Elegük van a miniszter bohóckodásából, elküldenék az emberek

Elegük van a miniszter bohóckodásából, elküldenék az emberek

Megelégelték az emberek, hogy a védelmi miniszter folyamatosan lejáratja magát és az országot az egész világ előtt. Egy közvélemény-kutatás szerint elsöprő többségük nem látja már szívesen a védelmi tárca élén a baloldali politikust, akinek egyébként semmilyen katonai előélete nincs.

POLITICS JANUARY 9. 2023 11:22

Ma már szinte senkinek sem kell bemutatni Európában Christine Lambrecht szociáldemokrata védelmi minisztert, aki első évét a tárca élén azzal töltötte, hogy alkalmatlanságával nevetségessé tette magát, ezzel pedig a német embereket a világ előtt. Korábban a német hadseregnek komoly tisztelete volt, manapság azonban a bohóckodó miniszter jut eszébe a legtöbb embernek. Nem csoda, hogy ezt megelégelték a németek és egyre többen gondolják úgy, hogy Lambrechtnek távoznia kellene a védelmi minisztérium éléről.

A berlini székhelyű Civey kutatócég készített felmérésből kiderült, hogy

a megkérdezettek 77 százaléka támogatja a 2021 decembere óta hivatalban lévő Lambrecht menesztését. Mindössze 13 százalék gondolja úgy, hogy a szociáldemokrata politikusnak hivatalában kellene maradnia, míg 10 százaléknak nincs egyértelmű véleménye.

2022 tavaszán még csak az emberek 55 százaléka gondolta úgy, hogy a védelmi miniszter alkalmatlan a pozícióra és csupán 19 százalék gondolta úgy, hogy hivatalában kellene maradnia.

Lambrecht már a kinevezésekor is erős ellenérzést váltott ki az emberekből, hiszen a baloldali politikusnak korábban semmi köze nem volt a katonasághoz, nincs tehát releváns előélete és képzettsége, sem tapasztalata az egykor világhíres német hadsereg vezetéséhez. Kinevezése első heteiben sem sikerült több támogatót szereznie, amikor tisztségét egy jó hosszú, pihentető szabadsággal kezdte. De belső információk szerint később sem sikerült javítania a munkamorálján.

Egyszer állítólag elhalasztott egy fontos telefonbeszélgetést brit kollégájával, mert sürgősen fodrászhoz kellett mennie.

A miniszter állítólag visszautasította azt a gyorstalpaló tanfolyamot is, amelyet kinevezése után felajánlottak neki, hogy két hét alatt megtanulja a legfontosabb dolgokat a katonai csapatokról és a projektjeikről. Ezek után nem csoda, hogy a tábornokai nevét is gyakran elfelejti, de még azt sem tudta elmondani helyesen, hogy hány katonát tudnak biztosítani a NATO számára az új, intervenciós haderőhöz. Ezután jött az újabb bohóckodás, amikor kiderült, hogy Németország némi sisakot tud küldeni Ukrajnának segítségképpen.

Lambrecht ajánlatát Vitalij Klitschko, Kijev polgármestere „viccnek” nevezte, majd végül erős gúnnyal fűszerezve megkérdezte hogy „Milyen támogatást fog Németország legközelebb küldeni, párnákat?”.

A védelmi miniszter vesszőfutása újabb csúcspontot ért el, amikor hivatali titkok megsértésének gyanúja miatt feljelentették. Nemrég szinte felrobbant az internet, amikor kiderült hogy Lambrecht a szolgálati helikopterrel utaztatta a fiát egy húsvéti vakációra, miután elvitte őt egy katonai bázisra. Jogi szempontból ebben még nem lenne semmi kivetnivaló, hiszen Németországban a kormánytagok elvihetik a családtagjaikat a hivatalos utakra, ha a Lufthansa tarifái alapján magánszemélyként fizetik a repülőjegyet. A védelmi minisztérium megerősítette, hogy Lambrecht is így tett – bár a viteldíj összegét valamilyen oknál fogva sokáig nem volt hajlandó elárulni.

A bonyodalmat az okozza a szociáldemokrata miniszternek, hogy a feljelentő szerint Lambrecht súlyos hivatali visszaélést követett el, amikor egy “szigorúan titkos” katonai egységnél tett látogatásáról írt a közösségi oldalán, az egység ilyen megjelölése pedig már kimeríti a szolgálati titok elárulását, és ugyanez vonatkozhat a fényképek közzétételére is – vélekedik az ügyvéd, aki jogi útra terelte az ügyet. A miniszter helyzetét az sem segíti, hogy a fia egy olyan fotót osztott meg a saját közösségi oldalán, amelyen a katonai helikopterben ül. Egyesek szerint ez azért aggályos, mert a kémek könnyen észrevehetnek valamilyen apró részletet a katonai gépben, ráadásul a pilótafülke is látható, amelyben az indulási helyről is le lehet vonni következtetéseket – ez nem csak tilos, hanem rendkívül veszélyes is, kiváltképp akkor, amikor Európában háború zajlik.

Christine Lambrecht fia rengeteg fotót megosztott már a közösségi oldalán, ahol azzal dicsekedett, hogy milyen előkelő életbe csöppent azzal, hogy kinevezték az édesanyját.

Lambrecht egyébként azt mondta, hogy miniszterként nagyon kevés ideje jut a magánéletre, ugyanakkor anyaként az is fontos számára, hogy tartsa a kapcsolatot a fiával, ezért megértést kért a közvéleménytől.

A védelmi miniszternek szilveszter éjszakáján még ezt is sikerült túlszárnyalnia, amikor jó ötletnek tartotta, hogy hálát adjon az ukrán-orosz háborúért, mindezt a közösségi oldalán egy videóban. Azt mondta ugyanis, hogy az ukrajnai konfliktus rengeteg különleges élményt adott neki és sok találkozásra adott lehetőséget nagyszerű és érdekes emberekkel. Tette mindezt egy berlini téren, ahol ünnepi rakétákat lőttek az égbe.

Lambrecht vezetése alatt egyébként a hadsereg is egyre nevetségesebbé válik. A NATO konkrét számot vár minden tagállamtól: az országoknak a gazdasági teljesítményük két százalékát kellene védelmi célokra fordítaniuk, Németország azonban egyelőre jócskán le van maradva – derül ki az IW Gazdaságkutató Intézet tanulmányából.

Emlékezetes, hogy az ukrajnai háború kirobbanása után közvetlenül Olaf Scholz szociáldemokrata kancellár és kormánya nem győzte sorolni azokat az ígéreteket, amelyeket mára már be kellett volna váltania a kabinetnek és amelyek elsősorban a hadsereg jelentős fejlesztését tűzték ki célul.

Ennek érdekében a Bundeswehr egy 100 milliárd eurós különalapot is kapott, ennek ellenére az IW tanulmánya szerint sem 2023-ban, sem a 2026 utáni években nem éri el a NATO által kitűzött célt a nyugat-európai nagyhatalom. “A cél messze van még, és még a rövid távon szükséges beszerzések sem haladnak”

– olvasható a dokumentumban.

POLITICS

Tags:

army, germany, poll