Veszélybe kerülhet az áramellátás az Egyesült Államokban

A villamosenergia-rendszer dekarbonizációja, és a rekord felhasználásnak köszönhetően nem tudnak megfelelő mennyiségű villamosenergia tartalékot fenntartani.

NAGYVILÁG 2023. JÚLIUS 29. 16:21

Nemrég az egyik legnagyobb amerikai áramhálózat-üzemeltető, a PJM Interconnection első szintű vészhelyzetet rendelt el, amiért aggasztónak tartják, hogy nem lesznek képesek fenntartani a megfelelő energiatartalékokat, mivel a felhasználók a rekord hőségnek köszönhetően hatalmas mennyiségű áramot fogyasztanak.

A Bloomberg értesülései szerint a PJM felszólította az összes erőművet, hogy teljes kapacitással működjenek, így megbirkózva a légkondicionálók fokozott használatával. Nagyjából 170 millió ember, vagyis az Egyesült Államok lakosságának 60 százaléka él jelenleg extrém hőségriadó vagy árvízriasztás alatt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat időjárás-előrejelző központjának vezető előrejelzője, Bob Oravec megjegyezte, hogy a rekordhőmérséklet az összes nagyvárost sújtja.

Hozzátette, hogy New England extrém hőségre és villámárvizekre készül. „A nap egy jó részében nagyon nagy hőség lehet, aztán jön egy erős zivatar, amely heves esőzéseket okoz, és áradásokat okozhat” – mondta.

Az áramszegénység annak köszönhető, hogy a szövetségi szabályozó hatóságok új szabályokat hagytak jóvá a megújuló energiaforrások, például a szél- és napenergia elektromos hálózatra való csatlakoztatásának felgyorsítására. Ennek köszönhetően pedig az energetikai vállalatok milliárdokat fektettek be a megújuló energiába, és megkezdték a fosszilis energiaforrásokkal működő erőművek leállítását, azonban sokáig tart, amíg megkapják az engedélyt az elektromos hálózatra való csatlakozásra.

Az év elején a Biden-kormány elfogadta a 739 milliárd dolláros inflációcsökkentő törvényt, amelynek célja a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának drasztikus csökkentése és a megújuló energiaforrások használatának növelése az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében.

Amint arról már a V4NA is beszámolt, nem egyedülálló eset az Egyesült Államokban, hogy a felelőtlen energiapolitika miatt vészhelyzetet kell hirdetnie az áramszolgáltatóknak. A kaliforniai független rendszerirányító (ISO) 2022 szeptember hatodikán este hármas szintű energiavészhelyzetet hirdetett, és arra figyelmeztetett, hogy nagy az esélye az áramkimaradásoknak. A 3-as szint a hálózatüzemeltető legmagasabb energetikai vészhelyzeti kategóriája.

Az ISO már korábban kiadott egy figyelmeztetést, amiben a rekord hőségre való tekintettel felszólította a lakosokat, hogy vegyenek részt az önkéntes takarékosságban, és a munka ünnepének hétvégéjén a hőhullám alatt takarékoskodjanak az energiával. Ennek érdekében pedig azt tanácsolták, hogy a termosztátokat legalább 25 fokra állítsák be, kerüljék a nagyobb elektromos készülékek használatát, ne töltsék az elektromos autóikat, és a redőnyök illetve a függönyök lehúzásával próbálják meg előhűteni a lakásokat.

Azonban úgy tűnik, hogy az önkéntes takarékosság nem hozott eredményt, ugyanis körülbelül hatvanhétezer kaliforniai lakos maradt áram nélkül akkor.

Ennek a rekord fogyasztás mellett az az oka, hogy az állam energiamixében rendkívül nagy arányban megtalálható a napenergia és a fölgáz, illetve a környező államok vízerőműveiből importálják a szükséges energiamennyiség harmadát. A napenergia termelés azonban a késő délutáni és kora esti órákban drasztikusan lecsökken, a földgázerőművek pedig hőség idején csak korlátozottan képesek üzemelni. Az állam így ismét felkészületlennek bizonyult akkor, amikor rendkívül nagy volt az elektromos hálózat terheltsége, pedig a problémák évek óta minden nyáron előjönnek. 2020-ban is több alkalommal volt áramszünet, sok helyen több órán keresztül nem volt áram a háztartásokban.

2021 júliusában az állam elektromos hálózata ismét közel volt egy nagyobb összeomláshoz, amikor a hosszan tartó forróság miatt a szomszédos államok, köztük Oregon és Washington vízerőműveinek vízszintje lecsökkent, ami miatt kevesebb áramot tudtak Kaliforniába importálni. A Kaliforniai Energiaügyi Bizottság nemrégiben egy jelentést is kiadott, amelyben legalább a következő öt évre kiterjedt áramkimaradásokat jósol.

Mindez mindössze néhány nappal azután történt, hogy az államvezetés bejelentette, hogy 2035-ig betiltja a benzinüzemű autók értékesítését. Gavin Newsom demokrata kormányzó is rendszeresen a lakosságokhoz fordul, hogy arra kérje őket, takarékoskodjanak az energiával.

NAGYVILÁG

Címkék:

california, energy crisis