Súlyos áramhiány alakult ki az államban

Az évtizedek óta nem látott hőség, és a megújuló energiaforrásoknak való kitettség miatt több tízezer háztartás maradt áram nélkül.

POLITIKA 2022. SZEPTEMBER 7. 15:49

A kaliforniai független rendszerirányító (ISO) szeptember hatodikán este hármas szintű energiavészhelyzetet hirdetett, és arra figyelmeztetett, hogy nagy az esélye az áramkimaradásoknak. A 3-as szint a hálózatüzemeltető legmagasabb energetikai vészhelyzeti kategóriája.

A múlt héten az ISO már kiadott egy figyelmeztetést, amiben a rekord hőségre való tekintettel felszólította a lakosokat, hogy vegyenek részt az önkéntes takarékosságban, és a munka ünnepének hétvégéjén a hőhullám alatt takarékoskodjanak az energiával. Ennek érdekében pedig azt tanácsolták, hogy a termosztátokat legalább 25 fokra állítsák be, kerüljék a nagyobb elektromos készülékek használatát, ne töltsék az elektromos autóikat, és a redőnyök illetve a függönyök lehúzásával próbálják meg előhűteni a lakásokat.

Azonban úgy tűnik, hogy az önkéntes takarékosság nem hozott eredményt, ugyanis körülbelül hatvanhétezer kaliforniai lakos maradt áram nélkül a napokban.

Ennek a rekord fogyasztás mellett az az oka, hogy az állam energiamixében rendkívül nagy arányban megtalálható a napenergia és a fölgáz, illetve a környező államok vízerőműveiből importálják a szükséges energiamennyiség harmadát. A napenergia termelés azonban a késő délutáni és kora esti órákban drasztikusan lecsökken, a földgázerőművek pedig hőség idején csak korlátozottan képesek üzemelni. Az állam így ismét felkészületlennek bizonyult akkor, amikor rendkívül nagy volt az elektromos hálózat terheltsége, pedig a problémák évek óta minden nyáron előjönnek. 2020-ban is több alkalommal volt áramszünet, sok helyen több órán keresztül nem volt áram a háztartásokban.

2021 júliusában az állam elektromos hálózata ismét közel volt egy nagyobb összeomláshoz, amikor a hosszan tartó forróság miatt a szomszédos államok, köztük Oregon és Washington vízerőműveinek vízszintje lecsökkent, ami miatt kevesebb áramot tudtak Kaliforniába importálni. A Kaliforniai Energiaügyi Bizottság nemrégiben egy jelentést is kiadott, amelyben legalább a következő öt évre kiterjedt áramkimaradásokat jósol.

Mindez mindössze néhány nappal azután történt, hogy az államvezetés bejelentette, hogy 2035-ig betiltja a benzinüzemű autók értékesítését. Gavin Newsom demokrata kormányzó is rendszeresen a lakosságokhoz fordul, hogy arra kérje őket, takarékoskodjanak az energiával.

POLITIKA

Címkék:

california, electricity, energy crisis