Nő a bolti lopások száma az európai országban

Nő a bolti lopások száma az európai országban

Sárgarépa, tonhal, óvszer, parfüm, csokoládé – ezek a bolti tolvajok kedvenc zsákmányai Szerbiában. Több belgrádi boltos is megerősítette, hogy jelentős mértékben nőtt a lopások száma az elmúlt hónapokban. A kereskedők nem szívesen hívnak rendőrt, inkább maguk védik meg az árujukat.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2023. MÁRCIUS 10. 13:11

Egyre több termékre kerül áruvédelmi címke a szerbiai üzletekben. Míg korábban többnyire csak a drága italokat és parfümöket védték lopásgátlóval, az utóbbi hónapokban egyes helyeken már a csokoládékra, konzervekre, fogkefékre, dezodorokra is felragasztják a speciális címkét, mely jelez, ha a terméket nem ütötték be a pénztárnál. A boltok elővigyázatossága nem alaptalan. Az egyik nagy üzletlánc belgrádi boltjában azt mondták, az emberek mindent lopnak, egyetlen fej hagymáért vagy répáért is kockáztatnak. Lopásgátlókat pedig csak azért nem tesznek minden termékekre, mert nem győznék, és szerintük az sem lenne elég hatásos.

kép: V4NA

Az egyik szerbiai üzletlánc vezetői a Danas napilapnak azt nyilatkozták, lényegesen megnőtt a lopások száma és értéke boltjaikban.

„2022-ben a lopásokból származó hiány havonta átlagosan 176 ezer dinár (1500 euró) volt, míg idén a két hónap alapján számolt átlag 368 ezer dinár, vagyis mintegy 3140 euró”

– összegezték az üzlet illetékesei.

Nőtt az infláció, több a lopás

A lopások az elmúlt hónapokban lettek egyre jellemzőbbek – azóta, hogy a növekvő infláció miatt Szerbiában is egyre többet kell fizetni egy-egy bevásárlás alkalmával. Az éves infláció januárban 15,8 százalékos volt, az élelmiszerek ára azonban ennél jóval nagyobb mértékben nőtt.

A Köztársasági Statisztikai Intézet adatai szerint 2022 januárja és 2023 januárja között 43,9 százalékkal nőtt a tej, a tejtermékek és a tojás ára, 27,4 százalékkal drágult a hal, 20-szal a liszt és a pékáru, 21-22 százalékkal a gyümölcs és a zöldség.

A lényeges áremelkedés elsősorban az egyébként is nehéz anyagi helyzetben lévőket érinti, a januárban megemelt minimálbér és nyugdíj ugyanis csak nehezen tudja tartani a lépést a boltok áraival.

Biztonsági matrica a zöldséges szardínián

A V4NA is körbejárt egy népszerű, belvárosi bevásárlóközpontot. A parfümöket ún. safer dobozokban tárolják, az italokat pedig kemény címkével védik. Ez számos országban jellemző, ami viszont meglepő, hogy a fém rezgőcsíkkal ellátott lopásgátló matricák már az egészen olcsó, alapélelmiszernek számító termékeken is megjelentek.

kép: V4NA

Ilyen matrica van például minden halkonzerven – nem csak a drága tonhalakon, hanem a 2 euróba sem kerülő zöldséges szardínián is.

kép: V4NA

Szintén biztonsági címke van a 2,5 eurós folyékony szappanon és a 100 grammos csokoládén is. Bár nem tapasztaltuk, de egyes újságcikkek szerint az is előfordul, hogy a boltok polcaira üres fogkrémes dobozokat sorakoztatnak, aki pedig szeretné megvásárolni a terméket, a kasszánál kapja meg a doboz tartalmát.

kép: V4NA

Adott a törvényi keret, de a kereskedőknek nincs idejük pereskedni

A boltok az esetek többségében tehetetlenek.

„Kellemetlen odamenni a vásárlóhoz, és megkérni, hogy tegye vissza az ellopott holmit, de muszáj megtennünk” – nyilatkozta egy drogéria munkatársa.

A rendőrséget sem hívhatják ki minden egyes fogkefelopás alkalmával, így a kisebb értékű lopások gyakran következmény nélkül maradnak.

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

belgrade, police, serbia, shopping