Már a szerencsekerékre is felkerültek a rezsiköltségek

A This Morning című reggeli műsorban olyan szerencsekereket pörgetett meg a műsorvezető, amin a nyeremények között volt az is, hogy a csatorna néhány hónapra kifizeti a nyertes helyett a rezsiszámlákat.

NAGYVILÁG 2022. SZEPTEMBER 6. 15:20

Akkora a rezsipánik Nyugat-Európában, hogy már a televíziós műsorokban is nyereményként szerepel a rezsiszámlák kifizetése. A brit This Morning című reggeli műsorban például a szerencsekerék egyik szeletére került fel a rezsi: egy szerencsés játékos egy kis időre fellélegezhet, miután a nyeremény az, hogy négy hónapon keresztül kifizetik helyette a számlákat . Az ITV műsorában korábban a pénzdíjak mellett nyaralást lehetett nyerni, az energiaválság közepette azonban sokkal kelendőbb nyereményekkel akarják játékra bírni a tévénézőket.

Sok rajongó nem igazán tudta elhinni, hogy a dolgok eljutottak arra a szintre, hogy nyereményként felajánlják a rezsiköltségek megtérítését, miközben az ország az emelkedő energiaköltségek közepette egyre katasztrofálisabb tél elé néz.

Az energiaárak plafonja október elsejétől 3549 fontra emelkedik, ami 80 százalékos növekedést jelent és várhatóan háztartások millióit hozza nehéz helyzetbe. A konzervatívok újonnan kinevezett pártelnöke, Liz Truss – aki minden bizonnyal a következő miniszterelnök lesz – ezért sajtóértesülések szerint azt fontolgatja, hogy befagyasztja az energiaárakat. Truss a BBC-nek adott interjújában azt ígérte, hogy egy héten belül segítséget nyújt minden olyan háztartásnak, amely a növekvő energiaszámlákkal küzd, de további részleteket még nem árult el.

Azonban – amint arról már korábban is beszámoltunk – csaknem kétmillió háztartás tervezi, hogy a magas árak elleni tiltakozásképp októbertől nem fizeti be a rezsiszámláit. A többség azt mondja, hogy a Don’t Pay UK, mozgalom inspirálta őket, amelynek csupán annyi áll a felhívásában, hogy október elsejétől a felhasználók mondják le a közvetlen beszedéseket, és ne fizessék tovább a számláikat.

A mozgalom célja, hogy egymillió embert meggyőzzön arról, hogy az, ha kollektíven megtagadják a számlák kifizetését, a legjobb módja annak, hogy a kormányt és az energiaipari óriáscégeket rákényszerítsék az árcsökkentésre. Az Opinium Research felmérése szerint eddig a lakosság 6 százaléka csatlakozott a kezdeményezéshez.

Ha januárban az előrejelzéseknek megfelelően ismét emelkednek az árak, a tanulmányok szerint a brit háztartások csaknem kétharmada kerülhet nehéz helyzetbe, és a jövedelmüknek több mint tíz százalékát költik majd energiára. A National Energy Action (NEA) jótékonysági szervezet szerint évente mintegy tízezer ember hal meg a nem megfelelően fűtött otthonokban. Az energiaárak emelkedésével ez a szám még tovább nőhet.

A CarbonBrief elemzése szerint az ország európai viszonylatban is különösen ki van téve a magas gázáraknak, mivel a családok 85 százaléka gázkazánnal fűti otthonát, és a villamosenergia mintegy negyven százalékát gáztüzelésű erőművekben állítják elő.

NAGYVILÁG

Címkék:

electricity, energy prices, united kingdom