A külföldi radikális iszlamisták legnagyobb csoportját a szírek adják Németországban

A szírek teszik ki a veszélyes külföldi származású iszlamisták legnagyobb csoportját Németországban, derül ki a szövetségi kormány válaszából, amit az AfD képviselőjének kérdésére adtak. Rendőrségi információk alapján sok szír iszlamista Németországba érkezése után radikalizálódott.

NAGYVILÁG 2021. SZEPTEMBER 4. 14:55

Az adatok szerint 2021 július elsején összesen 330 fenyegetést jelentő személy volt a hatóságok látókörében, akik vallási fanatizmus miatt jelentettek veszélyt a német társadalomra. A németek és kettős állampolgárok mellett a szír, iraki, orosz és török radikális iszlamistákat azonosítottak, mint potenciális elkövető, írja a RND.

A német rendőrség azt is megállapította, hogy

a szír iszlamisták általában nem külföldön radikalizálódtak, hanem Németországba érkezésük után.

A szakértők szerint ennek az oka, hogy a Németországba érkezők gyakran elszigetelődnek az idegen környezetben. Sok esetben probléma, hogy nem olyan élet vár rájuk az országban, mint amire számítottak, és nem tudnak integrálódni vagy nem integrálják őket megfelelően a társadalomba.

A rendőrség azokat a személyeket tekinti fenyegetésnek, akikről feltételezik, hogy politikai indíttatásból erőszakos cselekményeket követhetnek el, akár terrortámadásokat is. Őket a hatóság nyilvántartja, megfigyelheti, és amennyiben szükséges felülvizsgálhatják a menedékjogi státuszukat is. A megfigyelésnek a célja a veszélyek elhárítása vagy büntetőeljárás kezdeményezése. Erről Stefan Goertz, a Szövetségi Alkalmazott Tudományi Egyetem biztonsági kutatója ír „Terrorism Defense” című könyvében.

A fenyegetést jelentős személyeken kívül a rendőrség szemmel tartja az úgy nevezett „releváns személyeket” is. Ők azok, akik közvetetten jelentenek fenyegetést, akár azért, mert részt vesz a bűncselekmények előkészítésében, vagy egy-egy csoport vezetőjeként tűnik fel.

Németországban az iszlamista fenyegetéseket a szövetségi kormány szerint tudományosan kidolgozott rendszer, az RADAR-iTE szerint osztályozzák. Ez a rendszer egyfajta útmutatóként szolgál, amelynek segítségével megvizsgálják az iszlamista fenyegetéseket a lehetséges kockázatok szempontjából. Ez az eszköz 2017 óta létezik. Ha a rendőrök egy adott személyt akarnak értékelni, különböző kritériumok állnak rendelkezésükre. Például az „erőszakos viselkedés”, „fegyverkezelés” vagy „pszichológiai rendellenességek” alapján a tiszteknek képesnek kell lenniük a fenyegetések értékelésére. – számolt be az MDR.de.

 

NAGYVILÁG

Címkék:

germany, migration, terrorism