Romokban a demokratákba vetett bizalom néhány nappal a választások előtt

Romokban a demokratákba vetett bizalom néhány nappal a választások előtt

Egyre inkább úgy néz ki, hogy a demokrata jelöltek pár nap múlva inkább számvetés elé néznek, mintsem választási verseny elé.

GAZDASÁG 2022. NOVEMBER 1. 16:34

A választók 71 százaléka szerint a gazdaság meglehetősen, vagy nagyon rossz, ez derül ki egy friss közvélemény-kutatásból. Ma már mindez alapvetően nem kavarna akkora port, csakhogy ez az arány majdnem ötven százalékpontos növekedésen ment keresztül a demokrata kormányzás kezdete óta. A válaszadók 24 százalék mondta azt, hogy jó állapotban van a gazdaság.

https://civiqs.com/results/economy_us_now?uncertainty=true&annotations=true&zoomIn=true

Nem ez az egyetlen döbbenetes adat, amely megmutatja hogy a félidős választások egyik kiemelt témája az inflációs válság és annak kezelése – vagy nem kezelése – lesz. A demokraták kormányzása alatt az amerikai családok éves bére az inflációval kiigazítva 6000 dollárral csökkent, derül ki a Heritage Foundation októberi tanulmányából. Ez a veszteség egyébként szeptemberben „még csak” 4200 dollár volt.

„A szükségleti cikkek, az alapvető élelmiszerek, mint a tojás, a tej, a liszt, a leves. Ezek azok a dolgok, amelyek 20-30 százalékkal drágultak az előző évhez képest”

– magyarázza E.J. Antoni, az alapítvány munkatársa a Fox csatornának, aki szerint ezek a többletköltségek most lényegében a gazdaság többi részébe is átgyűrűznek.

Nem csoda, hogy az emberek egyre gyakrabban maradnak el a számlák fizetésével. A LendingTree cég nemrég 1600 fogyasztót kérdezett meg a számlafizetési szokásaikról, és a felmérés egyik legfontosabb megállapítása az volt, hogy az elmúlt hat hónapban az amerikaiak 32 százaléka késve fizette be a számlákat, közülük 61 százalék azt állította hogy azért, mert nem volt elég pénze a költségek fedezésére.

“Az élet napról napra drágul, és ez nullára zsugorítja az amerikaiak amúgy is kicsi pénzügyi mozgásterét. Hacsak nem tudták növelni a jövedelmüket, amerikaiak millióinak kell havonta áldozatokat hozni az infláció miatt, hogy ki tudják fizetni a számlákat. A legrosszabb talán az, hogy az infláció valószínűleg nem fog egyhamar megszűnni. Ez azt jelenti, hogy a rövid távú, gyors megoldások nem segítenek”

– elemezte az eredményeket Matt Schulz, a LendingTree vezető hitelelemzője.

Az infláció minden szenátusi ingadozó államban az első számú kérdés, ezért Jonathan Weisman és Neil Vigdor, a New York Times munkatársai múlt héten arra szólították fel a demokrata jelölteket, hogy „váltsanak irányt” az inflációval szemben. Úgy vélik, hogy a demokrata jelöltek inkább egyfajta számvetés elé néznek a félidős választásokon, mintsem választási verseny elé, most éppen azzal küzdenek, hogy egy olyan záró üzenetet találjanak a gazdaságról, amellyel valamelyest megnyugtatják a választókat.

GAZDASÁG

Címkék:

democrats, inflation, money, usa, voting