Oda az olcsó zöldáram reménye: meghiúsulhat az energiaátállás

Oda az olcsó zöldáram reménye: meghiúsulhat az energiaátállás

Németország a szél-és napenergiával akarja kiváltani a nemrég elhagyott atomenergiát és a fosszilis energiahordozókat. Az infláció mértéke azonban kettévághatja a kormány grandiózus terveit.

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA 2023. JÚLIUS 21. 11:31

Németország hosszas huzavona után végleg szakított az atomenergia termelésével, ezzel homlokegyenest ellentétes utat választott több európai országgal, akik viszont atomerőművek építésébe, és a meglévők fejlesztésébe, bővítésébe kezdtek. Ezt az utat egyébként egyre több ország választja, ahogy egyre többen ismerik fel, hogy az atomenergia ma a legmegbízhatóbb, legkiszámíthatóbb, és az egyik legbiztonságosabb energiaforrás. Németország azonban a maga útját járja, az infláció azonban egy pillanat alatt elvághatja a grandiózus, ideológia által vezérelt terveket.

Németország hatalmas szélerőmű parkokat tervez az Északi- és Balti-tengeren. 70 000 megawatt villamos energiát szeretnének ott megtermelni. Ehhez a szövetségi kormány a villamosenergia-társaságokkal kell, hogy együttműködjön, de az egyre növekvő anyag-és infrastrukturális költségek miatt minden terv borulhat.

Az acél ára az utóbbi időben 80 százalékkal emelkedett. A tengerfenékre szélturbinákat telepítő különleges hajók most 60 százalékkal kerülnek többe, mint három éve. Ehhez hozzájönnek még a kamatemelések. Ha nem épülnek meg a tengeri szélerőművek, az energiaátállás nagyrészt meghiúsul.

A szolgáltató vállalatok azt kifogásolják, hogy az eredeti megállapodás már nem kifizetődő számukra. A magasabb költségeket nem háríthatják át a fogyasztókra, a kormány pedig nem szán az eredetinél több pénzt az egész beruházásra, így erősen ráfizetéses lenne a projekt, több gigacég ezért már fontolóra vette, hogy végleg leállítja a tervezést. Egy szélturbina a tengerben jelenleg hárommillió euróba kerül megawattonként, ami a korábbi összeg csaknem háromszorosa.

Ha a szövetségi kormány által megcélzott összesen 70 000 megawattot hozzáadjuk az egységenkénti hárommilliós építési költségekhez, akkor összesen 210 milliárd eurót kapunk. A cégek valószínűleg nem fognak tudni megbirkózni ezzel.

Mindeközben Németországban minden korábbinál nagyobb szükség van az elektromos energiára, hiszen a kormány a tervek szerint a fűtés esetében is villamos energia felhasználását követeli a háztartásoktól, mintsem a földgázt vagy a fatüzelést.

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

crisis, energy, germany, inflation