Válság a válságban: egyre nagyobb a gyógyszerhiány

Válság a válságban: egyre nagyobb a gyógyszerhiány

Egyre nagyobb hiányról számolnak be a gyógyszeripar résztvevői, legyen szó fájdalom- vagy lázcsillapítókról, szemcseppekről vagy vérnyomáscsökkentőkről, esetleg gyerekeknek készült gyógyszerekről.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2022. JÚLIUS 18. 07:34

„Soha nem volt még olyan rossz a helyzet, mint most. Jelenleg mintegy százféle gyógyszer nem áll rendelkezésre” – mondja egy német gyógyszerész az egyik bajor lapnak. A Bajor Gyógyszerész Szövetség szerint a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború miatt megnőtt a kereslet például a fájdalomcsillapítók és az altatószerek iránt. A szövetség szerint a gyógyszerellátással kapcsolatos problémák nem teljesen új keletűek. Egy felmérés során a németországi gyógyszerészek kétharmada úgy nyilatkozott, hogy az ellátási szűk keresztmetszetek jelentik az egyik legnagyobb bosszúságot a napi munkájuk során.

Egy nürnbergi gyógyszertár alkalmazottja arról számolt be, hogy akkora a gyógyszerhiány, hogy régóta nem tudják rendesen feltölteni a bolt készleteit. A férfi – aki a megrendelésekről gondoskodik – arról is egyeztetett a főnökével, hogy már most megrendeljék-e a következő téli készleteket, mert a gyógyszerhiány még hosszú ideig fennáll majd.

A gyógyszerészek szerint a problémát az okozza, hogy az utóbbi években egyre több gyógyszeripari üzem költözött el külföldre, mert Németországban túl szigorú követelményeknek kell megfelelnie a gyáraknak ahhoz, hogy működhessenek. Mivel az ukrajnai háború, az energiaválság és az infláció miatt a logisztikai ipar komoly bajba került, a gyógyszerek szállítása is egyre költségesebb, ráadásul akadozik is az ellátás.

A gyermekeknek készült gyógyszerekből már hónapok óta hiány van, márciusban például alig lehetett kapni fájdalom-és lázcsillapítót, de a gyermekeknek gyártott orrspray-kből is komoly hiány alakult ki.

Vannak azonban olyan gyógyszerek is, amelyek elengedhetetlenek a súlyos betegségek kezeléséhez. Tavasszal óriási pánik tört ki Németországban, amikor hirtelen hiánycikké vált a mellrák kezelésére használt és tamoxifen hatóanyagot tartalmazó gyógyszer.

Azok a gyógyszergyárak, amelyek mégis Németországban maradtak, most az energiaválság miatt kerültek bajba. A gyártók már közvetlenül az ukrán háború kitörése és a szankciós politika meghirdetése után arra figyelmeztettek, hogy ha nem lesz elegendő energiahordozó, akkor a gyógyszeripar néhány hét alatt kártyavárként omolhat össze.

Ha gázhiány lépne fel, azonnal biztosítani kell a gyógyszer- és gyógyászati termékek gyártóinak további ellátását”

– követelte még áprilisban a Német Gyógyszergyártók Szövetségének (Bundesverband der Arzneimittel-Hersteller e.V., BAH) ügyvezető igazgatója, aki szerint beláthatatlan károkat szenvedhet az iparág.

A helyzeten az sem segít, hogy a gyárak már így is kénytelenek kisebb kapacitáson termelni, hogy némi energiát spóroljanak, eközben a gyógyszerek előállítása egyre költségesebb, így a gyógyszertárak is magasabb áron kénytelenek megvenni a készítményeket, ezeket a többletköltségeket pedig a vásárlók sem tudják elkerülni.

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

crisis, europe, germany, pharmacy