Úsznak a drogban a német nagyvárosok

Úsznak a drogban a német nagyvárosok

Futótűzként terjed Németországban a nagyvárosok utcáin a crack nevű drog. Egyre több helyen találhatók függők, akik leginkább úgy néznek ki a módosult tudatállapotukban, mint az élőhalott zombik.

NAGYVILÁG 2023. JÚLIUS 16. 10:50

Düsseldorf főpályaudvarától öt perc sétára található a Worringer Platz, az a hely, amivel még a politikusok sem tudnak mit kezdeni. Ez a hely a fő forrása annak a problémának, ami mára az egész városra kiterjedt. Itt árulják és fogyasztják ugyanis a legtöbb drogot. A crack kokain az általában por formában lévő hagyományos kokain kristályos formája. Szilárd tömbökben vagy kristályokban kapható, amelyek színe a sárgától a halvány rózsaszínig vagy fehérig változhat. A szert felhevítik és belélegzik: onnan kapta a nevét, hogy hevítés közben roppanó, pattogó hangot ad.

A crack, amely a kokain legerősebb megjelenési formája, egyben a legveszélyesebb is. A tisztasága 75 százalék és 100 százalék közötti, emiatt sokkal erősebb és intenzívebb, mint a hagyományos kokain.

A használata az 1980-as években futott fel, először az Egyesült Államokban. Ez a drog képes volt olyan nagyvárosokat térdre kényszeríteni, mint New York. Németországban sokáig Hamburgra, Frankfurtra és Hannoverre korlátozódott. Ennek azonban vége:

15 szövetségi állam függőségi szakértői egy felmérést készítettek, az úgynevezett Trendspotter-jelentés pedig 2021 végén arra a következtetésre jutott, hogy 2018 óta jelentős növekedés tapasztalható a nyugati és északi szövetségi államok nagyobb városaiban, valamint Berlinben. Egy 2023 februárjában közzétett utófelmérés még tovább emelkedett számokat erősített meg. Különösen Brémában és olyan nagyvárosokban, mint Dortmund vagy Düsseldorf.

Trendspotter (2021)

Trendspotter (2023)

A crack nagyon gyorsan hat, nagyon erős, intenzív, és ugyanolyan gyorsan múlik el a mámorító érzés, mint ahogy beüt, ezért a fogyasztója hirtelen omlik össze – mondja Michael Harbaum szociális nevelő a Spiegel című német lapnak. Harbaum vezeti a düsseldorfi drogsegélyközpontot, egyetlen saroknyira a fentebb említett Worringer Platztól.

Daniel Deimel – aki szociális munkásként kezdte a szenvedélybeteg-ellátásban, ma pedig az aacheni Katolikus Egyetem kutatója – azt mondja, Kölnben szintén évek óta egyértelműen növekszik a crack jelenléte a szcénában. Állítása szerint ugyanakkor a helyzet még nem hasonlítható az olyan hotspotokhoz, mint Frankfurt vagy Hamburg. Míg ott a cracket részben készen árulják, addig Kölnben a kokaint még mindig maguk a felhasználók főzik ki. Más szavakkal: a kölni piac még nem alkalmazkodott a megváltozott fogyasztási szokásokhoz.

Deimel attól tart, hogy a probléma súlyosbodni fog. Szerinte már ma is több olyan ember van Kölnben, akiknek masszív problémáik vannak, és jelentősen alacsonyabb a gátlásküszöbük, hogy nyilvánosan drogot fogyasszanak. A használók gyorsan hajléktalanná válnak, több mint 30 százalékuk az utcán él. Az életük a drog körül forog – mondja a férfi.

Deimel szerint Hollandia és Belgium közelsége is szerepet játszik abban, hogy súlyos a helyzet, főképp Nyugat-Németországban. Európába ugyanis nagyrészt a hollandiai kikötőkbe érkezik a csempészett drog, viszonylag jó áron és nagy mennyiségben hozzájuthatnak a dílerek.

„Eufórikus. Mindig többet akarsz, ha a hatás elmúlik”

– mondja az egyik válaszadó a Trendspotter-jelentésben. Németországban a lefoglalt kokain mennyisége évek óta rekordszintre emelkedik, és most már Európában is túlkínálatról beszélnek. A Trendspotter szerzői a megnövekedett drogfogyasztást többek között annak tudják be, hogy a szert rendkívül sok helyen és egyre jobb árakon elérhetik a függők.

Dortmund sem menekülhetett a probléma elől.

„Úgy tűnik, hogy a kokainhullám cunamiként érkezett Dortmundba. A magas pszichológiai függőség és a drog iránti intenzív sóvárgás sok tekintetben felülmúlta mindazt, amit korábban tapasztaltunk. Az olyan alapvető szükségletek, mint az evés, az alvás vagy a személyes higiénia háttérbe szorultak, napokra, akár hetekre. Ezután gyors fogyás és szélsőséges nincstelenség következett, a végén pedig általában fizikai összeomlás”

– mondja Jan Sosna, aki 2016 óta működtet egy olyan helyet, ahol a függők biztonságban, apró adagokban fogyaszthatják a szert azzal a céllal, hogy elinduljanak a leszokás útján. Észak-Rajna-Vesztfália tartomány állami egészségügyi minisztériuma aggódva figyeli az eseményeket, amióta több nagyvárosban is futótűzként terjed a drog.

NAGYVILÁG

Címkék:

crack, drugs, germany, heroine