Tej, tojás, margarin – brutálisan drágulnak az élelmiszerek a briteknél

A magas élelmiszerárak egyre többeknek okoznak gondot az Egyesült Királyságban, a magas energiaárakkal együtt. Egy felmérés szerint az emberek negyede pénzügyi nehézségekkel küzd.

GAZDASÁG 2023. MÁRCIUS 20. 07:29

Nagyot ugrott az élelmiszerár-infláció az Egyesült Királyságban, februárban 17,1 százalékkal nőttek az árak az egy évvel korábbi időszakhoz képest, ami a valaha mért legmagasabb élelmiszeripari inflációs szintet jelenti.

Az árak a tej, a tojás és a margarin esetében emelkedtek a leggyorsabban. A tej és a tojás ára a február közepéig három hónap alatt mintegy 35 százalékkal emelkedett, a vaj ára mintegy 25 százalékkal, a margariné pedig 30 százalékkal.

Az emelkedő élelmiszerszámlák a szorult helyzetben lévő fogyasztók számára a második legégetőbb pénzügyi problémát jelentik az energiaköltségek után, derült ki a Kantar piackutató cég felméréséből. A megemelkedett élelmiszer-árak ugyanis több mint 800 font többletköltséget jelentenek a háztartások számára az egy évvel korábbihoz képest.

Kutatásunk azt mutatja, hogy az élelmiszerárak inflációja a lakosság számára a második legfontosabb pénzügyi kérdés az energiaköltségek után. Az emberek kétharmadát pedig az élelmiszerek és italok ára jobban aggasztja, mint az olyan közéleti kérdések, mint a közszféra sztrájkjait vagy az éghajlatváltozást

– mondta Fraser McKevitt, a Kantar kiskereskedelmi és fogyasztóvédelmi részlegének vezetője.

Elmondta, hogy felmérésük szerint az emberek negyede arról számolt be, hogy pénzügyi nehézségekkel küzd, míg tavaly ilyenkor kevesebb, mint minden ötödik ember mondta ezt.

Andrew Forsey, a Feeding Britain éhezőkkel foglalkozó jótékonysági szervezet országos igazgatója szerint az alacsony jövedelműek számára „szinte lehetetlen” kihívássá vált, hogy elegendő élelmiszert vásároljanak a szükségleteik fedezésére, és a jelentős emelkedés azt eredményezte, hogy kórtól és társadalmi státusztól függetlenül egyre többen kérnek segítséget ahhoz, hogy ételt tegyenek az asztalra. Forsey elmondta, hogy rekordmagas azoknak a családoknak a száma, amelyek segítséget kértek tőlük az elmúlt időszakban.

A brit statisztikai hivatal, az ONS adatai szerint a megemelkedett árak miatt sokan csökkentették a bevásárlás mennyiségét. A Nagy-Britannia leghátrányosabb helyzetű területein élők közel kétharmada (61 százalék) vásárolt kevesebb élelmiszert november utolsó hetében, mint egy évvel korábban, de még a legkevésbé hátrányos helyzetű területeken élők 44 százaléka is visszafogta a kiadásait.

Az Élelmiszer-szabványügyi Hatóság 2022 szeptemberében 2000 ember körében végzett felmérése szerint a válaszadók 30 százaléka hagyott ki egy étkezést, vagy csökkentette az étkezés méretét, mert nem volt elég pénze az adott hónapban élelmiszerre.

A tejtermelőket képviselő brit Mezőgazdasági és Kertészeti Fejlesztési Tanács (AHDB) a tojások, a tej és a vaj árának emelkedését a termelők rohamosan emelkedő inputköltségeinek tulajdonította, emlékeztet a The i Paper.

Az ágazat villamosenergia-költségei decemberben 65 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest, míg az üzemanyagköltségek harmadával, a takarmányköltségek 28 százalékkal, a műtrágyaköltségek pedig 36 százalékkal nőttek a 2021 novemberi 120 százalékos emelkedést követően – közölte az AHDB.

De nehéz helyzetben vannak a magas energiaárak miatt a növénytermesztők is, ami miatt bizonyos zöldségekből és gyümölcsökből hiány is felléphet Nagy-Britanniában.

GAZDASÁG

Címkék:

food prices, inflation, uk