Hiány lehet a paradicsomból Európában

Hiány lehet a paradicsomból Európában

Nagy-Britanniában egyre több az üres polc a boltok zöldségosztályain, miután a marokkói és spanyolországi rossz időjárás miatt az importőröknek nehézséget okozott a paradicsom beszerzése.

GAZDASÁG 2023. FEBRUÁR 22. 09:27

Újabb mindennapos árucikkből lehet komoly hiány Nagy-Britanniában, ezúttal a paradicsomos polcok ürülnek ki egyre több szupermarketben és áruházban. A szokatlanul kedvezőtlen időjárási körülmények Dél-Európában és Észak-Afrikában megzavarták néhány gyümölcs és zöldség, köztük a paradicsom betakarítását, erről Andrew Opie, a British Retail Consortium élelmiszerekkel és fenntarthatósággal foglalkozó igazgatója beszélt a brit sajtónak. Nagy-Britannia a paradicsomot télen Marokkóból, Hollandiából és Spanyolországból szerzi be. Az importőrök azonban a Brexit óta egyre inkább Marokkóra támaszkodnak, ha beszerzésről van szó, ami jócskán lelassította a friss termékek kereskedelmét az Európai Unióval.

A marokkói termés azonban idén rosszul termett az áradások és a hideg miatt. Az ukrajnai orosz invázió nyomán megemelkedett műtrágyaárak szintén csökkentették a terméshozamokat. Spanyolországban a tartós hideg miatt szintén gyenge volt a termés. Ráadásul az sem segít a helyzeten, hogy a hónap elején a marokkói hatóságok az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos aggodalmak és az emelkedő árak miatt betiltották a paradicsom, a hagyma és a burgonya nyugat-afrikai exportját.

A vásárlók elárasztották a közösségi oldalakat azokkal a fotókkal és videókkal, amelyek tanúsága szerint rengeteg az üres polc a zöldségosztályokon.

Van olyan üzlet, ahol arról tájékoztatták a vásárlókat, hogy kis szerencsével néhány hét múlva ismét kapható lesz a paradicsom.

Mások arról számoltak be, hogy 4-5 boltba is be kell menniük ahhoz, hogy egyetlen csomag paradicsomot találjanak.

A paradicsom csak egyike azon termékeknek, amelyekből most komoly hiány van a brit üzletekben. A vásárlóknak a tojás beszerzésével is meg kell küzdeniük. Az eddigi legsúlyosabb madárinfluenza-járvány és az emelkedő költségek miatt a tojótyúkállományok országszerte megfogyatkoztak. Az illetékes politikusok igyekeznek megnyugtatni az embereket, mondván hogy a paradicsomszezon kezdetére helyreáll a rend, de a gazdák nem ilyen derűlátók.

Többször felhívták a figyelmet arra is, hogy az energia- és műtrágyaárak emelkedése egyre nagyobb nyomást gyakorol az ágazatra.

A National Farmers Union (NFU) nem titkolja, hogy véleménye szerint Nagy-Britannia úgynevezett „alvajáró élelmiszerválságba” kerülhet. Az NFU már decemberben megkongatta a vészharangokat és arra figyelmeztetett, hogy az országnak a következő hónapokban hiányt kell majd elszenvednie többek között a paradicsomból és az uborkából is.

„Ismételten azt látjuk, hogy az olyan tényezők kiszámítható kombinációja, mint az energiaköltségek és az időjárás, a szupermarketek polcainak kiürüléséhez vezet. Az Egyesült Királyság élelmiszer-ellenálló képessége jelenleg megszűnt. A kormánynak ezt komolyan kell vennie”

jelentette ki a sajtónak David Exwood, az NFU alelnöke. A kínálatra nehezedő nyomás természetesen az árak emelkedéséhez vezetett: a Nemzeti Statisztikai Hivatal adatai szerint egy kilogramm paradicsom ára a 2020. januári 2,09 fontról a múlt hónapban 2,96 fontra emelkedett. Az árak a tavalyi év eleje óta különösen meredeken emelkedtek. Jónéhány Európai Unió ország is Marokkóból és Spanyolországból szerzi be a paradicsomot, így nem kizárt, hogy a következő hetekben az uniós országokban is hiánnyal kell megküzdeniük a vásárlóknak.

GAZDASÁG

Címkék:

food shortage, tomato, uk