Százmilliós adótartozások a liberális EP-képviselő családjának botrányában

Százmilliós adótartozások a liberális EP-képviselő családjának botrányában

Százmilliót meghaladó adótartozások, adóhatósági végrehajtások, bedöntött cégek – újabb részletek derültek ki a liberális EP-képviselőt, Cseh Katalint és családját érintő botrányról. Az üggyel kapcsolatban a V4NA levélben fordult az Európai Bizottság alelnökéhez.

POLITIKA 2021. SZEPTEMBER 15. 13:35

Újabb és újabb részletek derülnek ki a magyar, liberális Momentum nevű párt európai parlamenti képviselőjének botrányáról. Cseh Katalin, az EP Renew Europe frakciójának alelnöke öt éven keresztül volt az ügyvezetője a Pannónia Nyomda Kft.-nek. Mint kiderült a Cseh apja által alapított cég, és a hozzá kapcsolatható cégháló több mint 13 millió eurónyi uniós támogatást nyert az elmúlt években, miközben a politikus és pártja legtöbbször azzal kampányol, hogy Magyarországon csak kormánypárthoz közeli vállalatok nyerhetnek ilyen pályázatokon.

Most újabb botrányos részletek derültek ki a Cseh család üzleti múltjáról. A Kontra hírportál utánanézett az EP-képviselő édesapjának, Cseh Tibornak céges érdekeltségei körül, és „meglepő tendenciára” lettek figyelmesek, számolnak be róla egy videóban. A cégpapírokból kiderült, hogy Cseh és üzleti köre

több esetben halmozott fel több mint százmillió forintos adótartozást, és számtalan adóhatósági eljárás is indult az érintett cégek ellen. Sőt, a százmilliós adótartozást felhalmozó cégeket rendre bedöntötték.

Ahogy a Kontra fogalmaz, „a főként nyomdászattal foglalkozó Cseh Tibor nem csak az európai uniós támogatásokból és közbeszerzésekből, hanem úgy fest, hogy a be nem fizetett adóból is finanszírozta családja és lánya luxuséletét.”

A Pannónia Nyomda Kft-t a liberális politikus apja, Cseh Tibor alapította és maga Cseh Katalin is ügyvezetője volt. A cégadatok szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal több mint ötven végrehajtást indított a cég ellen 2011 és 2020 között. Ráadásul ezeknek a végrehajtásoknak a jelentős része 2013 és 2018 között indult, amikor Cseh Katalin volt a cég vezetője.

„Vagyis a magát tisztakezűnek hazudó politikust komoly felelősség terheli abban, hogy nem kerültek befizetésre a közterhek a Pannónia Nyomdában”, jegyzik meg a videóban.

De Cseh Katalin apja több olyan cégben is vezető tisztségviselő volt, melyeket rendre felszámoltak, miután tetemes adótartozást halmoztak fel.

A Mackensen Kft-ben Cseh Tibor 2008 és 2009 között volt vezető tisztségviselő és tulajdonosi érdekeltsége is volt a cégben. 2009 és 2014 között pedig üzlettársa, a Pannónia Nyomda jelenlegi ügyvezetője, Halász Gábor vette át az ügyvezetői pozíciót.

A céget 2014-re felszámolták, de már 2010-re elérte

a 100 millió forint feletti adótartozást.

A TIMP Kft-ben 1991 és 2010 között volt vezető tisztségviselő Cseh Tibor. Ennél a cégnél 2007-re gyűlt össze a 100 millió forint feletti adótartozás, 2010-ben pedig felszámolták és megszüntették a céget.

Hasonló volt a helyzet a Cseh és Lénárd Kft-nél is, aminek az EP-képviselő apja 2001 és 2005 között volt vezető tisztségviselője, sőt később tulajdonos is volt benne. A cég 2007-ben érte el a 100 millió forint feletti adótartozást, amit 2009-ben a cég felszámolása és megszüntetése követett.

Az Osoha NRG Kft-nél pedig olyan súlyos dolgok történtek, hogy Cseh Tibor tulajdonostársát

2023-ig eltiltották a cégvezetéstől.

A Renew frakció alelnökét érintő botrány újabb fejleményei kapcsán a V4NA levélben fordult a Vera Jourovához az Európai Bizottság alelnökéhez. Arról érdeklődtünk nála, hogy nem tartja-e aggályosnak, hogy Magyarországon korábban több száz millió forintos (több százezer eurós) adótartozást felhalmozó cégek vezetői más cégekkel több milliárd forintnyi uniós támogatáshoz jutottak.

Arról is kérdeztük, hogy beszélt-e Cseh Katalinnal a botrányról, kifejezte-e aggodalmát, hogy ezek az ügyek rossz fényt vetnek az Európai Unió intézményeire?

POLITIKA

Címkék:

Hungary, katalin cseh, momentum, scandal