Ingatlanbotrány, offshore-cégek és a „Matricák Királynője” a bolgár pénzügyminiszter körül – 1. rész

Komoly ingatlanbotrány rázhtja meg Bulgáriát, amelyben a kormánypárt, a Folytatjuk a Változást (PP) két fontos politikusa, egy korábbi miniszter és a jelenlegi pénzügyminiszter érintett. Egy oknyomozó portál kutatásai rávilágítottak, hogy a háttérben nem csak egy „egyszerű” ingatlanspekulációról van szó.

POLITICS JANUARY 23. 2024 18:50

Egyre nagyobb a botrány Bulgáriában a Folytatjuk a Változást (PP) kormánypárt vezető politikusainak, köztük a jelenlegi pénzügyminiszternek a botrányában. A bolgár BIRD oknyomozó portál derített fényt a furcsa ingatlanügyletre, amelyben Daniel Lorer a PP parlamenti képviselője, korábbi innovációs miniszter és az SVT Consulting nevű, Aszen Vasziljev pp-s pénzügyminiszterhez köthető cég vett részt. Sőt, később felbukkant az ingatlan körül a médiában a „Matricák Királynőjeként” elhíresült üzletasszony, Stanislava Arnaudova is. Arnaudova a tulajdonosa és a vezérigazgatója az Intelligent Traffic Systems AD nevű cégnek, amely a bolgár állammal áll szerződésben, és digitális útdíjfizetési szolgáltatásokat nyújt – jelentős jutalékért cserébe.

Az Chatalja utca 3. szám alatti épületet Szófiában, amelyet egyes források szerint a Folytatjuk a Változást székhelyeként is használtak, 2019. június 19-én vásárolta meg az STV Consulting, amelynek tulajdonosa akkor a mostani pénzügyminiszter Aszen Vasziljev volt. Vasziljev csak 2021 májusában, az akkori ügyvivői kabinetbe való belépésekor adta át a cégben lévő részesedését Mario Sotirovnak, a társának.

Az ingatlant több mint 1,8 millió bolgár leváért (kb. 951 ezer euró) vásárolták meg, a pénzt pedig a Procredit Bank jelzáloggal biztosította. A teljes hitelösszeg nagyobb volt mint a vételár, és a jelzálogot 2021 júliusában, egy új jelzálogszerződéssel rendezték, ezúttal az Eurobank Bulgaria biztosított kötöttek 2,9 millió levát (kb. 15 ezer euró).

Daniel Lorer innovációs miniszterré való beiktatásának napjától származó vagyonnyilatkozata szerint, már 2020-ban előszerződést kötött egy társasházi lakásra ugyanebben az épületben, írja a BIRD oknyomozó portál.

A szerződés egy iroda és három másik kisebb helyiség – egy alagsori és két műszaki – megvásárlásáról szól, összesen 351 950 leváért. A Lorer és a mostani pénzügyminiszterhez, Aszen Vaszilijevhez köthető STV Constyling közötti előszerződés 2022. április 6-án válik véglegessé. Az ingatlant tehát a Lorer ismét 2022-ben, annak megvásárlásakor jelentette be vagyonnyilatkozatában.

A Lorer első tranzakciója egy sor kérdést vet fel.

Az előszerződésben szereplő, és véglegesként megerősített ár közel áll ahhoz a négyzetméterenkénti árhoz, amelyen a teljes ingatlant eredetileg megvásárolták. De ennek legalább kétszerese volt az akkori négyzetméterárnak a környéken. Nem tükrözi azt a tényt sem, hogy azóta nagy összegű jelzáloghitelt vettek fel az épület felújítására, amelynek a lakás részét képezi.

Aszen Vasziljev saját szavai szerint az épület teljes felújítása megtörtént, és 2021-ben, azaz a Lorerrel való végleges szerződéskötés előtt befejeződött. Úgy tűnik tehát, hogy Vasziljev cége nem csupán egy irodát és kiszolgáló helyiséget adott el kedvező áron párttársának, Lorernek, hanem úgymond „ajándékba adta” neki a nagy felújítás költségeit is.

Lorer amellett, hogy remek áron vásárolt, szuper eladónak is bizonyul: az épületben lévő ingatlanjait ötszörös áron tudta eladni.

2023 szeptember 7-én eladta az épületben lévő irodát és helyiségeket a Matricakirálynőnek, Stanislava Arnaudovának. Ugyanezen a napon – 2023. szeptember 7-én – az STV Consulting eladja az épület többi részét a „C Trading 2016” cégnek, amely ugyanannak a Stanislava Arnaudovának az egyedüli tulajdona.

Az ingatlan-nyilvántartás adataiból azonban kitűnik, hogy Lorer ingatlan-részét Arnaudova még az SVT Consulting ingatlanrészénél is drágábban vette meg négyzetméternkénti árat nézve, ráadásul ötször annyiért, mint amennyiért annak idején Lorer jutott az ingatlanhoz.

Úgy tűnik tehát, hogy Stanislava Arnaudova beleegyezett, hogy sokkal többet fizessen Lorer ingatlanáért, mint az épület többi részéért. A kérdés az, hogy Arnaudova miért egyezett bele ennek kifizetésébe.

Hogy mi állhat ennek a hátterében, azt sorozatunk következő részében mutatjuk be.

POLITICS

Tags:

bulgaria, corruption, real estate