A Brexit is hozzájárul a magas élelmiszerár-inflációhoz

A Brexit is hozzájárul a magas élelmiszerár-inflációhoz

Nehezebben korrigálható a magas inflációhoz vezető kereslet-kínálat eltérés a Brexit óta az Egyesült Királyságban a közgazdászok szerint.

GAZDASÁG 2023. ÁPRILIS 9. 11:29

Két éve, hogy elkezdődött a robbanásszerű infláció korszaka, azóta az árak gyorsan emelkednek, a kétszámjegyű infláció ma már általános az Egyesül Királyságban, amit a britek az energiaszámláik mellett a bevásárláskor érzékelnek leginkább.

Engin Kara, a Cardiffi Egyetem makroökonómia professzora „a kereslet és a kínálat eltérését” okolja, amelyet szerinte a Brexit miatt sokkal nehezebb korrigálni.

„Korábban, ha az Egyesült Királyságban alacsonyabb volt például a tojástermelés, akkor könnyedén lehetett több tojást importálni egy másik uniós országból, ami stabilizálta az árakat. Ez már nem így van. A kereslet és a kínálat eltérését az Egyesült Királyságon belül kell majd korrigálni”

– fogalmaz a professzor, aki a jövőt illetően is pesszimista.

„Egyszerűen fogalmazva, az árak tovább fognak emelkedni, amíg olyan szegények nem leszünk, hogy már nem engedhetünk meg magunknak annyit, mint korábban. Így annyit fogunk fogyasztani, amennyit az Egyesült Királyság gazdasága elő tud állítani”.

2021 áprilisa volt a választóvonal az inflációt tekintve. Az azt megelőző 12, világjárvány sújtotta hónapban a fogyasztói árindex (CPI), az inflációt mérő mutató nem ment 1 százaléknál magasabbra. Aztán két évvel ezelőtt hirtelen több mint kétszeresére, 1,5 százalékra emelkedett a fogyasztói árindex, ami egy hónap alatt közel egy teljes százalékpontos növekedést jelentett. 2021 novemberére több mint egy évtized után először törte át az 5 százalékos határt, 2022 júliusára pedig 10,1 százalékkal elérte a kétszámjegyű értéket, és ma 10,4 százalékon áll.

A brit Nemzeti Statisztikai Hivatal (ONS) egy ranglistát is készített, amely pontosan lebontja, hogy a 2023 februárjáig eltelt egy évben melyek voltak a legnagyobb átlagos áremelkedések.

A lista élén az energia áll, a gáz 133 százalékkal, az áram pedig 67 százalékkal drágult, a világjárvány utáni helyreállítás és az ukrajnai háború kitörését követő események nyomán. A következő helyen azonban a szupermarketekben kapható alapvető élelmiszerek sora következik, amelyek legalább 30 százalékos emelkedést produkáltak.

A professzor szerint jelenleg ezek azok, amelyek igazán hajtják az inflációt, mert ezek olyan vásárlások, amelyeket nehéz elkerülni.

„A megélhetési költségek válsága idején a háztartások csökkenthetik a luxuskiadásokat, de az alapvető szükségleti cikkek iránti keresletet nem”

– mondja.

„Valójában egy ilyen válság az alapvető szükségletek felé terelné a kiadásokat, és még inkább növelné az ilyen javak iránti keresletet.

Az erős kereslet lehetővé teszi a gyártók számára, hogy a költségnövekedést áthárítsák a fogyasztókra”, más gazdák azonban a magasabb költségek miatt csökkentik a termelést, ami tovább növeli a keresletet, ami egy ördögi inflációs körhöz vezet”

– tette hozzá a professzor.

A tejipar helyzetén keresztül jól szemléltethető a probléma. A februárig tartó 12 hónapban a tej átlagára – típustól függően – 42,2 és 34 százalék között emelkedett.

Ahogy arról a V4NA is beszámolt, a tejtermelőket képviselő brit Mezőgazdasági és Kertészeti Fejlesztési Tanács (AHDB) a tojások, a tej és a vaj árának emelkedését a termelők rohamosan emelkedő előállítási költségeinek tulajdonította.

Az ágazat villamosenergia-költségei decemberben 65 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest, míg az üzemanyagköltségek harmadával, a takarmányköltségek 28 százalékkal, a műtrágyaköltségek pedig 36 százalékkal nőttek a 2021 novemberi 120 százalékos emelkedést követően – közölte az AHDB.

De nehéz helyzetben vannak a magas energiaárak miatt a növénytermesztők is, ami miatt bizonyos zöldségekből és gyümölcsökből hiány is felléphet Nagy-Britanniában.

GAZDASÁG

Címkék:

food, inflation, uk