A téli járványszezon közepén fogynak el a gyógyszerek

A téli járványszezon közepén fogynak el a gyógyszerek

Így nem tudnak szembenézni a három betegséget (influenza, hörghurut és koronavírus) ötvöző, különösen intenzív téli járványhelyzettel sem.

GAZDASÁG 2022. DECEMBER 26. 14:09

Franciaországban a gyermekeknek készült gyógyszerekből van a legnagyobb hiány

A gyermekgyógyászati gyógyszerek, különösen az amoxicillin és a paracetamol tartalmú készítmények óriási hiánya miatt a gyógyszertárak már nem tudják teljes mértékben ellátni a lakosságot Franciaországban. Sok esetben ez nagyon komoly feszültséget okoz a vásárlók között, akik a gyógyszerészeken vezetik le a csalódottságukat és aggodalmukat.

Az emberek így ugyanis képtelenek szembenézni az idén különösen is intenzívebb téli járványhelyzettel sem. A gyógyszerek ugyanis akkor fogynak el, amikor a három legkomolyabb téli betegség egyszerre söpör végig a lakosságon. Az influenza, a hörghurut és a koronavírus is a korábbiaknál intenzívebben és szélesebb körben terjed.

A probléma nem most ütötte fel a fejét, csupán mostanra ért el egy kritikus szintet a gyógyszerhiány. December 6-án már a kormányszóvivő, Olivier Véran is felhívta a figyelmet arra, hogy baj van és vészesen kiürülhetnek a raktárak, új rendelések pedig nagyon nehezen érkeznek az elmúlt hónapokban. Igaz, az is közrejátszik, hogy

a kereslet valójában majdnem megduplázódott az előző év azonos időszakához képest.

– mondta akkor a kormányszóvivő. Ez egyébként szakemberek szerint azt is előrejelezheti, hogy a mostani gyógyszereknek egyre inkább ellenállnak majd a vírusok és kórokozók. Az antibiotikum-ellátásról készült adatok egyébként azt mutatják, hogy a gyógyszertárak több mint hetven százalékát érinti a súlyos hiány, leginkább a gyermekgyógyászati amoxicillinből van kevés a raktárakban.

Németország is úton van a krízis felé

Németország is hasonló problémával küzd. Legyen szó gyermekeknek szánt lázcsillapítóról, köhögéscsillapítóról, vérnyomáscsökkentőről, mellrák elleni gyógyszerről, az emberek gyakran ütköznek problémába a gyógyszertárakban, rengeteg készítmény ugyanis hetekig nem található sem a polcokon, sem a raktárakban.

“A helyzet szörnyű” – mondja Thomas Preis, az Észak-Rajnai Gyógyszerész Szövetség elnöke. A szakmában eltöltött több mint 30 éve alatt még soha nem tapasztalt ilyesmit.

Preis egy konkrét példán keresztül is bemutatta, hogy egyebek mellett miért akkora baj, hogy másik gyógyszerre kell átállnia az embereknek. A gyomorproblémák kezelésére használt Pantoprazol-készítmények már nem állnak rendelkezésre, át kell térni az Omeprazolra. Ennek az anyagnak azonban több kölcsönhatása van más gyógyszerekkel. Preis aggodalommal tekint a következő évre is, szerinte ugyanis nem oldódnak meg a szűk keresztmetszeti problémák.

A Német Gyógyszergyártók Szövetségének felmérése szerint a németek 18 százaléka tapasztalt már nehézséget vagy gyógyszerhiányt. A gyógyszertárak számára a hiány kellemetlen, mert alternatívákat kell találniuk a betegek számára a gyógyszerek helyett, vagy részben maguknak kell előállítaniuk azokat – ami időigényes és költséges. A Szövetségi Gyógyszer- és Orvostechnikai Intézet (BfArM) szerint jelenleg több mint háromszáz gyógyszer nem áll rendelkezésre, köztük antibiotikumok, lázcsillapítók és szívinfarktus elleni szerek. A radiológiai szűrések fontos gyógyszerei is érintettek.

A VfA gyógyszeripari szövetség tanulmánya szerint az Európába szánt hatóanyagok gyártóhelyeinek mintegy 68 százaléka Ázsiában található, ennek oka az, hogy az európai államok olcsóbban be tudják szerezni a különböző hatóanyagokat. “Nem titok, hogy Németország és az egész EU túlságosan függ Kínától vagy akár Indiától a gyógyszerek tekintetében” – mondta Klaus Holetschek bajor egészségügyi miniszter (CSU) a Deutsche Presse-Agenturnak. Úgy véli, hogy a szövetségi kormánynak “végre fenntartható lépéseket kell tennie” a Kínától való gyógyszerfüggőség ellen. Sürgősen elő kell mozdítani az uniós termelést, és Németországot mint gyógyszeripari helyszínt is tovább kell erősíteni – mondta. A Kínától való függés még több következménnyel jár, figyelmeztetett Holetschek. “Ha például az antibiotikumokat szinte kizárólag olyan országokban állítják elő, ahol alacsonyabbak az előállítási normák, akkor ez elősegíti az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia kialakulását, ezek a szerek így egyre kevésbé lesznek hasznosak a fertőzések ellen.”

A jövő év elején a Szövetségi Egészségügyi Minisztérium és a Szövetségi Gazdasági Minisztérium közös javaslatot kíván előterjeszteni a helyzet javítására.

GAZDASÁG

Címkék:

france, germany, pharmacy