Bennfentes információkból gazdagodhatnak meg a törvényhozók családtagjai

Bennfentes információkból gazdagodhatnak meg a törvényhozók családtagjai

Az amerikaiak azért vannak felháborodva, mert a Kongresszus tagjai olyan információval láthatják el a családtagjaikat, amelyekkel tisztességtelenül profitálhatnak a törvényhozók által szabályozott piaci helyzeteken. A legújabb botrány központjában a Képviselőház demokrata elnöke áll – csak úgy, mint korábban.

NAGYVILÁG 2022. AUGUSZTUS 2. 06:00

Paul Pelosi gyakran kereskedik a befektető által leginkább kedvelt vállalatok részvényeivel, így nem meglepő, hogy a neve feltűnik az olyan gigavállalatok körében, mint az Apple vagy a Microsoft. Nancy Pelosi, az USA Képviselőházának demokrata elnökének férje nemrég ismét olyan információkat kaphatott a feleségétől, amelyekkel milliókat kaszálhatott néhány nap alatt. A multimilliomos Pelosi férje júniusban 20 000 részvényt vásárolt a világ egyik legnagyobb félvezetőgyártó vállalatának számító NVIDIA-ban – derül ki Nancy Pelosi kötelező időszakos pénzügyi jelentéséből.

forrás: Daily Mail

Paul Pelosi éppen akkor vásárolta a több millió dollár értékű részvényeket amikor a Kongresszus arról a jogszabályról döntött, amely mintegy 52 milliárd dolláros állami támogatást nyújt az amerikai félvezetőgyártásnak, valamint a chipgyárak számára is komoly adókedvezményt biztosít. A jogszabály, amelynek célja, hogy a hazai chipipart versenyképesebbé tegye a kínai iparral szemben, Nancy Pelosi irányítása alatt kerülne ezután a Képviselőház elé.

Bár Nancy Pelosi tagadja, hogy bármikor is bennfentes információt adott volna a férjének, az amerikai szavazók azt követelik, hogy a Kongresszus korlátozza a törvényhozók és családtagjaik részvényvásárlásait. Az emberek jelentős többsége szerint ugyanis a bennfentes információk segíthetnek a politikusoknak és családjainak abban, hogy tisztességtelenül profitáljanak az általuk szabályozott piacokból – derül ki a Fox News rögtönzött felméréséből.

„A kongresszusi tagok családjainak nem szabad megengedni, hogy részvényeket vásároljanak, mert előnyt szerezhetnek a bennfentes információk segítségével” – mondja egy szavazó a csatornának, aki hozzátette, hogy Paul Pelosi üzleteiből a felesége is profitálhatott. „Szerintem Nancy Pelosi tisztességtelen módon profitált hivatali ideje alatt” – mondja egy másik szavazó, aki szerint a házaspár mindent megbeszél egymással, így világos, hogy Paul Pelosi bennfentes információk alapján kereskedik.

Nem csoda, hogy az emberek újra azt követelik, hogy korlátozzák a törvényhozók családtagjainak részvényvásárlásait. Nancy Pelosi és családja már korábban is hasonló botrányba keveredett. Joe Biden elnök tavaly januárjában írta alá a „Buy American!”, azaz „Vásárolj amerikai árukat!” nevű rendeletét, amelynek keretében az Egyesült Államokban gyártott elektromos járművekre cserélték a teljes kormányzati autóparkot és amelyben többek között a Tesla is részt vett. Nancy Pelosiék pedig csupán 3 héttel korábban vásárolták be magukat a Tesla gigavállalatba.

Mivel Joe Biden és Nancy Pelosi párttársak, ezért nehéz nem arra gondolni, hogy Pelosi tudta, mire készül az elnök. A Tesla-részvények a vásárlás pillanatában darabonként hatszáznegyven dollárt értek, később pedig – ahogy várható volt – közel 50 százalékkal megemelkedett az értékük Biden elnöki rendeletének hatására.

Idén februárban egyébként már benyújtottak egy olyan törvényjavaslatot, amely megakadályozza, hogy a Kongresszus tagjai és házastársaik részvényekkel kereskedjenek vagy birtokoljanak , amíg megválasztott tisztséget töltenek be, erről azonban még mindig nem döntöttek a törvényhozók.

A jelentések szerint egyébként Pelosiék a leggazdagabb kongresszusi házaspárok közé tartoznak. Paul Pelosi, a Financial Leasing Services tulajdonosa mintegy százötven millió dolláros személyes vagyont halmozott fel. A képviselőház elnöke pedig legalább negyvenhat millió dolláros vagyonnal rendelkezik.

NAGYVILÁG

Címkék:

money, nancy pelosi, stock market, usa