Az energiakrízis miatt egyre több francia étterem és pékség kerül kilátástalan helyzetbe

Az energiakrízis miatt egyre több francia étterem és pékség kerül kilátástalan helyzetbe

Van olyan étterem, melynek több mint tízszeresére nőtt a havi rezsije, amit egyszerűen képtelenség kigazdálkodni, ezért félő, hogy be kell zárnia. De olyan is akad, akinek a korábbi összeg húszszorosát kell kifizetnie.

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA 2023. JANUÁR 4. 09:19

Egyre nagyobb bajban vannak a francia pékségek és éttermek, az ugrásszerűen megnövekedett energiaárak miatt ugyanis szinte kivétel nélkül mindenki drasztikus lépésekre kényszerül. Van, aki kénytelen elbocsátani a dolgozóit, mert nem tudja a bérüket kigazdálkodni, de egyre többen vannak azok is, akiknek be kell zárni az üzletét, olyan mértékben megnőtt a rezsiköltség.

A BFMTV-nek nyilatkozott az ország nyugati részében lévő Morbihan megye Rieux nevű településén élő és dolgozó pék, akinek eddigi 1800 eurós havi számlája 13 ezer euróra ugrott. Ha kifizeti a villanyszámlát, akkor már nem marad arra pénze, hogy rendezze a tartozását a beszállítói felé és az alkalmazottainak sem fog tudni fizetést adni.

Ám korántsem a fent említett pékség az egyetlen, amely rendkívül nehéz helyzetbe került a megemelkedett energiaárak miatt. Szintén a BFMTV számolt be arról a párizsi étteremről, amelynek a decemberi hónapra kiállított villanyszámlája az eddigi 1500 euró helyett több mint 19000-re nőtt. Az étterem vezetője mindenhol megpróbál lefaragni a költségein: ha nincsenek vendégek, lekapcsolja a világítást, a terasz pedig jelenleg nem üzemel. A férfi kifejtette a riportereknek, hogy bár a kormány 2023 februárjától úgy kívánja segíteni a 10 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató, 2 millió eurónál kisebb éves árbevételű társaságokat, hogy 15 százalékban maximálja a gáz-és villanyár növekedését, a decemberre vonatkozó, csaknem húszezres számlát még akkor sem tudná kifizetni, ha megfeleznék az összegét, mert még a 10000 euró is rengeteg pénz.

Bruno Retailleau francia politikus, a Republikánus párt felsőházi frakciójának vezetője a lehetetlen helyzetbe került párizsi étterem kapcsán azt firtatta a Twitteren, hogy vajon mire vár még Emmanuel Macron, és „mikor akar kilépni az az európai energiapiacból és véget vetni ennek az őrületnek, amely az áram árát a gáz árához igazítja?”.

Szintén a francia államfőt bírálta a megemelkedett energiaárakkal kapcsolatban a Gaz de France (GDF) energiaipari vállalat volt elnöke. Loïk Le Floch-Prigent, aki egy interjúban felelevenítette, hogy szeptemberben még arra buzdította Emmanuel Macron a francia vállalkozásokat, hogy ne essenek pánikba és ne kössenek kétszeres vagy háromszoros áron szerződéseket az energiaszolgáltatókkal, mert csökkenni fognak az árak. Ehhez képest a vállalkozók most sorra kapják a számlákat, melyek összege a korábbiak akár húszszorosa.

A GDF egykori vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a spanyolok és a portugálok, akik kiléptek az európai energiapiacról most ugyan a korábbi ár dupláját vagy háromszorosát fizetik, de nem ugrottak meg náluk olyan mértékben az árak, mint Franciaországban.

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

bakeries, france, in difficulty, raising energy prices, restaurants