Világi rongyrázás után nincs pénz a német kasszában

Világi rongyrázás után nincs pénz a német kasszában

A szövetségi pénzügyminiszter jelezte, hogy Németország nem tud további forrásokkal hozzájárulni az uniós költségvetéshez. A tárca így is vakarhatja a fejét, hogy a brutális luxuskiadásokat miből szeretnék finanszírozni.

POLITIKA 2023. JÚNIUS 23. 15:00

Nincs több pénz a brüsszeli befizetéshez

Christian Lindner szövetségi pénzügyminiszter nem lát lehetőséget további német befizetésekre az uniós költségvetésbe. Németország büdzséje így is feszített – mondta az liberálisok (FDP) politikusa egy brüsszeli interjúban.

„Tekintettel a nemzeti költségvetésünkben szükséges megszorításokra, jelenleg nem tudunk további hozzájárulásokat jegyezni az Európai Unió költségvetésébe”.

– fogalmazott a német pénzügyi tárca vezetője. Nem csoda, hogy ekkora bajban van a szociáldemokrata-zöld-liberális kormánykoalíció Németországban a pénzügyi kérdéseket illetően. Tavaly soha nem látott módon rázták a rongyot, és brutális pénzösszegeket költött magára.

A legdrágább minisztert a Zöldek delegálják, Annalena Baerbock külügyminiszter személyében. Sajtóértesülések szerint Baerbock sminkesének tavaly tekintélyes 136 500 eurót kellett fizetni. Az összeg 7500 euró átalánydíjból, valamint áfából és járulékos költségekből tevődött össze. Ehhez hozzácsapódnak a ruhák költségei is.

A smink és a megjelenés nem csak a nők ügye a német kormányban, és Robert Habeck, a szintén zöldpárti gazdasági miniszter sem kerül sokkal kevesebb pénzbe az adófizetőknek, tavaly 83 ezer eurót költött a fotósokra és több mint 10 ezer eurót fizetett a sminkeseinek.

Az SPD és az FDP, a másik két kormánykoalíciós párt megmutatta, hogy lehet ezt gazdaságosabban is csinálni. Olaf Scholz szociáldemokrata kancellár tavaly 40 ezer eurót fizetett a külsejéért és félmillió eurót a profi képekért. Christian Lindner liberális pénzügyminiszter pedig alig több mint 600 ezer eurót költött megjelenésre.

Rongyrázásból jelesre vizsgázott a kormány

Németországban rengeteg munkahely került veszélybe, a mindennapi árucikkek pedig az egekbe szöktek, de a rezsit se olyan könnyű kigazdálkodni az átlagembernek. Ennek ellenére a kormánykoalíció tényleg nem fogta vissza magát a pénzszórást illetően.

A koalíciós megállapodásokhoz tartozhatott többek között az is, hogy minden fontos embernek van legalább 4-5 fontos embere, akiknek szintén legalább ennyi bizalmasa van, erre utal legalább az,

hogy a szövetségi minisztériumokban ma már csaknem 60 százalékkal több köztisztviselő dolgozik, mint az előző, Merkel-kormányok idején, ami nyilvánvalóan ennyivel több kiadást is jelent.

Rengeteg olyan pozíciót hoztak létre, amelyeknek eddig nem akadt különösebb feladata. Ilyen például Ferda Ataman állása is a diszkriminációellenes ügynökség élén. A bevándoroló családból származő nőt egyébként úgy is emlegették a parlamentben, mint “a német diszkrimináció főpapnője”. Olyan rasszista és kirekesztő megnyilvánulásai voltak az elmúlt években, hogy a kinevezése előtt ezernél is több bejegyzést, kommentet és megosztott lapinterjút kellett törölnie a közösségi oldalain.

Mindez azonban csak apróság ahhoz képest, hogy mennyi támogatás folyik át a különböző lobbiszervezeteken, amelyek valamelyik kormánykoalíciós párthoz kapcsolódnak – legtöbbször egyébként a Zöldek párthoz.

Nemrégiben például kiszivárgott, hogy évente kétmillió eurós támogatást ítéltek oda egy olyan szervezetnek, amely a Földközi-tengeren bajba jutott migránsok mentésében vesz részt, és ennek a szervezetnek a vezetője nem mellesleg Katrin Göring-Eckardt, a szövetségi parlamenti zöldpárti alelnökének az élettársa.

Az ehhez szükséges forrásokat közvetlenül a Szövetségi Külügyminisztérium költségvetéséből fedezik, ami az eredeti költségvetési tervezetben nem szerepel. Közvetetten azonban ez a pénz az adófizetők zsebéből származik.

A kancellária épületét is jelentősen kibővítik, amelynek a költségei eleinte hatszáz millió körül volt, most azonban már 777 millió eurónál tart, és ki tudja mennyi lesz a végösszeg a munkálatok befejezésekor. Amikor elkészül, a kancellár hivatalának mérete sokszorosa lesz az Egyesült Államokban található Fehér Házénak. A veszélyesen magas költségekre egyébként már a Szövetségi Számvevőszék és a Adófizetők Egyesülete is figyelmeztette a kormányt.

POLITIKA

Címkék:

germany, government, money