A transznemű rabok döntő többsége erőszakos bűncselekményeket követett el

Egy friss tanulmány szerint a börtönökben lévő transznemű rabok döntő többségét erőszakos bűncselekmények elkövetéséért ítélték el, 46 százalékukat szexuális visszaélések miatt.

NAGYVILÁG 2023. MÁRCIUS 1. 15:01

A kanadai börtönökben tízből kilenc férfi, aki nőként azonosítja magát, erőszakos bűncselekményt követett el, közel felüket pedig szexuális bűncselekmény miatt ítélték el – derül ki egy nemrégiben készült tanulmányból.

A felmérést a Kanadai Büntetés-végrehajtási Szolgálat (CSC) készítette, és 99, különböző nemű rabbal készítettek interjút 2017 és 2020 között. Megállapították, hogy a 61 olyan férfi elkövető közül, aki magát nőként vagy nem férfiként azonosította, 92 százalék erőszakos bűncselekményt, 46 százalékuk pedig szexuális bűncselekményt követett el. Eközben a magukat férfiként azonosító nők nulla százalékát ítélték el szexuális bűncselekményért.

A CSC éves jelentése arra is rávilágít, hogy a magukat férfiként azonosító férfiak mindössze 25,8 százaléka ült erőszakos bűncselekményekért, többek között emberölésért, gyilkossági kísérletért vagy súlyos testi sértésért.

A kutatók azt is elárulták, hogy a nem férfiként azonosított biológiai férfi elítéltek 74,6 százaléka magas kockázatú elítélt, ami azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel újra bűncselekményeket fog elkövetni a szabadulása után.

Megdöbbentő adat, hogy az elítélt bűnözők áldozatainak több mint fele, 58 százaléka gyermek, és 55 százaléka nő volt. A szexuális bűnözők 85 százaléka pedig olyan bűncselekményt követett el, amely az áldozat halálát vagy súlyos sérülését eredményezte. Az elkövetők egyharmadának ráadásul egynél több áldozata volt.

A jelentésből továbbá az is kiderült, hogy a transzneműként vagy nemileg sokszínűnek azonosított férfiaknak csak mintegy 16 százaléka kérte, hogy női börtönbe helyezzék át őket. Az áthelyezési kérelmek nagy többségének, 62 százalékának helyt adtak, míg a kérvények 19 százalékát elutasították, további 19 százalékuk esetében pedig a vizsgálat időpontjában még mindig folyamatban volt az eljárás.

NAGYVILÁG

Címkék:

canada, prisoners, transgender