Áder János: a klímasemlegesség elérése érdekében komoly döntések várnak a következő generációra

Áder János: a klímasemlegesség elérése érdekében komoly döntések várnak a következő generációra

A klímasemlegesség elérése érdekében komoly döntések, fejlesztések, beruházások várnak a felnövekvő generációra a következő 30 évben, hangsúlyozta a magyar köztársasági elnök hétfőn, egy gimnázium diákjainak tartott klímavédelmi tanórán.

NAGYVILÁG 2021. OKTÓBER 4. 16:30

Áder János kiemelte: Magyarország célul tűzte ki, hogy 2050-re eléri a klímasemlegességet, ehhez csökkenteni kell az üvegházhatású gázok kibocsátását és növelni az erdőterületeket, az elnyelőket.

Budakeszi, 2021. október 4.
Áder János köztársasági elnök elõadást tart a klímaváltozásról a budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium diákjainak 2021. október 4-én.
MTI/Szigetváry Zsolt

Mint mondta, 1990 óta 32 százalékkal csökkent a hazai szén-dioxid kibocsátás, ugyanakkor évente még mindig 64-65 millió tonna szén-dioxid kerül a légkörbe, és a hazai erdők ennek 10 százalékát sem tudják semlegesíteni.

A megoldásokról szólva Áder János egyebek mellett felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt öt évben minden esztendőben csaknem megduplázódott a naperőművi kapacitás Magyarországon. Különösen kedvezőnek nevezte, hogy idén júniusban és júliusban a naperőművek által megtermelt áram mennyisége nagyobb volt, mint amit a még működő szenes erőmű, a Mátrai Erőmű megtermelt.

A paksi atomerőmű két új blokkjával és a következő nyolc évben létrejövő naperőművi kapacitásokkal 2030-ra a Magyarországon megtermelt áram 90 százaléka szén-dioxid mentes lesz, jelezte a köztársasági elnök.

NAGYVILÁG

Címkék:

climate, Hungary, jános áder, president