Kicsoda a Matricakirálynő és mi köti a bolgár pénzügyminiszterhez? – 2. rész

Sorozatunk következő részében bemutatjuk, annak a gyanús ingatlanbotránynak egy újabb részletét, amelyben a pénzügyminiszter is érintett lehet.

POLITIKA 2024. JANUÁR 24. 20:05

Ahogy arról sorozatunk első részében beszámoltunk, egyre mélyebbre vezetnek a szálak Bulgáriában a Folytatjuk a Változást (PP) kormánypárt vezető politikusainak, köztük a jelenlegi pénzügyminiszternek a botrányában. A bolgár BIRD oknyomozó portál derített fényt a furcsa ingatlanügyletre, amelyben Daniel Lorer a PP parlamenti képviselője, korábbi innovációs miniszter és az SVT Consulting nevű, Aszen Vasziljev pp-s pénzügyminiszterhez köthető cég vett részt.

A dolog érdekessége, hogy a Vasziljev-féle SVT Consulting és Daniel Lorer tulajdonosok voltak egy több különálló ingatlanból álló házban Szófiában, a Chatalja u. 3-as szám alatt, amelyet egyes sajtóforrások szerint pártközpontként is használtak. Daniel Lorer felesége egyébként Vasziljev kabinetfőnöke.

Lorer az SVT-től vásárolta meg saját ingatlanait, mélyen a piaci ár alatti négyzetméteráron, majd később Lorer és az SVT egyszerre, egy napon értékesítették ingatlanjaikat, Lorer ráadásul ötszörös áron adott túl rajta, mint amennyiért hozzájutott.

Érdekes adalék, hogy az eladásra éppen az előtt került sor, hogy az STV Consulting fizetésképtelenséget jelentett, és számláit egy amerikai állampolgár, Sebastian Bretschneider kérésére zárolták. Bretschneider több mint 5 millió bolgár leva (kb. 2500 euró) követeléssel fordult a bírósághoz – de erről sorozatunk következő részében mutatunk be részleteket.

A történethez hozzátartozik az is, hogy mind Lorer, mind az SVT Consulting ingatlanjait ugyanaz a vevő, a sajtóban Matricakirálynőként elhíresült Stanislava Arnaudova (és egyik cége) vette meg, Lorernek pedig még többet is fizetett, mint amennyit az épület többi részéért adott.

A kérdés tehát, hogy miért fizethetett ilyen magas összeget a Matricakirálynő Lorernek, és az SVT Consultingnak éppen egy, a cég szempontjából kritikus pillanatban. Hiszen a pénzügyminiszterhez köthető SVT így éppen a vagyonának zárolása előtt szabadult meg az ingatlantól több millió leváért. A pénz nagy része ráadásul eltűnt a cég számlájáról, mire azt Bretschneider miatt zártolták.

Kicsoda Stanislava Arnaudova, a Matricák Királynője?

Stanislava Arnaudova, a Matricák Királynője

Stanislava Arnaudova, a pártközpontnak használt épület vevője, az Intelligent Traffic Systems AD nevű vállalat tulajdonosa, amely az állami útdíjak beszedésének három közvetítő cégének az egyike. A cég 7 százalékos jutalékot kap ezért.

2019 és 2022 között az útdíjrendszer közvetítőinek több mint 110 millió leva bevételéből ez a vállalat több mint 88,9 millió leva-t (több mint 4,5 millió euró) kapott az állami közúti infrastruktúra ügynökséggel (RIA) kötött szerződés alapján.

A bevételekre vonatkozó információkat Bozsidar Bojanov, a Demokratikus Bulgária (DB) képviselője tavaly januárban, egy parlamenti kérdésre adott válaszában hozta nyilvánosságra. A politikus és pártja a jutalékok 3 százalékra való csökkentését javasolta, valamint azt, hogy más cégek is részt vehessenek az üzletben, amelyet a GERB-kormány idején csak kettőnek adtak. A nemzetgyűlés azonban mások mellett a GERB (a korábbi kormánypárt, amely alatt a szerződéseket megkötötték), és a Folytatjuk a változást (az Aszen Vasziljev pénzügyminisztert is adó kormánypárt) szavazatával elutasította a javaslatot,

A Matricakirálynő cége így továbbra is milliós bevételekhez juthat.

Ez azonban nem minden. Az Intelligent Traffic Systems, tavaly nyáron azt kérte az Aszen Vasziljev-vezette pénzügyminisztériumtól, hogy az elektronikus útdíjszedési szolgáltatókra ne vonatkozzon a közbeszerzési követelmény.

Az elektronikus útdíjközvetítők szolgáltatóit ugyanis, a már említett állami közúti infrastruktúra ügynökség, a RIA igazgatótanácsa választja ki, nem vesznek részt a közbeszerzési eljárásokban, az RIA igazgatótanácsa dönt arról, hogy megfelelnek-e bizonyos kritériumoknak, és szerződést köt a kiválasztottakkal. Így döntött a GERB-kormány is.

A Pénzügyminisztérium tavaly nyáron tette közzé a nyilvános konzultációs portálon a közbeszerzési törvény módosításáról szóló törvénytervezetet, amelyre az európai irányelveknek való megfelelés miatt van szükség. A törvénytervezet a kórházaktól kezdve, a gyógyszerfinanszírozáson át sok mindenre kiterjed, így az állami útdíjakra is. Eszerint a Matricakirálynő cégét nem közvetlenül a RIA választaná ki a feladatra, hanem közbeszerzést kellene kiírni.

Stanislava Arnaudova ezért tavaly nyáron levélben az Aszen Vasziljev-vezette pénzügyminisztériumhoz fordult, amelyben ezt ellenezte, és azt akarta elérni, hogy továbbra is kivételként határozzák meg a közbeszerzési törvény hatálya alól az RIA és az elektronikus útdíjszedési szolgáltatások szolgáltatói közötti szerződések megkötését.

A benyújtott törvényjavaslatból végül kimaradt a Matricakirálynő által kifogásolt rész, és ezzel fennmarad a régi helyzet – nincs közbeszerzés az e-szolgáltatók számára, akiket továbbra is az RIA igazgatótanácsa választ ki, a bevételek után pedig továbbra is 7 százalékos jutalékot kapnak.

POLITIKA

Címkék:

bulgaria, government, real estate