Az EU külső határainak megerősítését, a kerítések finanszírozását sürgetik

Az EU külső határainak megerősítését, a kerítések finanszírozását sürgetik

16 tagállam azt várja az Európai Uniótól, hogy szálljon be a határkerítések finanszírozásába, az illegális migránsok ugyanis folyamatos nyomást gyakorolnak a külső határokra. Az Európai Bizottság azonban leszögezte, hogy nem hajlandó falak építésében részt venni.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. JANUÁR 23. 10:55

Továbbra is nagy a feszültség a lengyel-fehérorosz határon. Hónapok óta migránsok ezrei próbálnak meg erőszakosan bejutni az Európai Unió területére. Gyakran előfordul, hogy az illegális bevándorlók kövekkel és egyéb tereptárgyakkal dobálják a határőröket és rendőröket, akik gyakran komoly sérülést szenvednek. Néhány napja egy rendőrt olyan súlyosan megsebesítettek, hogy azóta is kórházban ápolják a fejsérülése miatt.


Lengyelország és a balti államok folyamatos nyomást alatt érzik magukat és azt sürgetik, hogy az Európai Unió erősítse meg a külső határokat. Ez volt a fő témája annak a pénteki konferenciának is, amelyen 16 tagállam magas rangú képviselője vett részt. A litván fővárosban rendezett találkozón valamennyi ország képviselője arra az álláspontra jutott, hogy az uniós központi szerveknek jóval nagyobb támogatást kell nyújtania a külső határokon fekvő államoknak. Hasonló segítséget sürgetnek azoknak az országoknak is, amelyekre jellemzően egész évben migrációs nyomás nehezedik. A közös nyilatkozat szerint egyetértenek abban, hogy Brüsszelnek több pénzt kell fordítania a határkerítésekre.

Brüsszel azonban hajthatatlannak tűnik a kérdésben: Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyekért felelős tagja leszögezte, hogy az unió nem lesz partner ebben.

„Ha a tagállamok kerítéseket akarnak építeni, megtehetik. De a Bizottság eddig is azon az állásponton volt, hogy nem finanszíroz falakat vagy szögesdrótot”

-jelentette ki a bizottsági biztos. Johansson megjegyezte, hogy továbbra is nemzetközi szabályokba ütközik az, hogy a határokon visszaszorítják a menedékkérőket.

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

border fence, crisis, European Union, migration