Újabb rekordot döntött a német jobboldal népszerűsége

Újabb rekordot döntött a német jobboldal népszerűsége

Ilyen még nem volt: az Alternatíva Németországért párt most először kapja meg a szavazatok 22 százalékát egy felmérés szerint. Egy társadalomkutató kudarcnak nyilvánítja a párt kizárását.

POLITIKA 2023. JÚLIUS 13. 10:37

Az előző hónaphoz képest három százalékpontot nyert, így először fordul elő, hogy a választásra jogosultak 22 százaléka az Alternatíva Németországért (AfD) pártra szavazna. Ezzel négy százalékponttal megelőzte a szociáldemokratákat (SPD), amely Németországban a szövetségi kormánykoalíció legnagyobb pártja.

A szociáldemokraták támogatottsága ugyanis folytatta a hónapok óta tartó zuhanását, és már csak 18 százalékot érnének el egy mostani választáson az Ipsos közvélemény-kutató intézet felmérésében. A másik kormánypárt, a Zöldek még ennél is rosszabbul teljesítenének, csak 14 százalékot érnének el, míg a harmadik koalíciós pártként a liberálisok (FDP) csak 7 százalékot.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszocális Unió (CSU) pártszövetsége (CDU/CSU) továbbra is 26 százalékon áll a felmérés szerint, így ők kapnák a legtöbb szavazatot. A júniusi felméréshez képest azonban két százalékpontot veszítettek.

Az AfD a közösségi oldalán reagált az új eredményekre, azt írták, hogy a CDU/CSU egyik mélyütést kapja a másik után.

„A párton belül is egyre több a surlódás az új zöldek és a realisták között, még mi is a nyakunkban lihegünk. Egyre több ember jön rá, hogy a Bundestagban egyetlen konzervatív párt van”

– olvasható az AfD posztjában.

Robert Grimm, az Ipsos politikai és társadalmi kutatásainak vezetője szerint ritkán fordul elő, hogy annyi polgár elégedetlen az ország vezetésével, mint most.

„A kormánypártok egymást támadják, és ezért csak lassan haladnak előre az olyan nagy projektjeikkel, mint az energetikai átállás és a digitalizáció. Az ország gazdasági zűrzavarban van, és a lakosság aggodalmaira – infláció, növekvő bérleti díjak, csökkenő reálbérek, ukrajnai háború és migráció – nincs azonnali megoldás a láthatáron”

– sorolta az alapvető problémákat az elemző. A társadalomkutató szerint az AfD nem csak annak köszönheti a hirtelen ugrást, hogy konkrét választ nyújtana a Németországot rendkívül súlyos mértékben sújtó migrációs krízisre, hanem az is, hogy a kormánypártok igyekeztek mindenféle ürüggyel kizárni a politikai életből és a törvényhozásból a jobboldali pártot. Ez a törekvés kontraproduktívnak bizonyult – vélekedik a szakértő.

A kutató szerint a CDU/CSU eközben sem programszerű alternatívát, sem egységes frontot nem kínál. Erre példa a parázsló kancellárkérdés és a CDU főtitkárának közelmúltbeli cseréje. Másrészt a Baloldali Párt (Die Linke) folyamatban lévő önfeloszlatási folyamata azt jelenti, hogy több szavazat vándorol majd az AfD-hez, különösen keleten.

POLITIKA

Címkék:

afd, germany, green party, poll, spd