Andrej Babis nekiment a cseh miniszterelnöknek

Andrej Babis nekiment a cseh miniszterelnöknek

Az előző kormányfő amiatt bírálta a jelenlegi miniszterelnököt, mert sem a cseh uniós elnökség alatt nem tett semmit a migrációs kérdésekben, sem a legutóbbi uniós csúcson nem utasította el a brüsszeli migrációs paktumot. Andrej Babis szerint ez súlyos pénzekbe fog kerülni a cseheknek, de biztonságukat is kockára teszi Petr Fiala.

POLITIKA 2023. JÚLIUS 6. 14:44

Az elmúlt hetek egyik fő témája az Európai Unió új migrációs megállapodása, amely tartalmazza az úgynevezett „kötelező szolidaritás elvét”. Ez a gyakorlatban választásra kényszeríti a tagállamokat: vagy befogadnak egy meghatározott kvóta szerint bizonyos számú bevándorlót, vagy migránsonként akár több tízezer eurót kell befizetni a közös uniós kasszába. A tervezetet először a belügyminiszterek tanácskozásán többséggel elfogadták, az uniós állam-és kormányfők csúcstalálkozóján azonban nem sikerült megállapodniuk a tagállamoknak. Magyarország és Lengyelország kötötte az ebet a karóhoz:

olyan közös álláspontra kell jutni a hatékony migrációs és menekültügyi politikával kapcsolatban, amely szerint a szolidaritási intézkedések keretében a migránsok áthelyezésének és letelepítésének önkéntes alapon kell történnie, és a szolidaritás minden formáját egyformán érvényesnek kell tekinteni.

Csehország Petr Fiala miniszterelnök támogatja Brüsszel migrációs paktumát, emiatt pedig Andrej Babis volt miniszterelnök élesen bírálta a jelenlegi kormányfőt. „A miniszterelnök egyáltalán nem értette meg a szerepét és egyáltalán nem tett semmit a cseh uniós elnökség alatt sem” – mondta az Echo24 című napilapnak.

Szerinte a migráció ismét jelentős problémává kezd válni az egész kontinensen.

„Európa változik. Nem látják, hogy az AfD jobboldali párt milyen jól szerepel Németországban? Nem látják, hogyan nőtt a bűnözés Svédországban, Németországban? Nézzék meg, mi történik Franciaországban”

– fogalmazott Babis, aki most az ANO elnevezésű mozgalom vezetője. A volt kormányfő úgy véli, a mostani kormány beletörődött abba, hogy még több szuverenitásról mondjon le.

„Többször felszólítottam Fiala miniszterelnököt, hogy az elnökség keretében kérjen pénzt az Európai Bizottságtól az ukrán menekültek költségeinek fedezésére. Nem tett semmit, most pedig csalárd módon a migrációs megállapodással kapcsolatos álláspontunkhoz köti. Ez a szuverenitás elvesztését jelenti”

– mondta a lapnak Babis. De Karel Havlícek, az ANO alelnöke is bírálta Fiala álláspontját. Mint mondta, „a miniszterelnök gyávasága nemcsak a csehek pénzébe kerül, hanem ezzel a lépéssel a biztonságunkat is veszélyezteti. Szomorú látni, hogy a lengyel miniszterelnök többet küzd értünk”. Az ANO politikusai szerint a cseh hozzáállás az egész V4-nek árt.

Andrej Babis a Twitteren is élesen bírálta Fiala miniszterelnököt. Azt írta, hogy Európa öngyilkosságot követ el, a kormányfő pedig részt vesz ebben.

POLITIKA

Címkék:

czech foreign policy, eu, illegal migration