Klímavédelemre buzdít, de olajkitermelésbe fektet be Soros György

Klímavédelemre buzdít, de olajkitermelésbe fektet be Soros György

Miközben a Soros-hálózat NGO-i világszerte gerjesztik a klímavédelmi megmozdulásokat, az amerikai milliárdos spekuláns nemzetközi befektetési alapja alig három hónap alatt 2 millió dollárt keresett, mert nyerészkedési céllal egy texasi olajkitermelő-vállalat részvénypakettjét vásárolták meg.

GAZDASÁG 2020. FEBRUÁR 29. 11:04

A kiterjedt Soros-birodalom, az Open Society alapítványok hálózata az elmúlt hónapokban több olyan klímahisztiben résztvevő álcivil szervezetet támogatott, amelyek világszerte részt vettek európai nagyvárosok rendjének szétzilálásában. Ugyanakkor, ahogy a migrációt is sokkal inkább üzleti, semmint emberbaráti céllal támogatja az amerikai milliárdos tőzsdespekuláns Soros György, a Föld védelme is lényegében csak a jelszavak szintjén érdekli.

A Yahoo Finance gazdasági portál idézi az ál-humanista pénzember mondását, miszerint „ha egy befektetés szórakoztató, akkor azon nem lehet pénzt keresni. Befektetni az unalomba érdemes”.

A jelek szerint a szórakozást a demonstrációkat szervező klímahiszti-társaságok pénzelésében találja meg, amelyet azonban részben fosszilis üzemanyagok kitermelésében érdekelt cégekbe eszközölt befektetéseken keres meg.

A gazdasági portál szedte össze, hogy a Soros Fund, a milliárdos spekuláns hírhedt befektetési alapja, amely annak idején térdre kényszerítette az angol fontot, a múlt negyedévben milyen cégek részvényeibe fektetett be.

Az alap három nagyobb vásárlást hajtott végre 2019 utolsó negyedévében az Egyesült Államokban. Az egyik üzletet az Activision Blizzard papírjaival ütötték nyélbe. A világszerte gyermekeket komputer és játékkonzol mellé szegező számítógépes fejlesztő cég olyan szoftverek értékesítéséből szerzi bevételét, mint a „Call of duty”,  a „Guitar Hero” vagy „World of Warcraft” – utóbbi alakította ki a tudósok szerint az elmúlt évtizedekben a legtöbb kóros játékfüggőséget a felhasználók körében. Az ATVI részvényeiből a Soros Alap 758 ezer darabot vásárolt 45 millió dollár értékben.

Ennél jelentősen nagyobb összeget, több mint 6 milliárd dollárt fektettek be az étrendkiegészítőket, proteinszeleteket, és ehhez hasonló „egészséges” táplálékokat forgalmazó, BellRing Incorporation-be.

Ehhez mérten szinte elenyészó az az összeg, amelyet Sorosék a texasi Pioneer olajvállalat részvényeinek megvásárlására fordítottak. A Soros Fund 2019 őszén 75 ezer darab PXD-részvényt vásárolt, éppen akkor, amikor a világszerte kirobbanó klímavédelmi tüntetések idején a texasi olavállalat részvényeinek értéke esni kezdett. Micsoda véletlen, hogy Sorosék éppen ekkor szúrták ki maguknak a texasi Permi-medencében vadonatúj olajmezőt megnyitó Pioneert, amelyről kiderült: új mezőjéről a várakozások szerint 1 milliárd hordó olajat lesz képes kitermelni a következő években.

A bevételei 53 százalékát nyersolaj-kitermelésből begyűjtő cég a tiltakozások miatt kialakult olajár-csökkenést a kitermelés fokozásával igyekezett kompenzálni, így az utolsó negyedévben, amikor bevételeikből már Sorosék is részesedtek, a várnál 6 százalékkal magasabb profitot termeltek, így a Soros Fund részvénypakettje az év végére már 12 millió dollárt ért, vagyis három hónap alatt a milliárdos alap kétmillió dollárt keresett az olajon.

Ráadásul az előrejelzések szerint a részvények árfolyama a jól megtervezett olajfúrótorony-hálózatnak köszönhetően a további hónapokban akár 36 százalékkal is emelkedhet, ami azt jelenti, hogy Sorosék viszonylag rövid idő leforgása alatt alatt további mintegy 10-12 millió dollárt kereshet az ügyleten.

GAZDASÁG

Címkék:

climate protest, george soros, investment, ngo, oil company, soros fund, texas