Egyiptom lehet az egyik legnagyobb felvásárlója a szerb búzának

Egyiptom lehet az egyik legnagyobb felvásárlója a szerb búzának

Rekordot dönthet a búzakivitel Szerbiában. Annak ellenére, hogy korlátozások és tiltások nehezítették a gabona exportját, Belgrád az elmúlt gazdasági évben több mint egymillió tonna búzát szállított külföldre. Ennek ellenére még mindig 700 ezer tonna tavalyi kenyérgabonával rendelkezik a balkáni ország. Szakértők szerint ez biztosítja azt, hogy a következő terméssel együtt nem csak a saját szükségleteire, hanem eladásra is lesz elegendő búza.

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA 2023. FEBRUÁR 23. 14:59

Nagy a kereslet a kenyérgabonára

A szerbiai piac szükségleteinek kielégítéséhez összességében másfél millió tonna búzára van szükség, ehhez képest egy átlagos évben a termés csaknem 3 és fél millió tonna szokott lenni. Ez pedig azt jelenti, hogy jut bőven kiszállításra is a kenyérgabonából.

Tavaly az exportőrök, és a gazdák is jól kereshettek volna, mert az ukrajnai háború miatt teljesen felfordult a gabonapiac. Az ukrán búza kiszállítása miatti nehézségek plusz lehetőséget kínáltak a szerb termelőknek, ezt azonban nem tudták kihasználni.

Az állam az ellátási bizonytalanságtól tartva az év egy jelentős részében korlátozta a kukorica és a búza külföldi értékesítését. Ez a döntés azonban elégedetlenséget váltott ki az agrárszektorban, sőt a kereskedőknél is.

Idén viszont úgy tűnik, teljesen fordulhat a kocka, s új értékesítési lehetőségek nyílnak a balkáni ország előtt. Az elmúlt napokban arról cikkezik a mezőgazdasági szaksajtó, hogy Szerbia Egyiptommal tárgyal a búza kiviteléről. Egész pontos számok is megjelentek ezzel kapcsolatban. A Bloomberg például azt írja, hogy az afrikai állam egymillió tonna búzát venne Belgrádtól. Egyiptom egyébként egy jelentős importországnak számít a kenyérgabona tekintetében.

kép: V4NA

Egyiptom a saját területéről is takarít be búzát, de az nem elegendő a saját szükségletei felének a fedezésére sem. Éppen ezért évi 11 millió tonnát vásárol még a sajátja mellé.

Szabadkereskedelmi megállapodás jöhet létre Szerbia és Egyiptom között

A szerbiai államvezetés egyelőre nem konkretizálta, hogy mennyi tonna búzát akar Egyiptomnak eladni, és arról sem nyilatkoztak, hogy erre mikor kerülhet sor. Az viszont biztos, hogy már tavaly júliusban komoly tárgyalások kezdődtek Belgrád és Kairó között, amikor Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnök a szerb fővárosba érkezett.

A látogatás eredménye 13 aláírt megállapodás lett Egyiptom és Szerbia között. Ezzel kapcsolatban Aleksandar Vucic szerb államfő azt mondta, megegyezés született a búza értékesítéséről, miután korábban Szerbia hozzájutott a kenyérgabona és az alma kiszállításához szükséges tanúsítványhoz.

Az akkori döntés fontosságát megerősítette a szerb mezőgazdasági miniszter is.

Jelena Tanaskovic Egyiptom belgrádi nagykövetével való decemberi találkozóját követően úgy fogalmazott: Belgrád számára prioritást élvez egy szabadkereskedelmi megállapodás megkötése, Kairó ugyanis érdeklődést mutat a búza és a szerbiai gyümölcsök felvásárlására.

Az egyiptomi piacot természetesen nem tudja Szerbia teljes egészében kielégíteni, de ebben a gazdasági évben csaknem másfél millió tonna búza külföldi értékesítésére lesz lehetőség. Ezt mondta Zarko Galetin. Az agrárközgazdasági elemző szerint nem reális, hogy egyszerre egymillió tonna jusson Egyiptomnak. Éppen ezért kérdés, hogy ekkora mennyiséget, mekkora időintervallum alatt szállíthat Szerbia az afrikai államba – fűzte hozzá a szakember.

kép: V4NA

“A 2022/23-as gazdasági év rekordot dönthet a kivitel szempontjából. Ez azért van, mert az export tavalyi tiltása miatt komoly tartalékok maradtak” – tette hozzá Galetin.

Szerbia az előző gazdasági évben a búza kiviteléből 255 millió dollár, a kukoricából pedig 557 millió dollár bevételt valósított meg. A külkereskedelmi mérleget tekintve a balkáni ország 2021-ben 4,9 milliárd dollárt keresett a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek exportjából, ami 19,7 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest.

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

agrar, belgrade, cairo, egypt, serbia, tanaskovic, vucic, wheat