Utólag már nem tartják olyan jó dolognak a Brexitet

Utólag már nem tartják olyan jó dolognak a Brexitet

A következő választásokon a konzervatívokra szavazni szándékozók mintegy 33 százaléka úgy véli, hogy a Brexit több problémát okozott, mint amennyit megoldott.

GAZDASÁG 2023. JANUÁR 10. 13:02

Az Egyesült Királyság 2016-ban egy népszavazás keretében döntött az Európai Unióból való kilépésről és hivatalosan 2020. január 31-én el is hagyta azt. Boris Johnson konzervatív kormánya úgy döntött, hogy kivonja az Egyesült Királyságot az EU egységes piacából és az EU vámuniójából. A kormány a nagyobb szuverenitást helyezte előtérbe, ideértve az uniós szabályozástól való eltérés jogát és a saját szabályok meghatározását. Mindennek ugyanakkor nagyon komoly ára volt, ami a mostani, háborús inflációval sújtott időszakban még inkább kiütközik.

Egy felmérés szerint az utóbbi két évben tovább nőtt azok száma, akik szerint hiba volt kilépni az Európai Unióból, mert szerintük jóval több a hátránya, mint amennyi előnye származott a briteknek az egész folyamatból.

A következő választásokon a konzervatívokra szavazni szándékozók mintegy 33 százaléka úgy véli, hogy a Brexit több problémát okozott, mint amennyit megoldott. Ehhez képest 22 százalékuk szerint több problémát oldott meg, míg egyharmaduk (32 százalék) szerint az EU-ból való kilépés összességében nem változtatta meg a britek életét

derül ki egy közvélemény-kutatásból. A Brexitből jelenleg kiábrándult konzervatív szavazók fő gondja az észak-írországi határ körüli problémák voltak, amit a válaszadók 39 százaléka említett. Ezt követte a más országokkal folytatott kereskedelmet befolyásoló költséges bürokrácia miatti aggodalom (36 százalék), valamint az, hogy a szabad mozgás nélkül nehezebbé vált külföldön munkát vállalni (33 százalék).

Eközben a lakosság egészének 57 százaléka szerint a Brexit több problémát okoz, mint amennyit megold.

Naomi Smith, az EU-val való szorosabb kapcsolatért kampányoló Best for Britain vezérigazgatója elmondta:

“A közvélemény-kutatásaink egyértelműen azt mutatják, hogy a választók a politikai spektrum minden szegmensében felismerték, hogy a Brexit szegényebbé, kevésbé versenyképessé és kevésbé vonzóvá tette az Egyesült Királyságot a vállalkozások számára”.

A szakértők már hónapok óta hangoztatják, hogy szinte elkerülhetetlen a GDP csökkenése egymást követő két negyedévben, vagyis a recesszió. Hogy Európában az Egyesült Királyság gazdasági helyzete különösen sok pofont kapott, az nem csak az infláció és az energiaárak brutális emelkedésének köszönhető, nagyban hozzájárult ugyanis a Brexit is.

A bizonyítékok egyre inkább azt mutatják, hogy az Európai Unióból való kilépésről szóló döntésünk felhajtotta az importált áruk árát, ellaposította az üzleti beruházásokat és károsította a kereskedelmet. A kormány saját előrejelzője, a Költségvetési Felelősségi Hivatal (OBR) is “gazdasági sokként” emlegeti a Brexitet

– mondják a szakemberek.

Eközben más szakemberek is rámutatnak arra, hogy talán mégsem volt olyan jó ötlet a Brexit – legalábbis nem ebben a formában. Az Európai Reformok Központja (CER) egy független agytröszt, amely 2018 óta modellezi egy olyan Egyesült Királyság gazdasági teljesítményét, amely az EU-ban maradt, méghozzá olyan országok adatait felhasználva, mint az Egyesült Államok, Németország, Új-Zéland, Norvégia és Ausztrália, amelyek gazdasága nagyon hasonlít az Egyesült Királyságéhoz. A számítások szerint szembetűnő a különbség a kilépett és az EU-ban maradt brit gazdaság között.

Becslésük szerint a Brexit 2022 második negyedévére 5,5 százalékkal csökkentette Nagy-Britannia GDP-jét. Másképp fogalmazva: április és június között a független brit gazdasági teljesítmény 33 milliárd fonttal volt alacsonyabb, mint az EU-ban maradt brit gazdaságé. Az Egyesült Királyság mintegy negyven milliárd fontnyi adót veszített eddig a kilépéssel.

A Brexit azonban nem csak a pénzügyi szektorban bizonyult kevésbé jó döntésnek. Az Unióból való kilépés többek között megnehezíti azok számára a munkavállalást, akik valamelyik uniós országból származnak, nem kivétel ez alól az orvosi és az ápolói szakma sem.

Egy friss tanulmány szerint a Brexit a vártnál jobban súlyosbította az akut orvoshiányt az Egyesült Királyságban. A Nuffield Trust tanulmánya szerint jelenleg több mint négyezerrel kevesebb európai orvos dolgozik a brit egészségügyi rendszerben, mint amennyire a Brexit előtt számítottak.

Az aneszteziológiai, gyermekgyógyászati, szívsebészeti és pszichiátriai osztályok különösen érintettek. De nem csak a szakorvosok, hanem az ápolók is sokkal kevesebben vannak a Brexit miatt az Egyesült Királyságban. Jelenleg harmincezer ápolót számlálnak, a Brexit nélkül azonban – a tanulmány szerint – csaknem kilencvenezer ápoló dolgozna az egészségügyi szektorban.

GAZDASÁG

Címkék:

Brexit, economy, Great Britain, uk