Körözött terrorista is lehetett a lövöldöző migránsok között Szabadkán

Körözött terrorista is lehetett a lövöldöző migránsok között Szabadkán

Nagy a nyugtalanság a szerbiai városban a reggeli, migránsok közötti véres leszámolás után. Az észak-bácskai körzetvezető ígéretet tett, hogy többé nem lesz lövöldözés az erdőben, de ennek ellenére a helyiek is attól tartanak, hogy már nem élhetnek biztonságban saját otthonaikban.

NAGYVILÁG 2022. JÚLIUS 2. 17:48

Békére és nyugalomra intenek a politikusok

Soha többé nem fordulhat elő a szombati leszámoláshoz hasonló eset Szabadkán. Ezt mondta a helyszínen az Észak-Bácskai körzetvezető, aki arra kérte a szabadkaiakat, hogy maradjanak nyugodtak és őrizzék meg a hidegvérüket. Aláhúzta: a rendőrség végzi a munkáját, megőrzi a város békéjét.

kép: Pannon RTV

A körzetvezető azt is bejelentette, hogy gyakorlatilag befejeződött az erdő átvizsgálása és ígéretet tett arra vonatkozóan, hogy soha többé nem lesz ilyen lövöldözés.

kép: Pannon RTV

Napközben egyes információk arról szóltak, hogy több halott is lehet a lezárt erdőben. Újságírói kérdésre válaszolva Šoralov aláhúzta: téves állításokról van szó, a hivatalos álláspont az, amelyet a kórház igazgatója közölt. Eszerint 1 halott és 7 sérült van.

További nem hivatalos információk szerint a szerb csendőrség egy körözött terroristát is őrizetbe vett a makkhetesi erdőben a migránsok között. Ezt azonban eddig hivatalosan nem erősítették meg.

Megfeszített tempóban dolgoztak a mentősök és az orvosok
Egész nap mentőautók szirénázásától volt hangos az erdőből kivezető Majsai út. Az orvosi csapatok egymást váltva, teljes kapacitással működve szállították a sérülteket a közkórházba. Az első sebesülteket a reggeli órákban vették fel. Többeknél is műtétre volt szükség.
Az egészségügyi intézmény igazgatója, Dr. Saša Dželebžić a sajtónak részletesen is beszámolt a sérültek állapotáról. Elmondta, mindannyian lőtt sérüléseket szenvedtek, bemeneti és kimeneti sebeket kellett ellátni, valamint több belső szervi sérülést is.

kép: Pannon RTV

A lövöldözés hivatalosan egyetlen áldozata egy 20 és 30 év közötti férfi, akinek sem személyazonosságát sem származási országát nem tudták megállapítani. A férfit megpróbálták újraéleszteni, de már nem tudtak segíteni rajta.

kép: Pannon RTV

A legsúlyosabb állapotban most egy 2006-os születésű, vagyis mindössze 16 éves lány van, P.M., aki iráni származású. Elsőként szállították be a kórházba, reggel 6 óra 20 perckor. Medencetájon szenvedett lőtt sérülést, a belső szervei is károsodtak. Az orvosok azonnal megműtötték, állapota azonban továbbra is válságos.
A következő sérültet, a 2001-es születésű férfit, F.M.-et egy órával később, 7 óra 20-kor szállították be – szintén hastájon kapta a lövést. Állapota súlyos. 8 óra 9 perckor érkezett a következő sérült, az 1990-es születésű H.M., aki afganisztáni származású, és szintén súlyos hasi sérülést szenvedett. A következő órákban még több olyan migránst is beszállítottak, akik személyazonosságáról nincsenek információk, vagy csak részleges adatokat tudni. A kórház igazgatója azonban megerősítette, hogy a sérültek között nincs rendőr és civil sem.
Dr. Saša Dželebžić arról is beszélt, hogy a kórház és a mentőszolgálat teljes munkáját át kellett szervezni, ugyanis az erdőben történő események mellett a lakosság szükségleteit is el kellett látni, így például egy szívrohamhoz is riasztották őket – a pácienst sikerült időben ellátni. Az intézményvezető egyúttal kiemelte az orvosok és mentősök emberfeletti munkáját, és hogy a váratlan körülmények között is professzionálisan teljesítettek.

kép: Pannon RTV

Felháborodás és félelem Szabadkán
Hírügynökségünk már korábban is beszámolt arról, hogy Szabadka érintett városrészében rengeteg a migráns. Folyamatosan vonulnak az erdőt és a központot összekötő úton.
Hálózsákokat és megrakott táskákat cipelnek magukkal, hogy utána az erdőben táborozzanak, az éj leple alatt pedig megpróbáljanak áttörni a magyar határkerítésen.Napokat, heteket is eltöltenek így az erdőben.
Rendszeresen hagynak maguk után szemetet, sőt, személyes holmijukat is szétdobálják, ha már nem bírják cipelni. Ez látható a V4NA fotóján is.
A helyiek rettegnek, a gyerekeiket nem szívesen engedik az utcára. Pedig a migránsok útvonalán található Szabadka egyik legnagyobb iskolája, az erdő szélén pedig – ahol a mostani lövöldözés történt – óvoda is működik.
„Testvéreim, mikor fogunk megszabadulni ezektől a szemétládáktól és kirúgni őket az országból? Remélem, a szabadkai rendőrség ezek után meggondolja magát, és megfelelően fog dolgozni!”

forrás: Subotica.com

Ilyen és, ehhez hasonló kommentárok jelentek meg a helyi szerb oldalakon a szombat reggeli események után. A szerbeknek elegük van a százszámra a városba érkező bevándorlókból. Elkeseredettségükben a rendőröket hibáztatják, amiért nem érzik magukat biztonságban.

Forrás: Subotica.com


„Szerbia lakosainak tilos fegyvert birtokolni és hordani, a migránsok viszont lassan felfegyverkeznek! A rendőrség azért van, hogy megvédjen minket? Hát, tőlünk, adófizetőktől kapják a fizetését. És nektek, rendőröknek van feleségetek, gyereketek, nővéretek, anyukátok.. nyugodtan alszotok, tudván, hogy azzal, hogy elfordítjátok a fejeteket a problémától (migránsoktól), mindannyiunk biztonságát veszélyeztetiket?” – olvasható ez is a kommentek között.
Az egyik olvasó pedig már a nyugat-európai no-go zónákhoz hasonlítja a magyar határ mentén lévő erdőt.
„A rendőrségnek golyóálló mellényben kell bemennie az erdőbe? A francba is, mit vártunk? A város tele van migránsokkal. Ki a bűnös? Ki fog erre válaszolni a nép előtt?”

Forrás: Subotica.com

 

Véres leszámolás a magyar határ mentén
A véres migránsháborúról további részletek is kiderülnek a V4NA korábbi cikkéből.

NAGYVILÁG

Címkék:

migrant, serbia, subotica