Offshore cég és milliós követelés – 3. rész

Sorozatunk harmadik részében bemutatjuk a bolgár pénzügyminiszter körüli botrány újabb szereplőjét.

POLITIKA 2024. JANUÁR 26. 06:20

Ahogy arról a V4NA sorozata előző részeiben beszámolt, egy szövevényes ügy van kibontakozóban Bulgáriában, amelyben a pénzügyminiszter is érintett.

A gyanús ingatlanügyről és az egészben a Matricakirálynő néven elhíresült üzletasszony szerepéről már beszámoltunk, egy újabb szereplő bukkant fel azonban az ügyben. Mint már ismert, az Aszen Vasziljevhez köthető SVT Consulting nevű cég, és a kormánypárt, a Folytatjuk a Változást (PP) egy másik politikusa, Daniel Lorer éppen akkor adta el ingatlanjait egy szófiai épületből, mielőtt az SVT Consulting ellen csődeljárás indult, miután egy amerikai állampolgár, Sebastian Bretschneider bejelentése után a számláit zárolták. Bretschneidernek több mint 5 millió bolgár leva (kb. 2500 euró) követelése volt az SVT-tel szemben.

Bár a szófiai ingatlanon a cég jó áron túladott, mire a számláit zárolták, az összeg nagy része eltűnt azokról, így Bretschneider azóta is perben áll a céggel, amely Aszen Vasziljev pénzügyminiszterhez köthető.

Az amerikai állampolgár Sebastian Bretschneiderről azonban kiderült, hogy annak az Axelbert Ltd nevű offshore cégnek az igazgatója, amelynek a tulajdonosa szintén Aszen Vasziljev.

Bretschneider 2022.05.31. óta tölti be, derül ki a Brit Virgin-szigeteki nyilvántartásból, amelyet a BIRD oknyomozó portál hivatalosan a szigetország pénzügyi bizottságától kapott meg. Ez tovább bonyolítja az ügyet.

Sebastian Brettschneider a bíróságon egyébként azt állította, hogy egy meg nem nevezett „harmadik fél”, valamint az „STV Consulting” becsapta őt. Az amerikai kölcsönt nyújtott a harmadik félnek, és az STV Consulting cég a tulajdonában lévő ingatlanokkal kezességet vállalt a kölcsönért. A harmadik fél azonban megtagadta a kölcsön visszafizetését, az STV Consulting pedig eladta az ingatlanokat, és jelenleg csődeljárás alatt áll.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a „harmadik fél”, hogy természetes vagy jogi személyről van-e szó, és hogy pontosan mikor nyújtották ezt a kölcsönt. Brettschneider követelései 5 millió bolgár levára vonatkoznak, ami éppen akkora összeg, amelyért az STV eladta a szófiai ingatlanjait, és a cégnek nem volt más ingatlanja, az ingatlan-nyilvántartás szerint, írta meg a BIRD oknyomozó portál.

Az ügy első nyilvános tárgyalása 2024. február 6-án lesz. Jelenleg Brettschneider ügyvédje nem kíván nyilatkozni.

POLITIKA

Címkék:

bulgaria, offshore, scandal