Rongyrázásból jelesre vizsgázott idén a német kormány

Rongyrázásból jelesre vizsgázott idén a német kormány

A pénzügyi válság és az energiakrízis rengeteg ember megélhetését teszi tönkre minden nap, ezrek veszítik el a munkájukat, miközben a szövetségi kormány látványos rongyrázást mutatott be idén.

GAZDASÁG 2022. DECEMBER 7. 08:40

Háborús infláció, energiaválság és lassuló gazdaság – Németországban rengeteg munkahely került veszélybe, a mindennapi árucikkek pedig az egekbe szöktek, de a rezsit se olyan könnyű kigazdálkodni az átlagembernek. Ennek ellenére a szociáldemokratákból, a zöldekből és a liberálisokból álló kormánykoalíció nem fogta vissza magát és rég nem látott pénzszórással töltötte az évet. A koalíciós megállapodásokhoz tartozhatott többek között az is, hogy minden fontos embernek van legalább 4-5 fontos embere, akiknek szintén legalább ennyi bizalmasa van, erre utal legalább az,

hogy a szövetségi minisztériumokban ma már csaknem 60 százalékkal több köztisztviselő dolgozik, mint az előző, Merkel-kormányok idején, ami nyilvánvalóan ennyivel több kiadást is jelent. A 2023-as szövetségi költségvetésben pedig további 4769 új munkahelyet terveznek a szövetségi minisztériumokban és ügynökségeikben.

Igaz, néhány álláshelyet a szövetségi rendőrség és a határőrség számára is előirányoztak, ezek azonban eltörpülnek a bizalmi körhöz tartozók számától. Rengeteg olyan pozíciót hoztak létre, amelyeknek eddig nem akadt különösebb feladata. Ilyen például Ferda Ataman állása is a diszkriminációellenes ügynökség élén. A bevándoroló családból származő nőt egyébként úgy is emlegették a parlamentben, mint “a német diszkrimináció főpapnője”. Olyan rasszista és kirekesztő megnyilvánulásai voltak az elmúlt években, hogy a kinevezése előtt ezernél is több bejegyzést, kommentet és megosztott lapinterjút kellett törölnie a közösségi oldalain.

Mindez azonban csak apróság ahhoz képest, hogy mennyi támogatás folyik át a különböző lobbiszervezeteken, amelyek valamelyik kormánykoalíciós párthoz kapcsolódnak – legtöbbször egyébként a Zöldek nevű párthoz.

Nemrégiben például kiszivárgott, hogy évente kétmillió eurós támogatást ítéltek oda egy olyan szervezetnek, amely a Földközi-tengeren bajba jutott migránsok mentésében vesz részt, és ennek a szervezetnek a vezetője nem mellesleg Katrin Göring-Eckardt, a szövetségi parlamenti zöldpárti alelnökének az élettársa.

Az ehhez szükséges forrásokat közvetlenül a Szövetségi Külügyminisztérium költségvetéséből fedezik, ami az eredeti költségvetési tervezetben nem szerepel. Közvetetten azonban ez a pénz az adófizetők zsebéből származik.

A kormányzás költségei is teljesen kicsúsztak az Olaf Scholz vezette kabinet kezei közül. A szövetségi parlamentnek, vagyis a Bundestagnak a törvény szerint „csak” 589 mandátummal kellene rendelkeznie, helyette viszont 736 képviselő ül az épületben.

Így az a furcsa helyzet áll fenn, hogy a 83 milliós lakosságú Németország parlamentjében hivatalosan nagyjából kétszáz fővel többen nyomogatják a gombokat, mint a 330 millió fős Egyesült Államokban a Kongresszusban. Kína után tehát Németországnak van a második legnagyobb parlamentje.

Igaz, ez nem teljes egészében a mostani kormány hibája, de tenni egyáltalán nem tett ellene sem. Ehelyett a kancellária épületét is jelentősen kibővítik, amelynek a költségei eleinte hatszáz millió körül volt, most azonban már 777 millió eurónál tart, és ki tudja mennyi lesz a végösszeg a munkálatok befejezésekor. Amikor elkészül, a kancellár hivatalának mérete sokszorosa lesz az Egyesült Államokban található Fehér Házénak. A veszélyesen magas költségekre egyébként már a Szövetségi Számvevőszék és a Adófizetők Egyesülete is figyelmeztette a kormányt.

A kormánytagoknak is komoly szükségletei vannak, legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy Robert Habeck, a Zöldek által delegált gazdasági miniszter nemrég négyszázezer eurós fizetésért cserébe keresett magánfotóst. Korábban a Zöldek kiszámolták volna, hogy hány bölcsődei étkezést lehet kifizetni ebből, de azok a napok már elmúlhattak.

GAZDASÁG

Címkék:

germany, money, waste