A Faeser-botrány után: mi a közös a német csúcspolitikusokban?

Nancy Faeser szociáldemokrata belügyminiszter nyaralós botránya nem az egyetlen Németországban, a csúcspolitikusok imádnak a lehető legrosszabb időben nyaralni – vagy egyszerűen nem érdekli őket annyira a rájuk bízott feladat.

POLITIKA 2023. OKTÓBER 26. 11:51

Ahogy arról a V4NA a minap beszámolt, Nancy Faeser német szociáldemokrata szövetségi belügyminiszter egy mallorcai nyaralással jutalmazta meg magát a hesseni tartományi választáson elért történelmi bukás után, miközben otthon az utcák lángokban állnak és évtizedek óta nem látott mértékben dúl az antiszemitizmus. Ráadásul az ország északi részén történelmi súlyosságú viharok dúltak a napokban, a katasztrófavédelemért is felelős miniszter pedig éppen a hasát süttette a napfényes Mallorcán.

A jelek szerint Németországban ez divat, hiszen a csúcspolitikusok a lehető legrosszabb időszakban nyaralnak. Az üdülés trükkös dolog a fontos politikusoknak, mert ahelyett, hogy kipihenik magukat, egyeseknek az állásába kerül. Rudolf Scharping szövetségi védelmi minisztert 2002-ben többek között azért rúgták ki, mert Mallorcán egy medencében csobbanó új partnerével fényképezkedett, miközben a rábízott német védelmi erők (Bundeswehr) éppen fontos külföldi bevetésre készült. Az akkori kancellár, Gerhard Schröder bocsátotta el, aki ma valószínűleg örülne, ha ez a botrány lenne az egyetlen dolog, amivel vádolható. A németek a korrupciós botrányaikról is híresek, de ez már egy másik történet.

Anne Spiegel volt zöldpárti szövetségi családügyi miniszternek az lett a veszte, hogy tíz nappal a pusztító, több mint száz halálos áldozatot követelő ahr-völgyi árvíz után négyhetes családi nyaralásra indult. Ez azért volt óriási hiba, mert akkoriban még a tartomány környezetvédelmi minisztere volt.

De nem a nyaralás volt az egyetlen, ami miatt össztűz zúdult a tárcavezetőre. A tartomány környezetvédelmi hivatala a katasztrófát megelőző órákban még arról tájékoztatta a helyieket, hogy „rendkívüli árvízre nem kell számítani”. Nem sokkal ezután egész településeket sodort el az árvíz. A gyors segítségnyújtás helyett Spiegel azonnal a saját mosdatását kezdte tervezni. A Focus nyilvánosságra hozta az üzenetváltásokat, amelyekből kiderül, hogy Spiegel az asszisztenseivel arról egyeztetett, hogy a tárca hogyan bújhat ki az ügyből a leghatékonyabban és hogyan minimalizálhatja a politikai károkat. Az egyik üzenetben a következő állt:

„A hibáztatás (bűnösök keresése) azonnal elkezdődhet, olyan megfogalmazásra van szükség, hogy mi időben figyelmeztettünk, mindig minden adatot átláthatóvá tettünk, figyelmeztettem a kabinetet és hogy minden még rosszabbra fordult volna a megelőzési és elővigyázatossági intézkedéseink, stb. nélkül.”

Emiatt később, nem sokkal azután hogy szövetségi családügyi miniszter lett, kénytelen volt lemondania a múltbéli hibáért.

Christine Lambrecht volt szociáldemokrata védelmi miniszternek hosszú listája volt a bohóckodásai miatt, azonban már azt is nehezen nyelték le az emberek, hogy miniszteri tisztségét egy másfél-két hetek szabadsággal töltötte, emiatt több hivatalos programot is kihagyott. Később húsvéti pihenésre indult, csakhogy magáncélra használhatta a Bundeswehr helikopterét, ráadásul hivatali titkok megsértése miatt is feljelentették, amikor kiderült, hogy a fiát elvitte egy titkos katonai bázisra, aki onnan posztolt a közösség oldalára. Lambrecht végül kénytelen volt átadni a stafétát.

A Stern című német lap szerint a szimbolizmus a politikában is rendkívül fontos szerepet játszik, és itt érvényes az ökölszabály: minél feszültebb egy helyzet, annál kevesebb az ünnepi pillanat. Ez ugyanis azt üzeni, hogy valakit nem érdekel a tisztsége, a feladata, vagy egyszerűen meg lehet oldani nélküle – ami felveti a kérdést, hogy szükség van-e rá.

POLITIKA

Címkék:

germany, minister, scandal