Egész Európában hangosan tiltakoznak a belső égésű motorok betiltása ellen

Egész Európában hangosan tiltakoznak a belső égésű motorok betiltása ellen

Óriási port kavart a döntés, amely 2035-ig teljesen betiltja a belső égésű motorral hajtott új járművek értékesítését. Többek között Olaszországban, Lengyelországban, Ausztriában is Németországban is munkahelyek tízezrei miatt aggódnak, ráadásul egy meghatározó iparág is tönkremehet.

GAZDASÁG 2022. NOVEMBER 2. 08:00

Megszületett a megállapodás az Európai Unióban, amelynek értelmében 2035-től betiltják a belső égésű motorral hajtott új autók értékesítését. Az egyezség részét képezi az unió azon törekvésének, hogy lehetőleg nullára csökkentsék a közlekedés károsanyag-kibocsátását az EU-ban. Az EU klímaváltozás elleni intézkedéscsomagja keretében a károsanyag-kibocsátást 2030-ig 55 százalékkal tervezik csökkenteni az 1990-es évek szintjéhez képest, míg a klímasemlegességet 2050-re érnék el.

Bár a döntést 2026-ban még egyszer felülvizsgálják majd, az már most óriási port kavart néhány uniós országban. Olaszország új infrastruktúráért felelős minisztere és a Lega vezetője, Matteo Salvini bejelentette, hogy kampányolni fog az uniós döntés ellen.

„A benzin-, dízel- és gázüzemű autók 2035-től történő betiltása Európában óriási hiba és egyben egy ajándék Kínának, amely gyárak bezárását fogja eredményezni Olaszországban és Európában”

– jelentette ki a közösségi oldalán a tárcavezető, aki hozzátette hogy pártja, a jobboldali Lega „mindent meg fog tenni, hogy megállítsa ezt az őrültséget”. Úgy véli, hogy a tilalom következménye az lenne, hogy „a munkások és kézművesek munka és bér nélkül maradnának, ráadásul ez a döntés élethosszig tartó függőséget jelentene Kínától”.

Nemcsak a Lega politikusának vannak erős fenntartásai, Giorgia Meloni egész kormánya negatív következményektől tart az olasz autóiparra és a munkahelyekre nézve, de az olasz üzleti életből is érkeznek kritikák. A Confindustria üzleti szövetség előrejelzése szerint „Olaszországban munkahelyek ezrei vannak veszélyben, egy egész ipari ágazatot fenyeget az eltűnés veszélye”.

Ezzel egyetértésben nyilatkozott az Alternatíva Németországért (AfD) német ellenzéki párt is, amely egy közleményben úgy kommentálta a döntést, hogy „az EU végleg véget akar vetni az egyik legsikeresebb és leghosszabb életű német technológiának”.

„Az autóvezetés így végül a magas jövedelműek luxusává válik, akik megengedhetik maguknak a drága elektromos autót. És mindezt akkor, amikor az energiatakarékosság társadalmi dogmává vált Németországban! Így mélyítjük tovább a társadalmi szakadékot, így áldozunk fel egész megélhetési forrásokat egy ökoszocialista ideológia oltárán! Míg a végzetes politikáért felelősök továbbra is a flancos autókban utazhatnak, addig a kereskedő csak a teherbiciklit használhatja, az ingázó pedig csak a túlzsúfolt és maszek vonaton ácsoroghat”

– írja a jobboldali párt, amely szerint az elektromobilitással kapcsolatos túlzott felhajtás elzárja az utat az egyre tisztább belső égésű motorok kifejlesztése előtt. „Ahelyett, hogy eurómilliárdokat fordítanánk arra, hogy mesterségesen életben tartsunk egy olyan technológiát, amely nem életképes, minden utat nyitva kell hagynunk – hogy a jövőben mindenki megengedhesse magának, hogy autót vezessen!” – olvasható a közleményben.

Dr. Sylvia Limmer, az AfD uniós parlamenti delegációjának tagja egy másik problémát is felvázolt. Úgy gondolja, hogy azzal hogy betiltják a modern égéstechnológiát,

„nemcsak a német autóiparnak és Németországnak mint telephelynek okoz súlyos károkat, és munkahelyek százezreit teszi tönkre, hanem az egész EU-ban az autóipar elvándorlásához is vezet. Mert a „világ többi részét” nem fertőzte meg ez a zöld vírus”.

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) is élesen bírálta az uniós döntést. Christian Hafenecker szerint ez a lépés nem sok jót ígér.

„A belső égésű motorok 2035-ig történő betiltása egyenlő a technológiai kőkorszakkal”

– figyelmeztetett a közlekedéspolitikai szakember, aki hozzátette hogy nem csak egy technológiai sivatag felé haladunk, de ez a szigorú út a nyersanyagokban gazdag és általában szegény országok kizsákmányolását jelenti. „A gyermekmunka a kobalt és a lítium bányászatában már ma is szinte „nemzetközi szabvány” – jelentette ki.

Anna Zalewska lengyel kormánypárti európai parlamenti képviselő is reagált a döntésre. Szerinte „nem adhatjuk fel a szabad piac versenyképességét, és nem hagyhatjuk, hogy az elektromos autókat gyártó lobbisták döntsenek arról, hogy a polgárok mit vásároljanak”. A politikus szerint őrület, hogy

„háború van, energiaválság, gazdasági válság, eközben egyre inkább olyan eszközökre van szükségünk, amelyeket fel kell tölteni, így növelni fogjuk az energiaigényt”

Hozzátette, hogy a háború és az energiaválság nyilvánvalóan nem késztette gondolkodásra a brüsszeli elitet, ebben a kérdésben mindössze az érdekek kijátszásáról van szó.

GAZDASÁG

Címkék:

electric car, engine trouble, eu