel, a légitársaságok minden esetben kötelesek támogatni az utasokat a várakozási idő alatt. Az utasok jogosultak két ingyenes telefonhívásra, valamint ingyenes étkezésre és frissítőkre. Ha annyival később indul a járat, hogy éjszaka is a reptéren kell maradnia az utasoknak, akkor a légitársaságoknak ki kell fizetniük a szállodai költségeket és az utasok odaszállítását is.

A légitársaság kötelezettségei közé tartozik természetesen a poggyász pontos és biztonságos szállítása is. Ha egy poggyász egyáltalán nem, vagy jelentős késéssel érkezik meg a célállomásra, esetleg a repülés során megsérül, akkor szintén a légitársaságnak kell kártalanítania az adott utast.

Ha egy bőrönd nem érkezik meg, az utazók a helyszínen bármikor gondoskodhatnak a legszükségesebb dolgokról (ruházat, tisztálkodási szerek), és a költségeket a helyszínen számolhatják fel, ezért érdemes megtartani a nyugtát ezekről az árucikkekről. A kártérítés mértékét azonban maximalizálták az úgynevezett montreali egyezményben, amely szerint legfeljebb 1400 eurót követelhet egy utas. A poggyászok sérülését vagy eltűnését érdemes minél hamarabb jelenteni, hiszem míg előbbi esetben legfeljebb hét nap, utóbbi esetében 21 nap áll az utasok rendelkezésére.

A légitársaságok egyébként nem mindig együttműködőek, ha az utasok kártalanításáról van szó, ezért célszerű dokumentálni a késést vagy a járattörlést, szükség esetén megerősítést kérni a légitársaságtól, vagy kicserélni az elérhetőségeket az utastársakkal, hogy tanúskodni tudjanak.

NAGYVILÁG

Címkék:

germany, lufthansa, strike