Németország beteg, és rehabilitációra van szüksége – mondja a volt uniós biztos

Németország beteg, és rehabilitációra van szüksége – mondja a volt uniós biztos

Élesen bírálta hazáját Günther Oettinger korábbi uniós biztos. Az egykori tartományi miniszterelnök szerint Németország egy beteges állapotban van, és sürgősen gyógymódot kell találni a javulásra. A politikus a saját pártját, a Kereszténydemokrata Uniót (CDU) is bírálta.

GAZDASÁG POLITIKA 2023. JÚNIUS 25. 11:07

Kemény kritikát fogalmazott meg Günther Oettinger korábbi uniós biztos házájával, Németországgal szemben. Oettinger leginkább az innovációs képesség hiányára és a más országokhoz képest alacsony reformkészségre panaszkodott.

„Számomra Németország hanyatlóban van, egy lecsúszott ország, amely beteg és rehabilitációra szorul” – mondta a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa a Szabad Sajtó Médiaszövetség, a németországi lapkiadók ernyőszervezetének berlini kongresszusán.

A volt uniós biztos úgy véli, az országnak gyorsabbá és innovatívabbá kell válnia a reformok végrehajtásában. ” lefelé ereszkedünk vagy lefelé tartó spirálban vagyunk, akkor a jólét elvesztése fenyeget” – mondta a volt baden-württembergi miniszterelnök.

A berlini politikai vita semmilyen formában nem felel meg a jelenlegi kihívásoknak, a politikai helyzetet stagnálás és lagymatagság jellemzi. De nemcsak a szövetségi kormány felelős az ország jelenlegi állapotáért, hanem az ellenzék gyengesége is – mondta Oettinger. Ezzel saját pártját, a CDU-t is bírálta, amely a bajor Keresztényszociális Unióval (CSU) együtt a Bundestag legnagyobb ellenzéki frakcióját alkotja.

Emlékezetes, a német gazdaság a múlt hónapban technikai recesszióba lépett, miután két egymást követő negyedévben is zsugorodott. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) becslései szerint továbbra is ez az egyetlen olyan jelentős világgazdaság, amely idén zsugorodni fog, ami félelmeket ébreszt a vezető európai gazdaság hosszú távú jövőjével kapcsolatban. Egyre többen kifogásolják a németországi politikai vita minőségét, és megkérdőjelezik, hogy a politikai vezetők mennyire képesek kezelni az előttük álló gazdasági problémákat.

Az emberek kiábrándultsága a közvélemény-kutatásokból is jól látszik. Míg a kormánypártok fokozatosan veszítenek az erejükből, addig az ellenzéki pártok egyre erősödnek. A jobboldali, konzervatív, bevándorlásellenes hangok a leghangosabbak, az ezeket képviselő Alternatíva Németországért (AfD) párt mutatta a legnagyobb erősödést az utóbbi 2 évben.

GAZDASÁG POLITIKA

Címkék:

germany, government, sickness