A tápszerhiány után már Amerikában is gondot okoz a gyógyszerhiány

A tápszerhiány után már Amerikában is gondot okoz a gyógyszerhiány

Most a gyermekeknek szánt gyógyszerekből fogynak ki a raktárak, emiatt pedig sok gyógyszertárnak korlátoznia kell az eladásait.

NAGYVILÁG 2023. JANUÁR 5. 11:49

A csecsemőtápszerek országos hiánya hatalmas problémákat okozott az Egyesült Államokban, a szülők sokszor még az órákig tartó keresés ellenére sem tudtak vásárolni megfelelő tápszereket. A legtöbb városban lényegében kiürültek a boltokban a bébiételek polcai.

Bár azóta valamelyest enyhült a krízis, a szülők most egy újabb problémával találták szembe magukat, ugyanis a gyermekgyógyszerek hiánya miatt a szülők nem tudják megfelelően ellátni a gyermekeiket. Mindeközben a beszámolók szerint az Egyesült Államokban három potenciálisan halálos betegség terjed. Ezen három betegség robbanásszerű terjedése miatt a szülők több gyógyszert vásárolnak, mint amennyire a boltok és a beszállítók számítottak, többek között ezért alakultak ki ellátás gondok.

„Mindenki beteg, mindenkinek egyszerre van szüksége gyógyszerekre, és a cégek nem tudnak lépést tartani a nagy kereslettel”

– mondta Joanna Dolgoff, gyermekorvos, az Amerikai Gyermekgyógyászok Akadémiájának szóvivője. És mivel a kínálat szűkös, a kiskereskedők kénytelenek voltak korlátozni a vásárlók által egyszerre megvásárolható fájdalomcsillapítók mennyiségét.

A gyógyszerhiányt többek között az amoxicillin hiánya is okozta, ugyanis ezzel az összetevővel gyógyítják a bakteriális fülfertőzéseket és más gyakori gyermekbetegségeket.

Amint arról a V4NA beszámolt, az elmúlt hónapokban Franciaországban is gyógyszerhiány alakult ki. Különösen az amoxicillin és a paracetamol tartalmú készítmények óriási hiánya miatt a gyógyszertárak már nem tudják teljes mértékben ellátni a lakosságot. Sok esetben ez nagyon komoly feszültséget okoz a vásárlók között, akik a gyógyszerészeken vezetik le a csalódottságukat és aggodalmukat.

Az emberek így ugyanis képtelenek szembenézni az idén különösen is intenzívebb téli járványhelyzettel sem, hiszen a gyógyszerek akkor fogynak el, amikor a három legkomolyabb téli betegség egyszerre söpör végig a lakosságon. Az influenza, a hörghurut és a koronavírus is a korábbiaknál intenzívebben és szélesebb körben terjed.

A probléma nem most ütötte fel a fejét, csupán mostanra ért el egy kritikus szintet a gyógyszerhiány. December 6-án már a kormányszóvivő, Olivier Véran is felhívta a figyelmet arra, hogy baj van és vészesen kiürülhetnek a raktárak, új rendelések pedig nagyon nehezen érkeznek az elmúlt hónapokban. Igaz, az is közrejátszik, hogy

a kereslet valójában majdnem megduplázódott az előző év azonos időszakához képest.

– mondta akkor a kormányszóvivő. Ez egyébként szakemberek szerint azt is előre jelezheti, hogy a mostani gyógyszereknek egyre inkább ellenállnak majd a vírusok és kórokozók. Az antibiotikum-ellátásról készült adatok egyébként azt mutatják, hogy a gyógyszertárak több mint hetven százalékát érinti a súlyos hiány, leginkább a gyermekgyógyászati amoxicillinből van kevés a raktárakban.

Németország is hasonló problémával küzd. Legyen szó gyermekeknek szánt lázcsillapítóról, köhögéscsillapítóról, vérnyomáscsökkentőről, mellrák elleni gyógyszerről, az emberek gyakran ütköznek problémába a gyógyszertárakban, rengeteg készítmény ugyanis hetekig nem található sem a polcokon, sem a raktárakban.

“A helyzet szörnyű” – mondja Thomas Preis, az Észak-Rajnai Gyógyszerész Szövetség elnöke. A szakmában eltöltött több mint 30 éve alatt még soha nem tapasztalt ilyesmit.

Preis egy konkrét példán keresztül is bemutatta, hogy egyebek mellett miért akkora baj, hogy másik gyógyszerre kell átállnia az embereknek. A gyomorproblémák kezelésére használt Pantoprazol-készítmények már nem állnak rendelkezésre, át kell térni az Omeprazolra. Ennek az anyagnak azonban több kölcsönhatása van más gyógyszerekkel. Preis aggodalommal tekint az idei évre is, szerinte ugyanis nem oldódnak meg a szűk keresztmetszeti problémák.

A Német Gyógyszergyártók Szövetségének novemberi felmérése szerint a németek 18 százaléka tapasztalt már nehézséget vagy gyógyszerhiányt. A gyógyszertárak számára a hiány kellemetlen, mert alternatívákat kell találniuk a betegek számára a gyógyszerek helyett, vagy részben maguknak kell előállítaniuk azokat – ami időigényes és költséges. A Szövetségi Gyógyszer- és Orvostechnikai Intézet (BfArM) szerint jelenleg több mint háromszáz gyógyszer nem áll rendelkezésre, köztük antibiotikumok, lázcsillapítók és szívinfarktus elleni szerek. A radiológiai szűrések fontos gyógyszerei is érintettek.

A VfA gyógyszeripari szövetség tanulmánya szerint az Európába szánt hatóanyagok gyártóhelyeinek mintegy 68 százaléka Ázsiában található, ennek oka az, hogy az európai államok olcsóbban be tudják szerezni a különböző hatóanyagokat. “Nem titok, hogy Németország és az egész EU túlságosan függ Kínától vagy akár Indiától a gyógyszerek tekintetében” – mondta Klaus Holetschek bajor egészségügyi miniszter (CSU) a Deutsche Presse-Agenturnak. Úgy véli, hogy a szövetségi kormánynak “végre fenntartható lépéseket kell tennie” a Kínától való gyógyszerfüggőség ellen. Sürgősen elő kell mozdítani az uniós termelést, és Németországot mint gyógyszeripari helyszínt is tovább kell erősíteni – mondta. A Kínától való függés még több következménnyel jár, figyelmeztetett Holetschek. “Ha például az antibiotikumokat szinte kizárólag olyan országokban állítják elő, ahol alacsonyabbak az előállítási normák, akkor ez elősegíti az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia kialakulását, ezek a szerek így egyre kevésbé lesznek hasznosak a fertőzések ellen.”

NAGYVILÁG

Címkék:

france, germany, medicine, shortage, united states of america