Így alakulnak át a templomok, ahogy a kereszténység elveszik Európában

Európa-szerte ürülnek ki a templomokat, ahogy a keresztények, főleg a gyakorló keresztények száma folyamatosan csökken a kontinensen. Rengeteg templom-épületet bontanak le, vagy kap új funkciót a korábbi imahely. Szállodák, szórakozóhelyek, edzőtermek vagy könyvtárak lesznek az egykori szakrális terek helyén.

NAGYVILÁG 2023. JÚNIUS 27. 13:01

„Ez fájdalmas. Nem fogom eltitkolni. Másfelől viszont nem lehet visszatérni a múltba” – mondta a belgiumi Antwerpen püspöke, Johan Bonny az Associated Press hírügynökségnek.

Európában a templomok némelyikét ruhaboltokká, éjszakai klubokká és szállodákká alakították át. A belgiumi Mechelenben a Szent Szív-templom már két éve zárva van, mivel az épületet kávézóvá és koncerthelyszínné alakítják át, amelyről a befektetők úgy vélik, hogy „új kulturális hot spot lesz Mechelen szívében”.

Európában Belgiumban alakították át a legtöbb templomot. A Pew Research 2018-as tanulmánya szerint bár a belgák 83 százaléka állítja, hogy keresztényként nevelkedett, csak 55 százlékuk követi még mindig ezt a vallást., és csak 10 százalékuk mondja azt, hogy rendszeresen jár templomba.

A tendencia nem csak Belgiumban figyelhető meg, Olaszország és Németország templomait is hasonló célokra alakítják át, azonban ez a trend holland nyelvű északi régiójában, Flandriában a legmarkánsabb, ahol a városokban egykor átlagosan hat templom volt. Mostanra a helyi vezetők szerint azonban néhány épület fenntartása megterhelővé vált az önkormányzatok számára, ami ahhoz a mozgalomhoz vezetett, hogy az épületeket új üzlethelyiségekké alakítsák át.

„Az én városomban van egy sörfőzde, egy szálloda, egy kulturális központ és egy könyvtár is egy-egy templomban” – mondta az Associated Pressnek Bart Somers, Mechelen polgármestere, aki a mintegy 350 flamand templom átalakítását célzó kezdeményezés élén áll.

Az egyik ilyen mecheleni projekt a Martin’s Patershof szálloda volt. Ennek jelenleg a Booking.com-on „nagyon jó”, 8,4 pontos értékelése van.

Gyakran halljuk, hogy az emberek azért jönnek ide, hogy pihenjenek, és élvezzék az egykori szakrális tér csendjét – mondta Emilie De Preter szállodaigazgató az Associated Pressnek.

Bart Sommers polgármester megjegyezte, hogy etikai szempontból nincsenek kétségei, szerinte nem probléma, hogy az emberek az egykori templomban alszanak vagy épp „szexelnek”. Ő maga jobban aggódik azért, hogy ha a templomokat nem alakítanák át, nem hasznosítanák, és le kellene bontani, akkor veszítenének a városok az építészeti értékükből.

Eközben a brüsszeli Páduai Szent Antal templomot Maniak Padoue hegymászóklubnak alakították át, ahol a templom régi maradványainak nagy része még mindig látható.

„Az ólomüveg igazi csillogó és meleg fényt hoz a helyszínre, amikor a nap áthalad rajta, így valóban érezzük a templom maradványainak jelenlétét” – mondta Kyril Wittouck, a klub társalapítója az Associated Pressnek. „Az oltár még mindig a helyén van, ezek az emlékek vesznek körül minket, és ez emlékeztet minket arra, hogy valójában hol vagyunk”.

Szintén Brüsszelben egy korábbi anglikán templomot éjszakai klubbá alakítottak át.

Nem mindenki van azonban elragadtatva attól, ahogyan a régi templomokkal bánnak. „Azok az elmélkedés helyei” – mondta Bonny, Antwerpen püspöke, aki ugyanakkor úgy véli, hogy ez a pillanat átmeneti, a történelem hosszú ívére mutatva és azzal érvelve, hogy a hit lehetséges újjászületése Európában még mindig megtörténhet.

„Minden 300 évben majdnem újra kellett kezdenünk” – mondta Bonny. „Biztos vagyok benne, hogy valami új fog történni. De ehhez idő kell.”

NAGYVILÁG

Címkék:

church, europe