Rengeteg embert keresnek a munkaerőpiacon, most igazán megéri hazatérnie a munkavállalóknak

Rengeteg embert keresnek a munkaerőpiacon, most igazán megéri hazatérnie a munkavállalóknak

Amíg pár évvel ezelőtt leginkább az volt a gond, hogy gyakorlatilag foggal-körömmel kellett ragaszkodni az álláshoz, most ott tart a balkáni ország, hogy egyre több szektorban küzdenek munkaerőhiánnyal. A hiányszakmákban dolgozók ugyanannyi pénzzel zárhatják a hónapot otthon is, mint amennyivel külföldön. Erről beszélt a V4NA-nak egy Nyugat-Európából hazatérő festő.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2023. JANUÁR 7. 09:31

Egyre több az álláshirdetés Szerbiában

Az elmúlt években folyamatosan nőtt a kereslet a munkavállalók iránt a kereskedelmi, valamint az IT-szektorban is, de villanyszerelőkből, építőmunkásokból és pincérekből, szakácsokból is hiány van. Ezzel szemben a bölcsészek és a társadalomtudományi diplomával rendelkezők találnak legnehezebben állást.

A balkáni országban jelenleg 9 százalék alatti a munkanélküliség, és a kimutatások szerint évente 25 ezren vándorolnak el az államból, eközben az illetékesek 30 ezer külföldi állampolgárnak állítanak ki munkavállalói engedélyt.

Vannak olyanok is, akik visszatérnek az országba.

A V4NA-nak egy korábban külföldön élő festő azt mesélte, hogy otthon ugyanolyan életszínvonalon élhet, mint Hollandiában vagy Németországban, de még a családjával is együtt lehet, sőt, magának oszthatja be az idejét.

Azt is elmondta, hogy a nyugati országokban is jól keresett, de a pénz egy jelentős része elment a lakhatásra, és a megélhetés biztosítására, de a legnagyobb gondot az jelentette, hogy távol volt a családjától. A háromgyermekes édesapa számára fontos, hogy ott legyen a fiai mellett, amíg ők kicsik.

Szerbiába visszatérve céget alapított, és mivel az építőiparban hiány van a szakemberekből, gyakorlatilag válogathat a munkák között, de még a feleségének is segíthet a gyermeknevelésben, hiszen amíg otthon van az alig pár hónapos gyermekükkel, addig a férj hazaviheti az óvodából az idősebbeket. A V4NA-nak azt mesélte, hogy a hónap végén legalább annyi pénzt tud hazavinni, mintha külföldön dolgozna, mert otthon sokkal kevesebb kiadással kell számolnia.

15.000 IT-szakember kellene

Visszatérve a munkaerőpiacra, az Infostud állásközvetítő oldal adatai alapján a számítógépes szakemberekből és a kereskedőkből van a legnagyobb hiány.

„Nálunk az elmúlt 20 évben a kereskedelem és az értékesítők jártak az élen, a mögöttünk hagyott évtizedben viszont az IT lett az a terület, amely feljött a második helyre. Emellett az adminisztrációs munkakörök is keresettek. A munkaadók villanyszerelőket és más hasonló szakembereket is állandóan keresnek. Megállapíthatjuk, hogy a műszaki karok diplomásai sokkal jobban szerepelnek a munkaerőpiacon, mint a társadalomtudományi végzettségűek” – hangsúlyozta Milos Turinski, az Infostud munkatársa.

A szakértő hozzátette: keresett szakmának számít az autószerelő, a fodrász, az asztalos, és a vízvezeték-szerelő is. Ezen munkakörök betöltéséhez nincs szükség egyetemre, és viszonylag könnyen el is lehet helyezkedni itt, ráadásul biztos és magas béreket nyújtanak a munkavállalóknak.

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

balkan, serbia, workers