Betiltja a szoknyát az iskola, így támogatja a gendersemlegességet

A szülők felháborodtak az iskola döntésén, mert az intézkedés előtt a szülőkkel és a diákokkal sem egyeztetett a vezetőség.

NAGYVILÁG 2022. JÚLIUS 3. 15:11

„Követni fogjuk a többi iskolát a nemek szempontjából semlegesebb egyenruhapolitika bevezetésében” – olvasható egy angliai iskola levelében, amelyben a vezetőség arról értesítette a szülőket, hogy gendersemleges ruhákat kell viselniük a tanulóknak. Az iskola tájékoztatása szerint az egyenruha nagy része marad a jelenlegi, azzal a kivétellel, hogy szeptembertől minden diáknak nadrágot kell viselnie, vagyis a szoknya ezentúl tabu. Az iskola talán azt gondolta, hogy a szülők kitörő örömmel fogadják majd a döntést, de végül csak felháborodott válaszokat kapott.

„Ezekről a változásokról anélkül döntöttek, hogy megbeszélték volna a szülőkkel vagy a gyerekekkel és így egyszerűen csak ráerőltetik a tanulókra. Úgy érzem, hogy ez a demokrácia teljes hiánya egy olyan iskolában, amely arra ösztönzi a diákjait, hogy vegyenek részt a vitákban és hallassák a hangjukat. Nem engedik ugyanis, hogy a létrehozott diákfórumok beleszólhassanak az egyenruha megváltoztatásába”

– panaszkodott egy szülő.

Ezzel szemben az iskola igazgatója, Sammy Crook ragaszkodik ahhoz, hogy a szoknyák betiltása egyensúlyt teremt az iskolával szemben támasztott követelmények, így például „az oktatás színvonala, a szülői költségek, a befogadás és a diákok egészsége” között. Az igazgatónő azonban azt nem tudta megmagyarázni, hogy a szoknya betiltása pontosan hogyan segíti elő a fenti követelmények teljesülését.

Korábban nagy port kavart az az eset is, amely egy amerikai iskola nevéhez fűződik. Az iskola szintén a szoknyák hordását tiltotta meg, azzal a különbséggel, hogy a hivatalos magyarázatba belekerült a „transznemű diákok védelme” is. Tony Smith igazgató akkor azt mondta, hogy

a döntést valójában a diákok hozták meg, amikor egy kisgyerek azt kérdezte a tanároktól, hogy „miért kell a fiúknak nyakkendőt viselniük, a lányoknak pedig nem, és miért van a lányoknak más egyenruha, mint a fiúknak?”.

NAGYVILÁG

Címkék:

children, lgbt culture, school