Az amerikai fiatalok ötöde felel meg a seregbelépéshez szükséges követelményeknek

Bevándorlókkal pótolná Washington a hiányzó létszámot a katonaságnál. Állampolgárságot és egyéb kedvezményeket kínálnak nekik az esküért cserébe.

NAGYVILÁG 2023. JÚNIUS 18. 13:30

A Biden-adminisztráció állampolgárságot adna azoknak, akik bevonulnak a seregbe. Az amerikai katonaság egyre nagyobb bajban van amiatt, hogy nem tudnak elég embert toborozni, így mindenhonnan jól jön a segítség. Nem akármilyen kedvezményekkel próbálják rávenni az embereket, hogy jelentkezzenk. Így egyebek mellett többek között már ingyenes nemváltó kezeléseket is kínálnak a katonáknak, és már a Covid-elleni oltás sem kötelező.

Így kerülhet a kötelékben a nepáli születésű Esmita Spudes Bidari is. Az AP amerikai hírügynökség beszámolója szerint a fiatal lány, „kiskorában arról álmodozott, hogy katona lesz”, de erre nem volt valós lehetőség az országában. Az álom azonban valósággá vált, miután a múlt héten felemelte a jobb kezét, és letette az esküt, hogy csatlakozik az amerikai hadsereg tartalékos alakulatához. Ebben egy szintén nepáli származású toborzó segített neki, aki egy online csoporton keresztül kereste meg őt.

Amerika óriási gondokkal küzd, amiért egyre kevesebben akarnak a seregbe beállni. Ezt a hiányt a bevándorlók bevonásával orvosolnák. Az ehhez kapcsolódó marketingre is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az illetékesek. Így röplapokat tesznek közzé, a közösségi médiában is erőteljesebben jelen vannak, sőt az egyik kulcselem, hogy a toborzókhoz hasonló származású embereket keresik meg ebből a célból.

„Egy dolog a katonaságról a helyiektől hallani, de az egészen más, ha nemzettársától abból az országból, ahonnan származol, mondta Bidari. Az őt megkereső Kalden Lama, a dallasi toborzó egy olyan Facebook-csoportjában talált rá a lányra, amely segít az Amerikában élő nepáliaknak kapcsolatba lépni egymással.

A katonaság leginkább azon bevándorlók esetében jár sikerrel, akik munkát, oktatási juttatásokat és képzést, valamint gyors utat keresnek az amerikai állampolgársághoz.

Az amerikai katonaság baját jól jelzi, hogy sem a hadsereg, sem a légierő nem tudja idén a kellő számú embert bevonni a kötelékébe, és a haditengerészet is arra számít, hogy elmaradnak a korábban vállalt célkitűzéseiktől. Az információk szerint egyébként a tengerészgyalogság lehet az egyetlen, amely megfelelő ütemben teljesíti célját.

Az emberhiány pedig új toborzási programok, hirdetési kampányok és egyéb ösztönző módszerek széles skálájához vezettek. A seregnek muszáj is kedvezményeket adni, mert csak így tudja felvenni a versenyt a gyakran jobban fizető, kevésbé kockázatos állásokkal a magánszektorban. A védelmi vezetők szerint a fiatalok kevésbé ismerik a hadsereget, inkább jobban vonzzák őket a vállalati munkák, amelyek hasonló oktatást és egyéb előnyöket biztosítanak, és szeretnék elkerülni a sérülések és halálesetek kockázatát, amelyet az Egyesült Államok védelmében végzett szolgálat jelenthet. Emellett azt mondják, hogy alig több mint 20 százalékuk teljesíti a csatlakozáshoz szükséges fizikai, szellemi és jellemkövetelményeket.

A légierőnél már el is végezte az alapkiképzést az első bevándorló származású csapattal, amely tagjai áprilisban már le is tették az állampolgársági esküjüket. Voltak közöttük Kamerunból, Jamaicából, Kenyából, Fülöp-szigetekről, Oroszországból és Dél-Afrikából érkezett újoncok. Május közepéig körülbelül százan voltak alapképzésben, akik megkezdték az állampolgársági eljárást, és körülbelül 40-en be is fejezték azt.

Az új program keretében az újoncok gyorsan bekerülnek az állampolgársági rendszerbe, és amikor megkezdik az alapképzést, gyorsított folyamat indul, beleértve az összes szükséges papírmunkát és tesztet. Mire a légierő újoncai befejezik héthetes kiképzésüket, a folyamat befejeződik, és leteszik az amerikai állampolgársági esküt.

Amíg a hadsereg örül a bevándorlóknak, s úgy véli ez oldhatja meg a problémáját, addig az egyszerű emberek szenvednek a migránsoktól. New Yorkra gyakorlatilag ki lehet tenni a „megtelt” táblát. A migránsok beáramlása azonban nem enyhül, így az állam kormányzója, Kathy Hochul sietett a polgármester, Eric Adams segítségére. A kormányzó többek között olyan településeket igyekszik felkutatni, amelyek vállalnák a menedékkérők átvételét a nagyváros túlzsúfolt befogadóközpontjaitól.

NAGYVILÁG

Címkék:

army, migration, military, usa