Egyre nagyobb a gyógyszerhiány a francia egészségügyben – videó

Egyre nagyobb a gyógyszerhiány a francia egészségügyben – videó

A gyógyszertárak után a kórházaknak és a mentőknek is gyógyszerhiánnyal kell szembesülniük, a kórházakban borzasztó állapotok uralkodnak, van, ahol már alapvető felszerelés sincs.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. JANUÁR 15. 13:08

Egyre nagyobb bajban van a francia egészségügy. A téli járvány kellős közepén egyre több gyógyszer vált hiánycikké, különös tekintettel több olyan amoxicillin és a paracetamol tartalmú készítményre, amelyeket kifejezetten gyermekek számára gyártanak. A fenyegető gyógyszerhiányra Olivier Véran már 2022 december elején felhívta a figyelmet, a probléma azonban mostanra olyan mértékűvé vált, hogy a kormány a minap úgy döntött, január 31-ig megtiltja a paracetamol tartalmú gyógyszerek online értékesítését. A francia vezetés azzal indokolta a döntést, hogy Kína megtiltotta a paracetamol exportját, mert a kiújult koronavírus-járvány miatt nem szeretnék, hogy hiány alakuljon ki, ugyanis a világ laboratóriumait túlnyomórészt ők látják el ezzel az alapanyaggal.

A franciaországi gyógyszerhiány már hónapok óta tart, ezért november végén François Braun egészségügyi miniszter bejelentette, hogy intézkedni fog a probléma mielőbbi megoldása érdekében. Országszerte több mint negyven laboratóriummal rendelkező gyógyszertár kapott január elején engedélyt a francia gyógyszer‑ és egészségügyi termékek biztonságát ellenőrző nemzeti hivataltól (ANSM), hogy a hiány leküzdése érdekében saját maguk állíthassák elő az amoxicillint, miután január 4-i adatok szerint a francia gyógyszertárak 70 százalékában elfogyott az említett antibiotikum, derül ki a France Info cikkéből.

Az engedéllyel rendelkező gyógyszertárak ömlesztve kapják az amoxicillin port, amit aztán precízen kapszulákba adagolnak.

Mivel azonban a legtöbb francia gyógyszertárban továbbra is hiány van paracetamolból és amoxicillinből, egyre gyakoribb a gyógyszerturizmus, vagyis a határ közelében élő franciák átmennek Olaszországba, hogy ott szerezzék be a szükséges készítményeket, mivel ott nincs ezekből hiány. Épp ellenkezőleg, több határmenti település patikusa alaposan bekészletezett, hogy az olasz vevőkön túl a francia kuncsaftokat is ki tudja szolgálni. A France 3 csatorna stábjának megmutatta egy olasz gyógyszertár vezetője a Franciaországban hiánycikknek számító paracetamollal teli fiókot, hozzátéve, hogy Olaszországban tachipirina néven ismerik a készítményt, de lényegében ugyanaz a hatóanyaga, így veszik is a franciák szép számmal, csakúgy, mint az augmentin néven árult amoxicillint.

Franciaországban azonban nem csak a gyógyszertáraknak kell megküzdeniük a gyógyszerhiánnyal, a probléma már néhány kórházat is elért. A Le Parisien számolt be róla, hogy egyes egészségügyi intézmények egyre kilátástalanabb helyzetben vannak, ráadásul nem csak gyógyszerhiánnyal kell megküzdeniük. A párizsi Pitié-Salpêtrière kórház egyik dolgozója elárulta a lapnak, hogy körülbelül tíz napra elegendő infúziós katéterrel rendelkeznek, az ország északi részében lévő Nord megye egyik kórházának a nővére pedig arra panaszkodott, hogy ők a dialízis során használt katéterekből fogytak ki.

A francia gyógyszeripari cégek szervezetének (LEEM) tudományos igazgatója, Thomas Borel elmondása alapján azonban nem csak antibiotikumokból van hiány bizonyos francia kórházakban, de a rákellenes szerekből is, a szakember elárulta, hogy 2022 első kilenc hónapjában 1100 intézményben volt készlethiány, a 2021-es évben regisztrált 900 kórházzal szemben.

A mentősök szintén hasonló gondokkal küzdenek Franciaországban, a sürgősségi mentőszolgálat (SAMU) igazgatóhelyettese, Charlotte Chollet a helyzetet egy harmadik világbeli országhoz hasonlította, amit megerősített a Francia Kórházszövetség elnöke, Arnaud Robinet is. A szakember szerint súlyos következményekkel járhat a betegek egészségére nézve, ha felgyorsul az országban kialakult gyógyszerhiány.

Ám nem Franciaország az egyetlen, ahol gyógyszerhiány alakult ki, amint arról hírügynökségünk beszámolt, Németország is hasonló gondokkal küzd, egy német gyógyszerész elmondása alapján még soha nem volt olyan rossz a helyzet, mint most, mivel jelenleg mintegy százféle gyógyszer nem áll rendelkezésre, a gyermekeknek készült gyógyszerekből már hónapok óta hiány van. Ennek egyik oka az, hogy az utóbbi években egyre több gyógyszeripari vállalat külföldre ment a Németországban előírt túl szigorú követelmények miatt, azoknak a cégeknek pedig, amelyek maradtak, az energiaválsággal kell megküzdeniük.

Az Egyesült Államok szintén hasonló problémákkal küzd, hírügynökségünk korábbi cikkéből kiderül, hogy először a csecsemőtápszerek országos hiánya okozott gondot, majd a gyermekgyógyszerek hiánya miatt alakult ki patthelyzet, Franciaországhoz hasonlóan itt is az amoxicillin tartalmú készítmények tűntek el a gyógyszertárak polcairól.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

ambulance, chemist's, france, hospitals, shortage of medicines