Magyarország Kormánya: szükség van a határvadász rendszer kiépítésére

A magyar kormány a közösségi oldalán reagált a szombati, szerb-magyar határ közelében történt véres leszámolásra, amely során migránsok lövöldöztek egymásra és a hatóság embereire.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. JÚLIUS 3. 09:38

„A határ szerbiai oldalán történt összecsapás is azt bizonyítja, hogy nem engedhetjük be az illegális bevándorlókat hazánkba. Számunkra Magyarország és a magyar emberek biztonsága az első” – olvasható a magyar kormány bejegyzésében az egyik közösségi oldalon. A kormány egy határvadász rendszer kiépítése mellett foglal állást, amely garantálná Magyarország és a magyar emberek biztonságát.

Az emelkedő migrációs nyomásról Orbán Viktor is beszélt pénteken a közrádió reggeli műsorában. A magyar miniszterelnök azt mondta, hogy

a migrációs nyomás erősödni fog, és ezért új szervezeti erőre van szükség. A katonákat le kell vezényelni a határról, hogy részt vegyenek a hadsereg erősítésében. A rendőrség esetében pedig valahol hiányoznak, ha át kell vezényelni őket – tette hozzá. Eljött a pillanat, hogy határvadász egységeket szervezzünk a Belügyminisztérium keretében, 3-4 ezer embert kell felvenni határvadász munkára, mert egyre erőszakosabbak a migránsok és az embercsempészek

– jelentette ki Orbán Viktor. Ahogy arról a V4NA is beszámolt, szombat hajnalban lövöldözés tört ki a szerb-magyar határ közelében egy erdőben, ahol migránsok nyitottak egymásra tüzet, majd a kiérkező rendőrökre és katonákra is többször rálőttek. Egész nap mentőautók szirénázásától volt hangos az erdőből kivezető Majsai út. Az orvosi csapatok egymást váltva, teljes kapacitással működve szállították a sérülteket a közkórházba. Az első sebesülteket a reggeli órákban vették fel. Többeknél is műtétre volt szükség. Rengetegen megsérültek, egy fiatal bevándorló lány állapota azóta is válságos. A lövöldözésben legalább egy ember meghalt. Civilek és rendőrök nem sérültek meg az bandaháborúban.

A szerb csendőrség egy körözött terroristát is őrizetbe vett a makkhetesi erdőben a migránsok között.

Később egy mintegy hatvan főből álló migránscsoport akart áttörni a magyar határon, a rendőrök azonban elfogták az illegális migránsokat, akik semmilyen dokumentumot nem tudtak felmutatni, hogy azonosítsák magukat – írja az Origo.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

government, Hungary, illegal migrants, shooting