Továbbra is falaz pártja a liberális EP-képviselőnek

Továbbra is falaz pártja a liberális EP-képviselőnek

Már az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) is vizsgálódik a Renew Europe európai parlamenti frakció alelnöke, Cseh Katalin ügyében. Magyarországon több nyomozás is folyik az ügyben, pártja, a Momentum azonban továbbra is mentegeti az EP-képviselőt, akinek eddig csak zavart magyarázkodásra futotta.

POLITIKA 2021. SZEPTEMBER 7. 12:28

Már az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) és a magyar Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is nyomoz a Renew Europe európai parlamenti frakció alelnöke, Cseh Katalin ügyében, pártja, a Momentum azonban továbbra is falaza az EP-képviselőnek, csak zavarodott nyilatkozatokban mentegetik EP-képviselőjüket, derül ki a Mediaworks videós összeállításából.

A Momentum elnöke, Fekete-Győr András korábban még arról beszélt, hogy ha pártjuk egyik képviselője jutna jogtalanul uniós forrásokhoz, akkor őt is elszámoltatnák. Most azonban annak ellenére, hogy már számtalan vizsgálat folyik Cseh Katalin ügyében, nem tesznek semmit.

Fekete-Győr egyenesen kijelentette, hogy lezártnak tekintik az ügyet, maga Cseh Katalin pedig hisztérikus hangnemben sajtóperrel fenyegeti azokat a médiumokat és újságírókat, akik beszámolnak botrányának fejleményeiről.

Az EP-képviselő öt éven keresztül volt az ügyvezetője a Pannónia Nyomda Kft-nek, aminek üzleti tevékenységéről az elmúlt hónapokban több gyanús tényt is napvilágot látott.

Mint kiderült a Cseh apja által alapított cég, és a hozzá kapcsolatható cégháló több mint 13 millió eurónyi támogatást nyert az elmúlt években. Az OLAF-hoz benyújtott beadvány szerint összefonódások és visszaélések gyanúja merül fel egyes pályázatoknál, ugyanis a céghálózathoz tartozó cégek együttesen pályáztak úgy, hogy egyértelműen a Pannónia Nyomda Kft.-t segítsék hozzá a közbeszerzések elnyeréséhez.

De arra is fény derült, hogy a politikus cége egy olyan projekttel pályázott és nyert meg uniós forrást, mellyel a budapesti olimpiarendezés pályázatát segítették volna, miközben Cseh politikusként éppen az olimpia budapesti megrendezése ellen kampányolt.

Ráadásul, ebben a pályázatban egy már létező technológiát állított be újként annak érdekében, hogy uniós forráshoz juthasson. De új telephelyet is létrehoztak, mert a cég korábbi, budapesti telephelyével nem vehettek volna részt a pályázaton.

Deutsch Tamás magyar kormánypárti EP-képviselő, aki az ügyben OLAF-hoz fordult, kiemelte, az OLAF illetékes az olyan esetekben is, amikor az uniós források nem érintettek, de az az Európai Unió hírneve is veszélybe kerül egy az intézményeinél dolgozó ember miatt. Mint írta, a csalás egyértelműen veszélyezteti az EU hírnevét, az súlyos reputációs következményekkel járhat.

A V4NA Cseh Katalin ügyében az Európai Ügyészségnél is érdeklődött, hogy milyen vizsgálat folyik. Az ügyészség válaszában nem cáfolta, hogy vizsgálódnak az ügyben.

A Renew Europe európai parlamenti frakció alelnökének botrányában Magyarországon a Gazdasági Versenyhivatal kartellezés gyanújával indított vizsgálatot, a magyar Közbeszerzési Hatóság egy szerződésmódosítás jogszerűségét vizsgálja a Pannónia Nyomda Kft. esetében.

A magyar Nemzeti Adó- és Vámhivatal pedig különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás büntette miatt, ismeretlen tettessel szemben indított nyomozást.

POLITIKA

Címkék:

katalin cseh, mep, scandal